Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2018.
02:00
R. Patković - Vesti A

Srbija ambasador otadžbine

Brojne folklorne grupe i kulturna udruženja stranaca iz Dortmunda, učestvovali su na devetom Međunarodnom plesnom festivalu Dens folk. Ovaj festival godinama već uspešno zbližava kulture i ujedinjuje ljude iz skoro svakog ugla sveta. Više od 20 grupa iz Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike predstavilo je plesnu umetnost, šarene kostime, duhovne igre i kulinarske specijalitete svojih zemalja. Bio je to praznik za oči i uši za više od 5. 000 prisutnih.

R. Patković
Svake godine na festivalu: Ansambl Srbija Dortmund

Od prvog festivala našu zemlju svaki put predstavlja dortmundski ansambl pesama i igara Srbija. Ove godine oduševili su brojne posmatrače nastupima dve generacije svojih folkloraša. Bilo ih je više od 40, a njihovu virtuoznost publika je pozdravila burnim aplauzima.

Bilo je na festivalu i brojnih štandova sa grilom, a na mirise koji su se sa njih širili niko nije bio ravnodušan. Svoj štand je imala i Srbija, a tik uz njega nalazio se i štand bosanskih folkloraša iz kluba Mladost. I na jednom i na drugom bilo je ćevapa, bureka, sirnica, baklava i drugih đakonija.

- Folklor je čudo - rekao je Vlado Srijemac koji je sa Draganom Ivaškovićem bio organizacioni predstavnik ansambla Srbija.

Julija uči sirtaki

U pozdravnoj reči, direktor gradske administracije Jerg Stedeman, između ostalog je naveo da je planiranje velikog događaja povereno grčkim folklorašima i udruženju Apolon. Nije to slučajno. Apolon je osnovan 1974. godine i folklorni ansambl je sa najdužom tradicijom u Dortmundu.

- Uživala sam u igrama naših grčkih prijatelja, argentinskih plesača i svih ostalih. Bogatija sam za nova iskustva i do sledećeg festivala naučiću sirtaki. Mislim da bi bilo super da na našim susretima i folklorijadama zaigramo i zaplešemo neku koreografiju naših novih prijatelja - kaže Julija Borovec.

Članica Srbije Helena Srijemac kaže da je za nju čast, ali i neka vrsta obaveze da učestvuje na ovom festivalu.

- Predstavljamo ne samo naše društvo nego našu zemlju Srbiju sa svim njenim običajima, nošnjama, igrom i pesmom. Tako da sebe doživljavamo kao ambasadore naše matice. Na festivalu imamo priliku da upoznamo mnogo različitih ljudi sa svim njihovim običajima. Posle toga se rađaju i lepa prijateljstva Ovde smo dogovorili saradnju sa bosanskim, grčkim, turskim, portugalskim, kolumbijskim i drugim klubovima. Braća i sestre se rađaju, a prijatelji stiču - reče na kraju lepuškasta Helena Srijemac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online