Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.01.2018.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Besede u čast našeg sveca

Đaci i roditelji Dopunske škole na srpskom jeziku iz Vispa šestu godinu zaredom u muzičkoj sali škole Im Sand svečano su obeležili ime prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save i zajedno sa gostima i prijateljima proslavili školsku slavu.

Ž. Marković
Svečano obeležili ime prvog srpskog prosvetitelja

Kao što običaj nalaže, slavski kolač lomio je sveštenik Bogoljub Popović. Domaćin slave ove godine bio je predsednik školskog odbora Zoran Vidaković, a kolač je za narednu godinu preuzeo Petar Kalaba.

Sveštenik je čestitao domaćinima i školi slavu i poručio đacima da čuvaju srpski jezik i tradiciju.

Zahvalnost na pomoći

Po završetku školskog programa sve prisutne čekalo je bogato slano i slatko posluženje, koje tradicionalno pripremaju vredne mame iz Vispa. Domaćin Zoran Vidaković zahvalio se svim đačkim roditeljima iz Vispa na pomoći u organizovanju školske slave, ali i gostima koji su uprkos lošem vremenu na proslavu došli iz Nendaza i Siera.

- Vi ste rukosad Svetoga Save i nadam se da ćete jednog dana u ovom delu Švajcarske biti pravi misionari i ambasadori svoje zemlje i predstavljati srpsku zajednicu na najbolji način - kazao je sveštenik

Pozdravljajući prisutne Mira Tomić, nastavnica u kantonu Valis, naglasila je da je Sveti Sava ponos srpskog naroda, prvi srpski književnik i najumniji učitelj i prosvetitelj.

- Voleo je svoju zemlju, otvarao ljudima nove vidike, ali i čuvao ono što je vredno. Zbog toga se već osam vekova o Svetom Savi pripovedaju priče i legende - dodala je ona.

Nakon toga učenici su izveli jednosatnu priredbu. "Besedom o Svetom Savi" Slobodana Rakitića goste su pozdravile voditeljke Saška Mitić i Katarina Bojčić.

Nakon Svetosavske himne, koju su zajedno sa decom pevali svi prisutni, učenici iz Vispa - Luka Stanišić, Elena i Helena Kalaba, Miloš Vidaković, Sandra Mitić, Helena Stević i Nikola Trajković - odličnim srpskim jezikom kazivali su poučne i uvek aktuelne priče o Svetom Savi.

Ž. Marković
Kolačari: Petar Kalaba i Zoran Vidaković

Poeziju posvećenu Rastku Nemanjiću govorili su: Milan Trajković, Nikola Stanišić, Aleks i David Furnije, Anja, Aleksa i Andrija Tričković, Sandra Đuričić i Leonora Grujić. Ikonija Stanimirović, bivša učenica škole u Vispu govorila je pesme "Bukvar zemlje" i "Obraćanje Svetome Savi".

Muzička sala bila je puna publike koja je aplauzima pozdravila rad i znanje svakog učenika.
Veliki broj dece koja su sa roditeljima, bakama i dekama pažljivo pratila priredbu starijih drugara pokazao je da srpska zajednica i u drugoj i trećoj generaciji na ovim prostorima uspešno traje i čuva svoje korene i tradiciju.

Ž. Markov

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online