Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.05.2019.
21:17
R. Patković - Vesti A

I kolo jača rodoljublje

Ansambl Srbija iz Dortmunda je od prvog dana postojanja, od pre skoro 17 godina, bio u žiži interesovanja Srba u ovom gradu. U kolu Srbije zaigralo je više od 200 mladih.

R. Patković
Virtuozi igre: Ansambl Srbije na sceni

Ovo društvo imalo je sreću da je od početka u svojim redovima ima vrhunskog koreografa Velimira - Velju Agovskog, umetničkog direktora AKUD "Lola" iz Beograda.

Igrači su već nakon prvih nastupa bili gromoglasno pozdravljani ovacijama, a to traje i do današnjih dana. Kao kod leta avionom, doživljavala je Srbija i razne turbulentne periode posle čega je, po nepisanom pravilu, postajala sve jača. Stekla je Srbija brojne prijatelje i poznanike širom Nemačke, Evrope i starog zavičaja. Nedavno je bila prilika da se sumira rad za za proteklu kalendarsku godinu. Izveštaji su pažljivo saslušani a nadzorna komisija nije imala primedbe na rad uprave. U diskusijama su mladi bili veoma zainteresovani za rad i nastupe.

Nenad Kaličanin imao je mnogo pitanja pa je tako agilan postao "knez" mlade generacije Srbije. U novoj upravi, uz neznatnu izmenu, našli su se tako reći kandidati iz starog rukovodstva.

Predsednik je i dalje Dragan Ivašković a potpredsednik Dragan Gagić, sekretarica Jelica Harat, a njen zamenik Igor Jovanović. Ministar finansija je Zoran Živanović, a koordinator kulturno-umetničkih aktivnosti Vladislav Srijemac. U novoj Upravi su i Sveto Kantar, Toma Marjanović i Jovana Dukić - Kaličanin. U Nadzornom odboru će biti Branka Stević, Snježana Jovanović i Saša Novaković.

Izbor nove Uprave protekao je bez primedbi i svi prisutni, njih oko 50, bili su zadovoljni. Srbija je u novim, lepim prostorijama od pre par meseci. Našla se tamo silom prilika i sada su svoji na svome. Trenutna preokupacija je odlazak na Evropsku smotru folklora Srpske dijaspore koja je sledećeg meseca u Beogradu.

Dragan Gagić ističe da je KUD Srbija društvo koje godinama na najbolji način čuva kulturu i običaje iz različitih krajeva otadžbine, Srbije, Republike Srpske i ostalih delova bivše Jugoslavije u kojima su Srbi živeli pre poslednjih ratova.

- Srbija predstavlja prostor u kojem deca imaju mogućnost da nauče prve korake, kao i mnogo toga o tradiciji, običajima i očuvanju kulturne baštine svojih predaka. Odrasli mogu međusobno da razmenjuju najrazličitija iskustva iz svoje svakodnevice. Srbija je spoj svega lepog što spaja naš narod, a najviše se ispoljava kroz koreografska izvođenja na brojnim manifestacijama tokom svih ovih godina. Neizmerna ljubav prema folkloru i prenošenje tradicionalnih vrednosti na decu i omladinu mi je najveća motivacija bavljenja društveno-korisnim radom u našem društvu. Želja mi je da sa ostalim članovima Uprave upravo njima, ali i budućim generacijama stvorimo najbolje uslove i dom u kojem će sačuvati svoj identitet i svoje korene.

- U KUD-u Srbija sam zato što se moja kćerka tu oseća veoma zadovoljno i srećno. Svi u grupi su joj dobri drugari. Samim tim što dete odrasta u jednoj zdravoj sredini i uči našu tradiciju obogaćuje moj patriotizam, a uvećava zadovoljstvo i sreću mog deteta - kaže Branka Stević.

Svi za jednog, jedan za sve

R. Patković
Jovana i Helena

Jovana Dukić Kaličanin ističe da su kulturno-umetnička društva dragocena jer čuvaju i poštuju našu tradiciju:

- Naša deca imaju mogućnost da se upoznaju i zavole još više svoju Srbiju i sa ponosom je predstave na svakom svom nastupu i gostovanju, bilo sa malim ili velikim ansamblom. Veoma je važno da se naša deca usmeravaju ka nečemu lepom, gde su disciplina, smeh, sreća i požrtvovanost u prvom planu. Dirnuta sam lepo sročenim tekstom jednog našeg mladog člana: "Svi za jednog, jedan za sve." To je naše društvo Srbija.

Čvrsta spona

R. Patković
Nova uprava

- KUD Srbija je za nas promocija naše tradicije u tuđem svetu. Druže se i deca i roditelji. Priča se srpski jezik. Koliko god smo se mi integrisali u ovu zemlju, moramo da sačuvamo nešto za nas i našu decu. KUD Srbija nas spaja! - kaže Sanja Kantar Stojković.

R. Patković
Uzdanice KUD Srbija


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online