Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 26.10.2013.
04:44
Vestionline A

Kurjaci na Terazijama

Da bi proširio Beograd i van šanca turske tvrđave, knez Miloš Obrenović je tokom svoje prve vlade naredio da se kolari i kovači isele iz beogradske Savamale i da nasele prazan prostor koji se pružao od Stambol-kapije ka Slaviji. Niko nije hteo da ide iz starog kraja. Novo mesto je gotovo do juče bila prljava baruština, obrasla ševarom. U nju su dolazili samo lovci, tražeći divlje patke. Jedne naročito oštre zime silazili su i vukovi. To mesto je današnja glavna saobraćajna arterija, kasnije nazvana Terazije.

Ovako je nekad izgledalo
 

Polovinom 19. veka nalazila se "Bogu iza leđa", a Miloš je namerno tu raseljavao kolare i kovače jer je njihov zanat bio isuviše bučan da bi ostali u kraju u kome je knez već video državne ustanove i konake za svoju porodicu. Neposlušnost je platio ustabaša ovih zanatlija. Tek kada je on dobio 25 batina kazne, Savamalci su pristali na preseljenje.

Ilija Čarapić, koji je jedno vreme bio predsednik opštine, imao je naročito zadatak da deli placeve na Terazijama. Ko god je pristajao da zagradi plac, dobijao ga je besplatno. O postanku Terazija pisao je hroničar Milan Đ. Milićević:

Uvodeći vodu u varoš Beograd Turci su duž onoga đeriza (vodovoda) koji uzima vodu iz mokroluških izvora, na izvesnim daljinama zidali kule, na koje su vodovodnim cevima uzvodili vodu, da bi ona dobila viši skok za svoj dalji tok.

Takve kule bile su: jedna gde je danas Terazijska česma, druga gde je bila kafana Ruski car, a treća je bila onde gde je sada kafana Grčka kraljica. Od te tri kule najveća je bila ona na Terazijama. Ta je kula, pored svoje veće visine, stajala na prostranoj čistini, daleko od okolnih kuća, a bila je viša od svih okolnih zgrada. Sve te kule Turci su zvali Terazije za vodu. Od toga se ceo onaj kraj nove Beogradske varoši naročito od Dvora (danas Skupštine grada) do blizu Stambol-kapije (kod današnjeg Narodnog pozorišta), i danas zove Terazije. Godine 1860. vodovodna kula je uklonjena i na njenom mestu je postavljena Terazijska česma u znak sećanja na kneza Miloša.

 Uzimala - davala

Jednom je knez Miloš poklonio plac na Terazijama svom neimaru Hadži-Nikoli Živkoviću. Vozeći se sa njim jednog dana kolima, knez zapita Hadži-Nikolu: "Čiji je onaj plac što nije ograđen?" "Moj", odgovori Hadži Nikola. "Od sad više nije tvoj kad nisi uspeo do sada da ga ogradiš".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online