Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.04.2019.
22:15
E. V. A

Književno veče u Štutgartu: Stradanja iza Berlinskog zida

Odbor SKPD Prosvjeta za Nemačku i SKD "Sveti Sava" iz Štutgarta organizovali su u Generanom konzulatu Srbije u Štutgartu promociju knjige "Noć iza Berlinskog zida" autorke Dese Burazor Aslanidu.

Vesti
Desa Burazor Aslanidu (u sredini) sa gostima

Program su vodili i u njemu učestvovali Jordan Đević potpredsednik Prosvjete, Vesna Horn iz uprave Prosvjete, Ljiljana Tresač iz Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, Tamara Kurdulija student i sekretar Prosvjete. Konzul Dragan Dimitrijević je pozdravljajući prisutne, naglasio da su kulturna dešavanja u dijaspori veoma značajna i poželeo da ovakve manifestacije budu češće.

- Mnoge će iznenaditi da sam posle prvog romana, ljubavno-ratnog "Krugovi života, gradonačelnik i Srpkinja" odlučila da napišem ovaj čija je tematika vezana za Drugi svetski rat. Iako je taj strašni rat davno završen još ima šta o njemu da se kaže, još ima mnogo neiskazanih i nezabeleženih primera u kojima je zločinački um ostavio neizbrisive tragove. Pokušala sam da to uradim kroz istraživanja i ispovesti ljudi koji su u sebi skrivali mnoge neverovatne doživljaje. Poseban fokus usmerila sam na stradanje žena o čemu naša javnost skoro ništa ne zna, pa je za mene to bilo vrlo izazovna i zanimljiva tema. Mnoge ispovesti su me duboko potresle - rekla je autorka o svom drugom romanu.

Vesti
Publika u prostorijama Generalnog konzulata

Prema njenim rečima u ovim ispovestima lebdi pitanje šta se sve zbivalo u noćima iza zidina pomračenog uma (to su strašnije zidine od Berlinskog zida), šta se taložilo u dušama pojedinaca, kako su izdržavali moralni zidovi, gde su i kada popuštali i pucali do potpunog uništavanja.

Gošće večeri su bile pisac Borica Đekanović Perišić, koja je govorila pesmu "Odlazak" i Dragana Milićević, koja je pevala duhovne pesme. Ljiljana Tresač je čitala pismo iz knjige nemačkog ambasadora "Časni Mešetari", a program su obogatili članovi SKD "Sveti Sava", koji su Desi Burazor Aslanidu pomogli i oko prvog romana 2014. godine.

Na ovom susretu su još bili Zoran Konzulić, predstavnik kluba Kozara i Vera Gregović, ispred Kulturnog društva Morava.

Na kraju programa Desa Burazor Aslanidu čitala je delove iz svog prvog romana i podsetila publiku na sramno bombardovanje 1999. godine Srbije, koje je trajalo 78 dana i noći.

Aukcija

Autorka Desa Burazor Aslanidu je priredila i malu aukciju knjigu i naglašavajući da novac ide u humanitarne svrhe. Aukcija je počela sa 50 centi, a knjiga je na kraju dostigla cenu od 30 evra koliko je ponudio Miki Gušić, iz crkvene parohije Štutgart.

Najviše ponudio: Miki Gušić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online