Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.11.2018.
20:10
Vesti A

Selo čuva srpski jezik

U Ambasadi Srbije u Bernu održano je književno veče akademika Milovana Danojlića, jednog od naših najpoznatijih savremenih pisaca i dobitnika gotovo svih najznačajnijih književnih nagrada u otadžbini. Čitajući svoju poeziju i u razgovoru o delima svetskih pisaca i pesnika koja je preveo na srpski jezik (Bodler, Brodski, Sioran, Jejts) Danojlić je s publikom podelio razmišljanja o literarnom stvaralaštvu, prevodilaštvu, očuvanju identiteta, kulture, tradicije i srpskog jezika u eri globalizma.

Ambasada Srbije Bern
Publika je postavljala pitanja akademiku

Otvarajući književno veče ambasador Snežana Janković je izrazila nadu da će razgovor s akademikom Danojlićem, koji od 1984. godine živi u Francuskoj, biti lepo i korisno iskustvo za naše ljude u Švajcarskoj, budući da se, kao i on, suočavaju sa izazovima života između otadžbine i zemlje u kojoj su odabrali da žive.

Danojlić je ukazao na važnost čuvanja i negovanja srpskog jezika i pisma, jer je nesvesno napuštanje ćirilice iz neodgovornosti ili neznanja gubitak važnog obeležja nacionalne kulture i identiteta. On je istakao da, bez obzira na nadiranje engleskog jezika sa svih strana, ne smemo odustati i udaljiti se od ćirilice i nacionalne posebnosti, jer je to ono čime mi možemo da doprinesemo svetskoj kulturi i po čemu se izdvajamo, što nikako ne znači niti na bilo koji način podrazumeva da treba ukinuti latinicu.

- Poljuljao se glavni čuvar srpskog jezika, naš narod na selu, a jezik je u gradskom žargonu brzo poprimio strane reči, koje smo usvojili i svakodnevno ih koristimo - rekao je književnik, ukazujući i na posledice odumiranja sela, kao našeg, ali i globalnog problema, kojim se u svojoj književnosti mnogo bavio.

Književno veče je trajalo preko dva sata, a brojna publika, koju je činila naša dijaspora, veoma je toplo reagovala na gostovanje akademika Danojlića.

U globalizmu nema prijatelja

Danojlić je rekao i da danas, u eri globalizma, kada se "velike države" i same suočavaju sa značajnim izazovima, ne možemo očekivati da se bave problemima "malih država", te da, u opštoj prezasićenosti u svetu i okrenutosti samome sebi, prijatelje na međunarodnoj sceni ne treba da očekujemo, već da stvaramo i održavamo dobre odnose, ali i da ne zaboravimo istoriju i stradanja srpskog naroda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online