Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
19:19
T. H. J. - Vesti A

Srce nam je uz Srbiju

Kao pravi domaćini i kako tradicija nalaže, na vratima sale u kojoj se obeležavala 45-godišnjica dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj dočekali su nas Sara i Mihajlo u šumadijskoj narodnoj nošnji, služeći nas hlebom i solju. To je već bilo dovoljno da iz svakodnevice života u Švajcarskoj zakoračimo u svečanu atmosferu proslave i nađemo se u otadžbini.

Posle himne koju su zajedno sa đacima dopunske škole pevali i svi prisutni gosti, proslavu je otvorila Jelena Mitrović, profesor u dopunskoj školu u Bernu.

- Prva odeljenja tada jugoslovenske dopunske škole počela su da rade pre 45 godina u Bernu i Badenu. Posle toga otvarala su se nova, tako da danas izvodimo nastavu u stotinak odeljenja, koju posećuje već četvrta generacija naših sunarodnika. Oni se bore da sačuvaju svoj jezik i tradiciju kao zlatnu jabuku. U ovim Alpima, daleko od otadžbine čuvamo maternji jezik i nastojaćemo da tako bude sve dok nas bude. Kao što reče veliki Stefan Nemanja svojim sinovima: "Čuvajte, sinovi moji, jezik kao svoju zemlju. Narod koji izgubi svoj jezik, prestaje da bude narod" - istakla je profesorka Jelena.

Saša Ivanović, predsednik Školskog odbora u Bernu, otac dvoje dece koja pohađaju srpsku dopunsku školu, nekada i sam đak dopunske škole istakao je ulogu roditelja u radu i opstanku dopunske škole i njihovu saradnju sa učiteljima.

Postanite dobri ljudi

Mladen Šarčević, ministar prosvete Srbije, govorio je o sadašnjem radu dopunske škole i o njenoj perspektivi, istakavši da je tokom razgovora sa nastavnicima i roditeljima stekao bolju sliku o tome kako unaprediti rad dopunske škole.
- Raduje me što su ovde škole pune, što ima đaka i nadam se da ćete pre svega postati dobri ljudi, u čemu će vam pomoći misija Svetog Save, tradicija i kultura srpskog jezika

Posle zvaničnog otvaranja, usledio je umetnički program, a učenici dopunske škole pokazali su svoje umeće i ljubav prema srpskom jeziku i tradiciji. Program su priredili svi nastavnici dopunskih škola u Švajcarskoj, a vodili su ga Elena Ninić i Dušan Miletić, bivši učenici nastavnice Jelene Mitrović.

- Volela sam da idem u srpsku školu jer sam htela da naučim nešto o svojoj kulturi, a tamo bih se sretala sa drugarima. To mi je bila svetla tačka u nedelji - rekla je Elena pre početka priredbe.

Dušan je dopunio:

- Bilo je teško da se uklopi s obavezama u švajcarskoj školi, ali svi možemo da nađemo vremena i za srpsku školu jer je to veoma bitno za nas koji ovde živimo.

Usledila je "Zdravica srpskom narodu" Ljubivoja Ršumovića, koju su recitovale Tanja i Ikonija iz Ciriha, učenice nastavnice Ivane Petković.

- Bitno je da idemo u srpsku školu jer tako čuvamo svoj maternji jezik i svoje srce vraćamo u Srbiju - rekla je Tanja pred nastup.

Čuvari nasleđa

Nataša Prica je u ime udruženja "Mileva Marić Ajnštajn" istakla da udruženje i dopunska škola rade na istom zadatku očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Udruženje je uspostavilo je saradnju sa Politehničkom akademijom u Cirihu gde treba da bude održan simpozijum o Milevi Marić i postavljena njena bista u prostoru ovog fakulteta.
- Učestvujemo u pripremi obrazovnog foruma Stanje i perspektive srpske dopunske škole i obrazovanje mladih, kojim želimo da podstaknemo diskusiju o izazovima sa kojima se sreću nastavnici i đaci, o tome kako motivisati roditelje i decu da pohađaju nastavu, kao i o sadržaju programa dopunske škole - istakla je Prica.

"Dobrodošlicu", koju je za svoje đake napisao dr Miško Jovanović iz Ciriha, recitovali su Anđelija i Luka Vasileski. Oni su kasnije uz pratnju svog oca odsvirali nekoliko srpskih pesama. Recitovali su potom Teodora Todorović, učenica nastavnice Jelene Todorović, Mateja Jelić, učenik nastavnice Bojane Golubović, Tamara Zdravković i Sofija Vučković, učenice nastavnice Nataše Milićević, Ikonija Stanimirović, učenica nastavnice Mire Tomić. Učenica nastavnice Jelene Tomić iz Ciriha Jana Jovanović recitovala je i svirala "Pesmu o Beogradu . Stihove su govorili i David Jelić, učenik nastavnice Bojane Golubović, Natalija Srećković, učenica nastavnice Vesne Ninić i Jovana Regojević, učenica nastavnice Romane Radović.

Posle "Tamo daleko", koju je na violini odsvirala učenica Jovana Jovanović, recitovali su Ikonija Stanimirović i Nemanja Radivojević iz Badena, učenik nastavnice Tatjane Hadžić Jovović. Dragoslav Jevtović, učenik nastavnice Jelene Mitrović na fruli je svirao stare srpske melodije, a proslavu su na kraju začinili najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva "Karađorđe" iz Berna. Proslava je svečano zatvorena pesmom "Ovo je Srbija", koju su otpevali svi učesnici priredbe, uz podršku publike.

Salu škole Campus Muristalden u Bernu, koja je bila domaćim proslave ovog jubileja, krasili su radovi učenika dopunske škole, a na platnu pozornice smenjivale su se slike rada dopunske škole od početaka do danas.

Da brusimo ovaj dragulj

Snežana Janković, ambasador Republike Srbije, istakla da je ovaj jubilej izuzetno značajan i zahvalila svima koji su pomogli da škola opstane i da bude sve jača.
- Jubilej nas obavezuje da nastavimo da radimo na tome da škola bude još bolja i uspešnija, da služi pre svega interesima naše dece koja su ovde rođena i koja će ovde ostati da žive. Škola je pravi dragulj i mi svi treba zajedno da brusimo taj dragulj kako bi on zasijao u punom sjaju - istakla je ambasador Snežana Janković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online