Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
19:20
R. Lukić - Vesti A

Radost i mladost u hramu Božjem

U subotu je u Svetosavskom centru u Hanoveru počela nova školska godina u Srpskoj školi pri crkvi. Glasni žagor, pesma i molitve, radost i lepota ponovo su se uselili u srpsku svetu kuću na Listu. Mnogo je toga za vreme raspusta doživljeno.

Vesti
Lejla i Lenka: U Srbiji je lakše

Utisci moraju da se srede, ali vremena za gubljenje nema.

Nastava se održava samo subotom, a ako se hoće nešto da nauči klupa mora da se pritisne od prvog dana. Ipak, olašavajuća je okolnost što su deca došla s odmora koji su najvećim delom provela u otadžbini, pa je i samo pričanje u stvari učenje.

Tako je Olivera Đukanović, koja je baš prvi čas zamenila učiteljicu Svjetlanu Bojić, stalnu nastavnicu, uzela za zadatak da s decom porazgovara o godišnjem odmoru i srpskom jeziku u otadžbini.

Vesti
Brankica Ot i Marija Arsić sa sinom Jovanom

Različiti naglasci u Srbiji

Lejla, koja je odmor provela u Kragujevcu, kaže da je đacima u njenom gradu lakše da uče srpski nego njoj u Hanoveru, jer tamo svi govore srpski.

S njom se slaže i Lenka koja je odmor provela u Pančevu, ali Lenka primećuje da ni oni u otadžbini ne govore svi jednako. Kaže da su im naglasci različiti, a to potvrđuju i dva dečaka iz Crne Gore koji su primetili da se naglasci u Srbiji i Crnoj Gori bitno razlikuju, ali da su oni sve jednako dobro razumeli.

Učiteljica Brankica Ot, koja nam je bila vodič kroz ovu kuću nauke, odvela nas je u omanju prostoriju u kojoj Marija Arsić brine o predškolskoj deci. U sobi sa niskim stolićem i desetak malih stolica samo ona i njen petomesečni sin Jovan.

Brankica Ot i Marija Arsić sa sinom Jovanom

- Radimo po programu koji smo uradili sami. Zapravo, uradila ga je nastavnica Svjetlana Bojić, koja srpski u ovoj školi predaje više od 20 godina, a mislimo da bi Ministarstvo prosvete u Beogradu, uz saradnju sa grupom stručnjaka iz Srbije i dijaspore, moglo da uradi program koji bi bio dobar oslonac za sve srpske škole u svetu - kažu Brankica Ot, nastavnica srpskog i Ilija Jović, nastavnik veronauke.

Deca su otišla na sprat na čas pevanja kod Jelene Agbabe Milosavljević, a ona i Jovan dobro se razumeju i bez jezika. Odnekud dopire pesma, a Jovan živahno širi ručice, kao da želi da kaže da bi i on rado zapevao.

Brankica otvara sledeća vrata i tu zatičemo Katarinu Dabetić koja s grupom iz trećeg i četvrtog rzreda uvežbava igre i pesme, koje će kako kaže, izvesti na Svetosavskoj priredbi. Deca su se obradovala da će se njihova slika ponovo pojaviti u novinama, a i mali Jovan je prestao da maše ručicama, pa smo i njega mogli da uslikamo.

Nastavnica veronauke Đurđica Bosančić prvi čas je slobodna, jer njena grupa nastavu ima tek drugi čas. Đurđica je pripremila ilustraciju koja prikazuje Hristovo preobraženje o čemu će deci pričati, jer je Preobraženje, kod pravoslavaca veliki praznik.

Prvi susret s ikonom

U velikoj sali pravo veselje. Odrasla grupa s doktorkom Ivanom Ružić uvežbava "Negotinske igre", pa im i ne bi pravo da je već vreme za molitvu i pauzu koja počinju u 11. 30. časova.

Molitvu čita prota Milan Pejić, a osim svih učenika prisutne su i učiteljice. Posle molitve sledilo je celivanje ikone. One najmanje učiteljica Brankica Ot je podizala i pokazivala da pre celivanja treba da se prekrste.

Nekima je to očevidno bio prvi susret s ikonom i krštenjem, ali su se trudili da shvate da je i to nešto što pripada njihovoj veri i školi u koju su pošli.

Posle molitve usledio je odmor, a potom su deca ponovo zauzela svoja mesta u učionicama. Tišinu je remetila samo pesma iz učionice sa sprata, iz koje su Jelenini đaci pozivali: "Mile, dođi u naš kraj."

Prijave i upis

Srpska škola u Hanoveru radi pri Svetosavskom centru (Mengendamm 16c), a nastava se po grupama održava subotom od 10.00 do 14.45 časova.
Opširnije informacije o upisu i odvijanju nastave mogu se dobiti na telefon 0511 3941924, mobilni: 01732320992 i mejl: SOKGHannŽaol.com .

Posni sendviči i čips

Meteorolozi nisu omanuli. Napolju dan kao od Boga dan, pa je dobar deo dece iz bogomolje prvo istrčao u portu i tek posle kratkog skakutanja nađoše se pred kuhinjskim šalterom, za kojim je Damir Krekić, predsednik Saveta roditelja delio sokove i sendviče s dimljenom ribom.

- Sendviči su uvek različiti, ali danas su zbog Gospojinskog posta od ribe - objašnjava Damir.
Deca nemaju ništa protiv ribe, a Marija i Elena učenice četvrtog razreda, koje rekoše da ćirilicu znaju da čitaju i pišu, kažu da ribu čak i vole, ali su ukus doručka ipak
"popravile" slanim čipsom.

Za susednim stolom Anđela (4. razred), Ksavija (5. razred) i "Brazilac" Nikolas (3. razred) koji su se okupili oko čika Spasoja, više pažnje posvećuju svojim pingvinima nego sendvičima. Kažu da su s pingvinima proveli raspust, pa su ih danas poveli i u školu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online