Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.05.2019.
20:15
B. Đorđević - Vesti A

Svaki klub za Smotru daje 125 evra

Na sastanku Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) održanom u Berlinu u članstvo je primljen Srpsko-nemački kulturno-informativni i sportski centar Kozara Štutgart i odlučeno je i da svaki klub u organizaciji saveznih i evropskih smotri učestvuje sa po 125 evra.

B. Đorđević
Većinu klubova vode mladi: Učesnici sastanka u Berlinu

Članovi KUD Zlatni opanak iz Berlina, zahvaljujući ljubaznošću protojereja-stavrofora Veljka Gačića, ugostili su predstavnike 20 srpskih klubova u svečanoj sali Crkve Sveti Sava na Vedingu. U savez je primljen i Srpsko nemački kulturno-informativni i sportski centar Kozara Štutgart.

Biljana Šućurović, predsednica Kozare, predstavila je ovo društvo, koje postoji više od 40 godina.
- Kozara je jedan od osnivača SSUN, ali je zbog nedovoljne aktivnosti pređašnjeg starijeg rukovodstva propustilo da u startu pristupi ovom savezu - navela je Šućurovićeva uz koju je sastanku prisustvovala i Lajla Cvetković, sekretarica Kozare.

Sa zadovoljstvom je konstatovano da većina naših klubova sada ne može da se pohvaliti mlađim rukovodstvom koje pretežno čini druga generacija srpskih doseljenika. Ključne aktivnosti skoro svih društava su negovanje srpskog folklora, pa su predsednik Danilo Đokić, potpredsednik Saša Ćelić i sekretar Dragan Jovičić sa prisutnima najviše diskutovali o saveznoj i Evropskoj smotri folklora srpske dijaspore. Organizovanje ovakvih manifestacija nije jednostavno, jer ih uglavnom posećuje znatno više od 1.000 ljudi koji dolaze iz cele Nemačke i iz drugih evropskih zemalja. To iziskuje veliki organizacioni poduhvat u koji je direktno uključeno više desetina članova klubova.

Najveći problem je pronaći adekvatnu salu čiji zakup često iznosi i do 10.000 evra, pa je odlučeno da u ove troškove ne uđe samo SSUN, nego i svaki od klubova sa po 125 evra po jednoj smotri. Za predstojeću Dečju saveznu smotru Nemačke 23. 11. 2019. predloženo je da se zakupi hala Rajn Majn teatar u Nidernhauzenu kod Vizbadena.

Izabrana je i tročlana nadzorna komisija, koju čine Nešo Marić, Siniša Đokić i Olivera Miljanić.

Gost CSSN

Kao gost na ovom sastanku učestvovao je i Milan Čobanov, predsednik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj . On je ukratko predstavio Centralni savet Srba koji je deo nacionalnog saveta nemačke vlade i orijentisan je na unapređenje komunikacije između naših klubova i institucija zemlje domaćina. Čobanov je istakao potrebu da se profesionalizuju rukovodioci naših društava da bi se što bolje iskoristile finansijske i marketinške mogućnosti koje pruža saradnja sa nemačkim zvaničnicima. Na kraju je predstavio Balkan artist, mrežu mladih umetnika u Nemačkoj, kao budućeg kandidata za članstvo u Savezu Srpskih udruženja Nemačke.

Dobri domaćini

Da celodnevni iscrpni sastanak protekne u domaćoj atmosferi, uz tradicionalno posluženje, posebno su doprineli Milena Vojkić, predsednica KUD Zlatni opanak, Andreas Jungblut, potpredsednik i sekretarica društva Aleksandra Bošnjaković Vučković. Iz Srpskog kluba Berlin/Dunav kolo kolo sastanku su prisustvovali Borivoje Lončarević i Željka Lončarević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online