Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
04:00
M. Stanković - Vesti A

Srbija je divna zemlja

U maloj brošuri gradića Fersmold, nedaleko od Osnabrika, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, koja je naslovljena "Prijatelji za prijatelje" predstavljeni su rezultati saradnje između dva prijateljska grada, nemačkog Fersmolda i sremskog Vrdnika.

M. Stanković
"Vesti" u Fersmoldu: Nataša Stanojević, Doris Makita Holc i Silke Derkum

Navedeni su i važni datumi među kojima je najznačajniji jul 2012. kada je osnovano udruženje za kooperaciju Vrdnik - Fersmold. Osnivanju udruženja prethodilo je nekoliko uzajamnih poseta, a sve zahvaljujući Draganu Dragičeviću iz Vrdnika koji je nekoliko godina živeo i radio u Fersmodlu.

Od osnivanja udruženje ima oko sto članova, a šestočlanim predsedništvom predsedava Doris Makita Holc.

- Cilj udruženja je razumevanje među ljudima Vrdnika i Fersmolda i Srbima i Nemcima koje negujemo kroz međusobne posete. Naša saradnja je naročito jaka u oblastima koje obuhvataju mlade, sport i kulturu - rekla nam je Makita Holc.

Značajan član predsedništva je i Silke Derkum novinar, koja beleži sve važnije događaje o radu društva. Brojni su njeni članci u lokalnim novinama "Haller Kreisblatt"
kojima doprinosi da se prevaziđu predrasude i da se pozitivni stavovi o Srbima i Srbiji šire, što i uspeva.

Jednu od interesantnih izjava posle posete Vrdniku dala je Ute Divald:
- Ja sam do sada znala samo negativne stvari o Srbiji, ali sam posle posete bila iznenađena kako je tamo lepa priroda, a ljudi otvoreni i gostoljubivi. Ja ću u mom okruženju reklamirati Srbiju, jer smatram da je važno da se izbriše negativni imidž.

Dolasci mladih iz Vrdnika u Fersmold bili su vezani i za velike festivale u ovom gradu kada nastupaju folklorne grupe iz Španije, Poljske sa kojima su takođe uspostavljene partnerske veze.

Svake godine dolaze i mladi fudbaleri iz Vrdnika uzrasta od 12 do 14 godina koji se uključuju u takmičenja, a saradnja poljoprivrednika je već odlično razvijena. Cilj je da se postignu direktni kontakti u što više oblasti.

U monografiji Fersmolda tekst je napisan na nemačkom, engleskom, španskom, poljskom i srpskom jeziku.

Sa Dunava u manastire

- Ove godine ćemo tokom uskršnjih praznika organizovati posetu prijateljima u Vrdniku uz čiju pomoć ćemo realizovati ekskurziju koja obuhvata plovidbu Dunavom od Vrdnika do Sremskih Karlovaca, izlet na Frušku goru i posete manastirima i šetnju po Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi - kaže nam Silke Derkum.
Udruženje ima odličnu saradnju sa srpskom zajednicom u svom gradu, a godinama je Nataša Stanojević bila član uprave udruženja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online