Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
20:35
Z. Vicelarević - Vesti A

Prva liturgija na nemačkom

Prvu celu liturgiju na nemačkoj jeziku u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu služio je otac Simon Turkić, a sasluživali su mu Milorad Marijanović, sveštenik iz Crkve Svetog apostola Luke iz Frankfurta i otac Aleksandar Marković iz Vizbadena.

Z. Vicelarević
Na službu dolaze Gruzini, Bugari, Nemci, Rusi: Sveštenici Marković, Turkić i Marijanović

Liturgiji je prisustvovalo desetak vernika, uglavnom naših ljudi, a bilo je i nekoliko "stranaca" koji su po završetku izašli spokojno iz hrama.

- Počeli smo da služimo na nemačkom jeziku zbog mnogih naših vernika koji ne razumeju srpski, a dolaze nam na službu. Imamo tu Gruzina, Bugara, Nemaca, Rusa i tako dalje. Takođe imamo i mešovitih brakova i zbog njih smo odlučili da služimo na nemačkom. To je ujedno i edukacija za nas sveštenike. Naravno da smo tu mislili i na našu omladinu kojoj je lakše da razume nemački nego srpski jezik - kazao je za "Vesti" posle prve liturgije na nemačkom otac Simon.

Otac Aleksandar Marković podseća da je liturgija na nemačkom nedavno uvedena i u hramu Vaskrsenja Hristovog na Galusu.

- Učinjeno je to kako bi i drugi ljudi mogli da prate naše bogosluženje, na primer, oni koji prihvataju pravoslavlje. Nemci pojedinačno, ne samo oni iz mešovitih brakova, pa čak i čitave porodice postaju pravoslavci i crkva oseća potrebu da i oni razumeju službu koja se služi svake nedelje i za praznike. U Vizbadenu još nije služena cela liturgija na nemačkom, ali je povremeno bila ubačena po koja jektenija u službu - kaže otac Aleksandar.

Otac Simon Turkić će na nemačkom služiti jednom mesečno.
- Termine ćemo birati proizvoljno. Nameravamo da služimo na praznike ili svetitelje koje važe za sve pravoslavne, kao danas kada pravoslavna crkva slavi Svetog Serafema Sarovskog velikog ruskog i svepravoslavnog svetitelja.

Naredna liturgija na nemačkom jeziku biće služena 28. februara kada se slave Sveti apostol Onisim i prepodobni Jevsevije Pustinjak.

Korak napred

Svjetlana i Siniša Simić iz Frankfurta su prisustvovali prvoj službi na nemačkom, a Siniša kaže:
- Lepo je da se i za druge pravoslavne nacije, a i za našu decu koja ne znaju dovoljno dobro srpski da slušaju službu na nemačkom jeziku. Smatram da je to korak unapred i samim tim što su vrata crkve otvorena i za druge nacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online