Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.03.2019.
20:15
B. Đorđević - Vesti A

Ne odustajati od pravde

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je povodom obeležavanja 20 godina od početka zločinačke agresije NATO-a, organizovala projekciju filma "Ti idi ja neću".

B. Đorđević
Projekcija filma: Okupljeni u crkvenoj sali

U punoj sali doma Crkve Svetog Save na Vedingu, reakcije na film koji govori o kosovskoj tragediji i upornosti Srba da ostanu da žive u krajnje nehumanim uslovima, bile su više nego emotivne. Prikupljena je i novčana pomoć koja će dobro doći porodicama na Kosovu i Metohiji.

Filip Mijatović iz ove, u Berlinu, veoma aktivne organizacije, napominje da su oni jedini ogranak u Nemačkoj, koji je obeležio ovaj dan i posvetio ga humanitarnom angažovanju. Srbi za Srbe istu akciju pod nazivom "Bioskop iz bloka" organizuju u Srbiji i pet drugih zemalja. Filip, Ceno Milojev i Vesna Sarić Papić koji vode ovu organizaciju u Berlinu, u razgovoru sa protojerejem-stavroforom Veljkom Gačićem dobili su mogućnost da manifestaciju organizuju pri Crkvi Svetog Save.

Filip Mijatović naglašava da je u vreme bombardovanja imao nepune dve godine tako da nema u sećanju ovaj tragični događaj, ali smatra da je neophodno da se obeležava i pominje, sve dok se ne istera pravda za srpski narod i za sve što je propatio. Ceno Milojev je u vreme bombardovanja išao u četvrti razred osnovne škole u Bačkoj Topoli i dobro se seća da su nebrojeno puta učionicu morali da zamene skloništem da bi se spasli od NATO bombi.

- Nismo zaboravili ni ljude na Kosovu koji su mnogo propatili, a ujedno želimo da obeležimo dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja, petnaestogodišnjicu martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i 24 godine od bombardovanja Republike Srpske. Ovo je deo vaskršnje akcije tokom koje prikupljamo sredstva za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji - kaže Filip Mijatović.

Svetozar Cvišić 45 godina živi u Berlinu. Ponosan je na dva sina, devetoro unučadi i navodi:
- Oni su nas napali bez odobrenja Ujedinjenih nacija i pobili nedužan narod. To je bila čista demonstracija sile i oni još svuda po svetu demonstriraju silu pod diktaturom Amerike. Mi smo mali i častan narod, ali smo u našoj regiji najbrojniji i ne dozvoljavaju nam da u okruženju zauzmemo poziciju koja nam pripada. U oba svetska rata, uključujući i balkanske ratove izgubili smo po trećinu stanovništva. Englezi su navodno bili naši saveznici, ali su ipak iskoristili priliku da nas bombarduju i pri tome nisu štedeli živote naših civila. Englezima je uvek smetala jaka Srbija.

Stradala je i istina

Na pitanje da li dijaspora može nešto da doprinese da se promeni nepravedna negativna slika o Srbiji promeni, Svetozar Cvišić kaže:
- Ne može, eto tokom bombardovanja mi smo svakodnevno protestovali, ali nismo uspeli da drugima skrenemo pažnju. Jednom prilikom tokom protesta kod memorijalne crkve u centru zapadnog Berlina, novinarka uglednog nemačkog lista pitala me u vezi sa Kumanovskim sporazumom. Rekao sam joj da za to treba da pita Genšera i Kola, jer je to u njihovo vreme započeto, a ne Šredera i Fišera. Ona to nije nigde smela da objavi, jer bi ostala bez posla. Nemci su u oba svetska rata poraženi od Srba i to je duboko usađeno u njihovim genima.

Zagadili nam zemlju

Ovu manifestaciju nije hteo da propusti ni Ilija Malinić, predsednik Srpskog društva Berlin.
- Žalosno je što se podsećamo na ove godišnjice, a ne možemo ništa da učinimo. Čitav svet se okrenuo protiv nas, a za to su odgovorni i naši političari. U Srbiji se populacija smanjuje, za 50 godina nas neće ostati ni pola, jer omladina odlazi u inostranstvo misleći da tamo teku med i mleko, a u stvari se zavaravaju. Najbolje je na svom ognjištu, tamo mogu uvek da počnu, gde su naši preci živeli samo od zemlje i imali po desetoro dece. Ali danas srpski građani nemaju šanse da žive od zemlje jer su je drugi zagadili, a vlast im je uzela sva prava. Uvozi se bolesno meso, zagađena hrana, samo da se smanji domaća proizvodnja. I sve se to radi da bi do novca došli pojedinci, koji su već puni para. Što se Kosova tiče ono je na celoj Srbiji - naglasio je Malinić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online