Sreda 30.01.2019.
20:10
R. Lukić - Vesti

Savindan u znaku jubileja

R. Lukić
Pre početka priredbe: Izvođači programa

- Čestitam praznik đacima, ali i nama svima jer je Sveti Sava praznik za sve, a slavimo ga ovde u hramu koji je njemu posvećen - rekao je sveštenik posle liturgije.

On je napomenuo da ove godine slavimo osam vekova samostalnosti SPC, a time i 800 godina od postanka Srbije kao kraljevine, jer je po povratku iz Ikeje Sveti Sava dobio odobrenje da kruniše Stefana Nemanjića (Prvovenčanog). Sveštenik je nekoliko reči posvetio i 50-godišnjici "naše eparhije" koja se u vreme formiranja zvala Eparhija srednjoevropska.

- Tu je i jedan interni jubilej. Nastavnica Svjetlana Bojić obeležiće 25 godina rada u našoj školi - rekao je prota Pejić.

Program u velikoj donjoj sali počeo je himnom "Bože pravde", a otpevana je i Svetosavska himna. Goste su pozdravile Mila i Sofija iz predškolske grupe, koja je posle toga otpevala i odigrala "Seljančicu malenu" i "Radujmo se životu", a publika je mališane nagradila dugim toplim aplauzom.

R. Lukić
za uspomenu: Učiteljice sa Protom Pejić

Dobro znanje srpskog pokazali su i đaci iz grupe učiteljice Brankice Ot koji nisu znali jezik kad su došli u školu. Iz ove grupe recitovali su Mari Geing. Nikolas Amarim i Mateja i Danilo Tatić. Scensku crticu "Ko tebe kamenom ti njega hlebom" izveli su Mihajlo Dinić, Ana Marija Trivić, Mina Milosavljević i Sara Stanković. Srednja grupa je spletom igara "Oj Srpkinjo bud' orna" navela publiku da cupka u njihovom ritmu.

Ipak, najzanimljivija i najoriginalnija bila je predstava "Uzmi sve što ti Bog pruža" u kojoj su svoj raskošni talenat pokazali: Mateja Jocić, Lenka Srbinovski, Lejla Džamić, Anđela Jocić i Marija Ćirović, a uspešna muzička pratnja bili su na harmonici Dragan Bojić i na klaviru Jelena Agbaba Milosavljević.

Dvočasovni program završen je još jednim spletom igara. Posle završetka programa đacima je podeljen drugi broj dvojezičnog "Časopisa za decu" (Kinder Zeitschrift
) koji je počela da izdaje Eparhija diseldorfska i nemačka, a potom je za svu decu priređen slavski ručak.

Pokloni

Sveštenik Pejić je zahvalio đacima, učiteljicama, roditeljima, članovima i predsedniku Saveta roditelja Damiru Krekiću "koji je ovde i više od predsednika Saveta". Na pozornicu su pozvane učiteljice: Svjetlana Bojić, Jelena Agbaba Milosavljević, Brankica Ot, Đurđica Bosančić, Marija Arsić, Ivana Ružić, Anđela Radujković, Katarina Dabetić i Milica Jaredić. Krekić je svima zahvalio u ime roditelja, a svešteniku i učiteljicama predao je i prigodne poklone.

Pričaćemo kako je bilo

- Sledećeg meseca odlazim u penziju, ali to ne znači da se rastajemo. Ostajem u Hanoveru pa ćemo se opet sretati. Više s vama neću obavljati sve ove obaveze, ali ćemo se sastajati i onda ćemo pričati kako je nekada bilo - rekao je otac Milan apelujući na vernike da novom svešteniku proti Aleksandru Perkoviću, sadašnjem parohu kaselskom, pruže bratsku podršku.

2024 © - Vesti online