Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
19:21
S. Vukić A

Tamara besedila mnogi zaplakali

Tamara Brus, učenica 7. razreda Dopunske škole na srpskom jeziku u Štutgartu, učestvovala je na centralnoj manifestacija obeležavanja Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, koja je održana kod manastira Medna u Mrkonjić Gradu.

Vojska Republike Srpske
Očarala glasom: Tamara Brus

Koliko je važna uloga dijaspore u očuvanju i negovanju srpskog jezika i tradicije upravo je dokazala ova devojčica koja je sve prisutne očarala svojim glasom i besedništvom. Tamara je izgovarala velike reči vladike Nikolaja Velimirovića "Čiji si ti, mali narode srpski", koje su se prvi put čule na Vidovdan 1939. godine u manastiru Ravanica.

Bez greške je besedila o narodu i o članovima velike porodice slovenske, koja je, kako je rekao i vladika, "kroz mnoge vekove burno čuvala stražu na kapijama Evrope, da plemena druge rase i druge vere ne bi uznemiravali krštenu Evropu u njenom mirnom razvijanju i napredovanju".

Puna samopouzdanja i s iskrenošću svojstvenoj samo deci, Tamara je bez reči ostavila sve prisutne, a nekima naterala suze na oči.

Zadivila i Beograd

Tamara veliku zahvalnost duguje svojoj nastavnici Tatjani Popović, koja je pre dve godine i otkrila njen talenat, i svaki dan je navodila da vežba i čita velika dela. Ova mlada učenica iz Štutgarta nastupala je u januaru na centralnoj Svetosavskoj akademiji Republike Srbije koja je održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, a i tada je gotovo sve pristune ostavila bez daha, o čemu su "Vesti" pisale. Velika nagrada za njen trud i rad usledila je kroz gromoglasni aplauz koji je trajao nekoliko minuta, kako tada u Narodnom pozorištu, tako i na Vidovdan u Republici Srpskoj.

- Umirujići glas, niste mogli da se nadivite toj toplini. Naglašavala je pojedine delove tako da je nemoguće da se ne naježite - govorili su prisutni, komentarišući Tamarin nastup.

Pored nekoliko stotina građana i bivših boraca, proslavi su prisustvovali i Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, premijer RS, kao i ministri u Vladi Republike Srpske, lokalni lideri i predstavnici crkvenog, kulturnog i društvenog života Republike Srpske.

Koliko je Tamara oduševila najviše rukovodioce Republike Srpske govori i fotografija sa premijerkom koja je sa zvaničnog naloga njene stranke podeljena i na društvenim mrežama.

Tamarino gostovanje omogućeno je zahvaljujući angažmanu Biljane Marilović, konzula BiH iz Republike Srpske, konzulat u Štutgartu, Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske i Milana Radojčića, pukovnika 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online