Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 09.11.2013.
03:59
Vesti A

Salaš draži od varoši

U spisima koje je za sobom ostavio grof Alojzije Ferdinand Marsilji boraveći u Sremu krajem 17. veka, pominjao je jedno staro utvrđenje i uz njegov nacrt zabeležio: "Čenej je stara rimska tvrđavica od koje počinje onaj čuveni rimski šanac i prostire se do Tise."

Čenej je stara rimska tvrđavica od koje počinje onaj čuveni rimski šanac i prostire se do Tise: Grof Alojzije Ferdinand Marsilji
 

Kasnije je oko tvrđave otkriveno još naselja sa po nekoliko kuća, a prvi zapis o njima se nalazi u jednom mađarskom dokumentu iz 1237, gde se Čenej spominje kao zemljište i selo koje se daruje današnjem Petrovaradinu, novosadskoj tvrđavi. Reč "čenej" ne postoji ni u slovenskom ni u mađarskom jeziku, pa se njegovo ime danas povezuje sa rečju "čenel", što je naziv starosedelačkog plemena poreklom iz Bugarske, koje se kasnije utopilo u Mađare, dok je kasniji naziv Čemen turski, i označava livadu sa mladom travom, što i odgovara krajoliku.

U nemirna vremena sela u ovom kraju su imala kuće zemunice, ukopane u zemlju i pokrivene trskom. Kroz srednji vek Čenej se spominjao uz naselja Rivica, Mrtvaljoš i Kamendin da bi se tek početkom 18. veka sva ta naselja se ujedinila i dobila današnji naziv, prema najvećem selu.

Posle austrijsko-turskog mira, sklopljenog u Karlovcima, kuće su počele da se grade od naboja i nad zemljom, van šuma, a bliže pašnjacima i njivama. Stvaranjem vojne

Crkva iz filmova

Čenejska crkva Svetog duha podignuta je polovinom 18. veka, a predanje kaže da je Čenej na tom mestu imao crkvu čak pre Novog Sada, građenu od drveta i pletera. Današnja crkva je obnovljena 1856. višim zidovima i zvonikom, dok je tada čuveni umetnik Jovan Klajić naslikao prestone ikone Bogorodice i Hrista. Ova crkva je prikazana i u filmovima snimanim prema romanu "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca.

granice duž Save, Dunava i Tise srpski seljaci su na poziv odlazili na obale reke i postajali vojnici. Umesto plate dobijali su zemljište blizu granice.

U Čeneju je ubrzo živelo više graničara nego u Novom Sadu, jer su uslovi za život bili veoma dobri. Pošto je isuviše ljudi doseljavalo u Čenej, vlasti su pokušavale da vraćaju salašare u gradove, ali su se ti pokušaji završavali pobunom Čenejaca.

Salaši, koji i danas postoje, svedočili su o bogatstvu vlasnika. Imali su dve pomoćne zgrade, kuću u gradu, 45 jutara zemlje, oko 700 grla stoke, većinom ovaca, nekoliko kola na vuču. Zahvaljujući sačuvanim salašima, u Čeneju kao da je vreme stalo, što privlači goste iz grada željne mira i odmora.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Selo vojnika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online