Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
20:10
M. Stanković - Vesti A

Cela parohija uz malu kapelu

Vernici osnabričke parohije proslavili su slavu kapele Svetog arhangela Mihaila u obližnjem Lingenu u kojem živi petnaestak naših porodica (Stančić, Antić, Milovanović, Jovanović, Umićević, Aleksić, Petrov, Petrović, Šurbek, Zečić, Kolčinski, Kusmuk, Knežević, Ćorić). Vernici brižljivo čuvaju svoju svetinju (kapela je najstarija srpska bogomolja na teritoriji Nemačke) i okupljaju se molitveno u velikom broju.

M. Stanković
Uz slavski kolač: Kum slave Dejan Umićević (levo) sa porodicom i sveštenikom

Mada je bilo najavljeno da će arhijerejsku liturgiju služiti vladika Grigorije, čemu su se svi parohijani veoma radovali i pripremali se da ga dočekaju, vladika je bio sprečen aktivnostima u Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke i vanrednim zasedanjem Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Liturgiju je služio osnabrički protojerej-stavrofor Marinko Rajak, a pomagali su mu čteci Vladimir i Slaviša. Slavska znamenja je pripremila porodica Umićević, Dejan i Slađana sa ćerkom Aleksandrom i sinom Draganom, koji su kumstvo za narednu godinu predali porodici Ane Šurbek.

Među pričesnicima je bilo najviše dece, a među prvima Olivera Antić (8) iz Lingena, koja je sa svojim drugaricama Martinom Milovanović (10) i Zilhom Šabotić (8) radosno proslavljala hramovnu slavu.

- Često idem u crkvu sa roditeljima i pričešćujem se. Moja mama je iz porodice Stančić i deda i baba su se uvek brinuli o kapeli - rekla nam je Olivera, ćerka Srećka i Vere Antić.
Svečana slavska trpeza je tradicionalno postavljena u restoranu Klaas
gde je nastavljeno slavlje.

Prota Marinko je pozdravljajući goste naglasio da je lepo što se oko male kapele u Lingenu uvek okupi veliki broj vernika iz cele osnabričke parohije i zahvalio svim lingenskim porodicama na velikom trudu i radu oko održavanja duhovnog života koji vezuju za ovu bogomolju.

Kulturno-umetnički program su izveli polaznici nastave veronauke i Srpske dopunske škole, koji su ujedno i članovi crkvenog folklora Božur iz Osnabrika. Đaci su najpre u stihovima vodili dijalog o anđelima i prvom među njima Arhangelu Mihailu, a zatim su izveli pesmu "Mi smo deca neba". Povodom stogodišnjice od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu đaci su zapevali "Tamo daleko", a s njima je pevala cela sala.

Članovi mlađe folklorne grupe su izveli "Brankovo kolo" i "Srbiju", a stariji su majstorski odigrali "Veliki moravski Čačak". Program su pripremile i vodile Biljana Dabić i Milica Stanković uz asistenciju Ivane Jakšić. Oduševljena publika je za dečju kasu spontano sakupila 281 evro.
Za svečanim stolom su pored prote Marinka sa protinicom Tihanom bili i predsednik Crkvene opštine Osnabrik, Novica Andrejić, sa suprugom Lojzom kao i sadašnji i budući kumovi.

Svake godine u Tekerišu

Uspomenu na stradalnike u Prvom svetskom ratu čuva Slađana Umićević, kuma slave čiji je pradeda po majci Stanko Trifunović, iz sela Gornja Vranjska kod Šapca, poginuo u bici na Ceru.
- Moja baba Bosiljka nas je kao decu vodila na groblje da zapalimo dedi sveću. Deda je sahranjen na seoskom groblju, jer je Cer veoma blizu Šapca, ali mnogi stradalnici imaju zajedničku grobnicu i spomenik u Tekerišu i tamo odlazimo svake godine - objasnila nam je Radenka Kusmuk, majka kume slave Slađane.

Dograđivana od 1957.

Kapela Svetog arhangela Mihaila postoji od 1957. godine, a osnovali su je emigranti koji su posle Drugog svetskog rata ostali na ovim prostorima i za svoje verske potrebe najpre koristili bogomolje drugih crkava. Osećajući snažnu potrebu za svojom bogomoljom, pravoslavni vernici Lingena: Srbi, Rusi, Ukrajinci, Grci su udruženim snagama iznajmili i preuredili mali građevinski objekat.

Dograđen je toranj i zvonik, postavljen ikonostas, renovirana unutrašnjost, dozidana prostorija sa sanitarnim čvorom, takoreći, sagrađena je kapela. Najveći udeo u svim poslovima imali su Srbi, a uvek su imali i svog duhovnika. Krajem prošlog veka objekat je kupljen sredstvima od dobrovoljnih priloga i u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve. Kapela je u sastavu osnabričke parohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online