Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
20:15
Ž. Marković - Vesti A

Svetosavska proslava u Vispu: Ponosni na poreklo

Roditelji i đaci Dopunske škole na srpskom jeziku iz Vispa, centralnog grada u kantonu Valis, sedmu godinu zaredom svečano i dostojanstveno obeležili su ime prvog srpskog prosvetitelja i zajedno sa prijateljima i gostima proslavili školsku slavu. Kao što običaj nalaže slavski kolač je sekao sveštenik Bogoljub Popović.

Ž. Marković
Učenici i organizatori proslave

Domaćin slave ove godine bio je predsednik školskog odbora Petar Kalaba, a slavu je za narednu godinu preuzela porodica Đurić.

U Muzičkoj sali škole Im Sand sveštenik je čestitao domaćinima i naglasio značaj obeležavanja imena Svetog Save posebno u ovoj godini kada slavimo osam stotina godina od dobijanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Pozdravljajući sve prisutne profesorka Mira Tomić istakla je da su ovdašnji đaci i roditelji veoma ponosni na svoje poreklo i vredno čuvaju srpski jezik, svoju školu i tradiciju.

Posle toga đaci su izveli jednosatnu priredbu koju je otvorila najmlađa učenica, Petra Kalaba. Program su vodile Saška Mitić i Katarina Bojčić. Učenici starijih razreda: Luka Stanišić, Helena Stević, Sandra Mitić, Elena i Helena Kalaba i Miloš Vidaković odličnim srpskim jezikom govorili su slavsku zdravicu. Poeziju posvećenu Rastku Nemanjiću govorili su Nikola Stanišić, Anđelina, Savo i Đorđe Đurić i Leonora Grujić, a Savo i Anđelina su zatim otpevali pesmu "Ko udara tako pozno".

Priredbu je završila Ikonija Stanimirović, svršena učenica škole u Vispu, koja je govorila "Hodočašće Svetome Savi" Ljubomira Simovića.

Sala je bila puna publike koja je aplauzima nagradila rad i znanje svakog učenika. Posebno srdačno su pozdravljeni gosti priredbe, najmlađi folkloraši SKUD-a Kruna iz Briga koji su pod umetničkim rukovodstvom Nataše Aleksić odlično izveli deo bogatog repertoara.

Ž. Marković
Zdravica: Učenici starijih razreda iz Vispa

Podeljeni i paketići

Po završetku priredbe sveštenik je svim učesnicima programa podelio svetosavske paketiće. Domaćin Petar Kalaba pozdravio je goste i zahvalio roditeljima đaka iz Vispa na pomoći u organizovanju školske slave, a zatim pozvao sve prisutne na bogato slano i slatko posluženje koje tradicionalno pripremaju vredne mame.

Veliki broj mališana koji su sa roditeljima, bakama i dekama pažljivo pratili priredbu starijih drugara pokazao je da srpska zajednica i u drugoj i trećoj generaciji na ovim prostorima uspešno traje i čuva svoje korene i tradiciju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online