Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
20:10
R. Lukić - Vesti A

Savindan u znaku jubileja

Veliki srpski i đački praznik u Hramu Svetog Save u Hanoveru i ove godine je obeležen molitvom i bogatim đačkim programom. Liturgiju su služili sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a uz pojce crkvenog hora pevala su i deca. Domaćin slave bio je Slaviša Slavuljica sa suprugom Sarom.

R. Lukić
Pre početka priredbe: Izvođači programa

- Čestitam praznik đacima, ali i nama svima jer je Sveti Sava praznik za sve, a slavimo ga ovde u hramu koji je njemu posvećen - rekao je sveštenik posle liturgije.

On je napomenuo da ove godine slavimo osam vekova samostalnosti SPC, a time i 800 godina od postanka Srbije kao kraljevine, jer je po povratku iz Ikeje Sveti Sava dobio odobrenje da kruniše Stefana Nemanjića (Prvovenčanog). Sveštenik je nekoliko reči posvetio i 50-godišnjici "naše eparhije" koja se u vreme formiranja zvala Eparhija srednjoevropska.

- Tu je i jedan interni jubilej. Nastavnica Svjetlana Bojić obeležiće 25 godina rada u našoj školi - rekao je prota Pejić.

Program u velikoj donjoj sali počeo je himnom "Bože pravde", a otpevana je i Svetosavska himna. Goste su pozdravile Mila i Sofija iz predškolske grupe, koja je posle toga otpevala i odigrala "Seljančicu malenu" i "Radujmo se životu", a publika je mališane nagradila dugim toplim aplauzom.

R. Lukić
za uspomenu: Učiteljice sa Protom Pejić

Dobro znanje srpskog pokazali su i đaci iz grupe učiteljice Brankice Ot koji nisu znali jezik kad su došli u školu. Iz ove grupe recitovali su Mari Geing. Nikolas Amarim i Mateja i Danilo Tatić. Scensku crticu "Ko tebe kamenom ti njega hlebom" izveli su Mihajlo Dinić, Ana Marija Trivić, Mina Milosavljević i Sara Stanković. Srednja grupa je spletom igara "Oj Srpkinjo bud' orna" navela publiku da cupka u njihovom ritmu.

Ipak, najzanimljivija i najoriginalnija bila je predstava "Uzmi sve što ti Bog pruža" u kojoj su svoj raskošni talenat pokazali: Mateja Jocić, Lenka Srbinovski, Lejla Džamić, Anđela Jocić i Marija Ćirović, a uspešna muzička pratnja bili su na harmonici Dragan Bojić i na klaviru Jelena Agbaba Milosavljević.

Dvočasovni program završen je još jednim spletom igara. Posle završetka programa đacima je podeljen drugi broj dvojezičnog "Časopisa za decu" (Kinder Zeitschrift
) koji je počela da izdaje Eparhija diseldorfska i nemačka, a potom je za svu decu priređen slavski ručak.

Pokloni

Sveštenik Pejić je zahvalio đacima, učiteljicama, roditeljima, članovima i predsedniku Saveta roditelja Damiru Krekiću "koji je ovde i više od predsednika Saveta". Na pozornicu su pozvane učiteljice: Svjetlana Bojić, Jelena Agbaba Milosavljević, Brankica Ot, Đurđica Bosančić, Marija Arsić, Ivana Ružić, Anđela Radujković, Katarina Dabetić i Milica Jaredić. Krekić je svima zahvalio u ime roditelja, a svešteniku i učiteljicama predao je i prigodne poklone.

Pričaćemo kako je bilo

- Sledećeg meseca odlazim u penziju, ali to ne znači da se rastajemo. Ostajem u Hanoveru pa ćemo se opet sretati. Više s vama neću obavljati sve ove obaveze, ali ćemo se sastajati i onda ćemo pričati kako je nekada bilo - rekao je otac Milan apelujući na vernike da novom svešteniku proti Aleksandru Perkoviću, sadašnjem parohu kaselskom, pruže bratsku podršku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online