Utorak 21.05.2019.
21:17
R. Patković - Vesti

I kolo jača rodoljublje

R. Patković
Virtuozi igre: Ansambl Srbije na sceni

Ovo društvo imalo je sreću da je od početka u svojim redovima ima vrhunskog koreografa Velimira - Velju Agovskog, umetničkog direktora AKUD "Lola" iz Beograda.

Igrači su već nakon prvih nastupa bili gromoglasno pozdravljani ovacijama, a to traje i do današnjih dana. Kao kod leta avionom, doživljavala je Srbija i razne turbulentne periode posle čega je, po nepisanom pravilu, postajala sve jača. Stekla je Srbija brojne prijatelje i poznanike širom Nemačke, Evrope i starog zavičaja. Nedavno je bila prilika da se sumira rad za za proteklu kalendarsku godinu. Izveštaji su pažljivo saslušani a nadzorna komisija nije imala primedbe na rad uprave. U diskusijama su mladi bili veoma zainteresovani za rad i nastupe.

Nenad Kaličanin imao je mnogo pitanja pa je tako agilan postao "knez" mlade generacije Srbije. U novoj upravi, uz neznatnu izmenu, našli su se tako reći kandidati iz starog rukovodstva.

Predsednik je i dalje Dragan Ivašković a potpredsednik Dragan Gagić, sekretarica Jelica Harat, a njen zamenik Igor Jovanović. Ministar finansija je Zoran Živanović, a koordinator kulturno-umetničkih aktivnosti Vladislav Srijemac. U novoj Upravi su i Sveto Kantar, Toma Marjanović i Jovana Dukić - Kaličanin. U Nadzornom odboru će biti Branka Stević, Snježana Jovanović i Saša Novaković.

Izbor nove Uprave protekao je bez primedbi i svi prisutni, njih oko 50, bili su zadovoljni. Srbija je u novim, lepim prostorijama od pre par meseci. Našla se tamo silom prilika i sada su svoji na svome. Trenutna preokupacija je odlazak na Evropsku smotru folklora Srpske dijaspore koja je sledećeg meseca u Beogradu.

Dragan Gagić ističe da je KUD Srbija društvo koje godinama na najbolji način čuva kulturu i običaje iz različitih krajeva otadžbine, Srbije, Republike Srpske i ostalih delova bivše Jugoslavije u kojima su Srbi živeli pre poslednjih ratova.

- Srbija predstavlja prostor u kojem deca imaju mogućnost da nauče prve korake, kao i mnogo toga o tradiciji, običajima i očuvanju kulturne baštine svojih predaka. Odrasli mogu međusobno da razmenjuju najrazličitija iskustva iz svoje svakodnevice. Srbija je spoj svega lepog što spaja naš narod, a najviše se ispoljava kroz koreografska izvođenja na brojnim manifestacijama tokom svih ovih godina. Neizmerna ljubav prema folkloru i prenošenje tradicionalnih vrednosti na decu i omladinu mi je najveća motivacija bavljenja društveno-korisnim radom u našem društvu. Želja mi je da sa ostalim članovima Uprave upravo njima, ali i budućim generacijama stvorimo najbolje uslove i dom u kojem će sačuvati svoj identitet i svoje korene.

- U KUD-u Srbija sam zato što se moja kćerka tu oseća veoma zadovoljno i srećno. Svi u grupi su joj dobri drugari. Samim tim što dete odrasta u jednoj zdravoj sredini i uči našu tradiciju obogaćuje moj patriotizam, a uvećava zadovoljstvo i sreću mog deteta - kaže Branka Stević.

Svi za jednog, jedan za sve

R. Patković
Jovana i Helena

Jovana Dukić Kaličanin ističe da su kulturno-umetnička društva dragocena jer čuvaju i poštuju našu tradiciju:

- Naša deca imaju mogućnost da se upoznaju i zavole još više svoju Srbiju i sa ponosom je predstave na svakom svom nastupu i gostovanju, bilo sa malim ili velikim ansamblom. Veoma je važno da se naša deca usmeravaju ka nečemu lepom, gde su disciplina, smeh, sreća i požrtvovanost u prvom planu. Dirnuta sam lepo sročenim tekstom jednog našeg mladog člana: "Svi za jednog, jedan za sve." To je naše društvo Srbija.

Čvrsta spona

R. Patković
Nova uprava

- KUD Srbija je za nas promocija naše tradicije u tuđem svetu. Druže se i deca i roditelji. Priča se srpski jezik. Koliko god smo se mi integrisali u ovu zemlju, moramo da sačuvamo nešto za nas i našu decu. KUD Srbija nas spaja! - kaže Sanja Kantar Stojković.

R. Patković
Uzdanice KUD Srbija


 

2024 © - Vesti online