Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.02.2018.
19:11
N. Popović - Vesti A

Lukina muzika dolazi iz duše

Na nedavno održanoj Svetosavskoj akademiji u Štutgartu, svoje drugare, izvođače programa, na klaviru je u pojedinim tačkama pratio mladi pijanista Luka Bilbija.

N. Popović
Svestran umetnik: Luka na nedavnoj Svetosavskoj akademiji u Štutgartu

Mada stasom još dečačić, majstorski je pratio dešavanja na pozornici i tempo prilagođavao recitacijama.

Delovao je sigurno i superiorno kao da nema svega 12 godina od kojih se, već punih šest intenzivno bavi muzikom, a za to vreme uspeo je da se ovenča i brojnim nagradama.

Luka ne voli da se hvali, pa od njegove mame saznajemo da je na pokrajinskim muzičkim takmičenjima u Baden Virtembergu 2012, 2015. i 2016. godine osvajao drugo mesto, 2013. i 2014. prvo, a u prethodne dve godine prvak je takmičenja. Mladi sviraju, i to u dve kategorije: klavirski duo i duo sa pevačem.

Ovaj dečak ipak skromno kaže da on veoma voli umetnost, a svestranost na tom polju ispoljava pisanjem pesama na ruskom jeziku, pokušava da komponuje sam, a mnogo i rado crta.

- Volim da idem u pozorište, u školi pored klasike sviram i u džez bendu - kaže nam Luka i dodaje da sada daje časove i mlađoj sestri, koja će, uskoro, takođe početi da pohađa pravu školu.

Igrom slučaja i sudbine Luka je, rođen u Štutgartu, a mogao je i Viljnusu, prestonici Litvanije, odakle je rodom njegova majka Julija (41), inače poreklom Ruskinja.

Učiteljica veronauke

Julija Bilbija je angažovana majka i žena, a pored svih obaveza stigne i da predaje deci veronauku pri hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu. Na nedavnoj priredbi najmlađi polaznici predškolskog uzrasta izveli su scenski prikaz "Deda i repa" koji je sa njima uvežbala.

- Studirala sam ruski jezik u Litvaniji, a srpski u Srbiji, radila sam i na katedri Novosadskog univerziteta. Suprug Milomir (43) rođen je u Nemačkoj, pa sam i ja došla ovde da živim - priča nam Julija.

- Ovde nam se rodilo sve troje dece: prvo Luka, zatim njegov brat Ilija (8), a pre četiri godine dobili su i sestricu Ninu - priča nam Julija dok se u isto vreme obraća svojoj devojčici na ruskom jeziku.

N. Popović
Julija sa mališanima

- U našoj se kući ravnopravno koriste i moj ruski i suprugov srpski, a u školi i vrtiću naravno nemački.

Lukini roditelji su još pre nego su se upoznali pevali u crkvenim horovima, ona u novosadskom "Sveti Georgije", a Milomir u Nemačkoj.

Ninine suze za mol

Sestra Nina od rođenja sluša kako Luka vežba. Dok je bila beba, roditelji su primetili da vrlo različito reaguje na muziku.
- Kada je Luka svirao neku kompoziciju u duru, ona se smeškala, a kada je čula mol, znala je da zaplače - poverava nam Julija male porodiče tajne.

- I kada se Luka rodio, nastavili smo da pevamo u crkvenom horu pri ovdašnjem srpskom hramu i vodili smo ga na sve službe.
Sećam se da je on već sa godinu dana pokušavao da prati hor. A kada je naučio da hoda, prilazio je dirigentu i čitavu službu stajao pored i gledao. To je na njemu, sigurno, ostavilo traga - priča nam ona.

N. Popović
Iz porodičnog albuma: Ilija, Nina i Luka

Kada je Luka napunio četiri godine na poklon je dobio prvi klavir, i to - električni jer su primetili da ima izvanredan sluh i da lepo peva. Od pet je počeo da se bavi muzikom, a imao je sreće da dobije predivnu učiteljicu, koja nije samo vežbala tehniku, nego je sa njim i puno razgovarala o muzici, pokušavala da ga nauči da muziku pre svega čuje.

Uz maturu i univerzitetska diploma

Luka trenutno ide u 6. razred Muzičke gimnazije u Štutgartu, koja postoji tek nekoliko godina, a odeljenje koje pohađa ima samo 11 đaka. Da bi upisao tu školu morao je da polaže veoma zahtevan prijemni ispit, a na jedno mesto u tom razredu konkurisalo je četvoro dece. Prednost je što im muziku predaju profesori sa Muzičke akademije, pa kada završi 12. razred Luka će već imati ne samo maturu nego i univerzitetsku diplomu prvog stepena (takozvani bečelor) i sa svega 18 godina biće kvalifikovani nastavnik muzike!

- Na početku je morao da naslika svaku kompoziciju. To nije teško kada je u pitanju "Kiša i duga" Prokofjeva, ali kada je trebalo da naslika "Invenciju" Baha, nastao je mali problem. Nije lako slikati osećanja. Ali, mislim da je upravo na taj način naučio da ne svira samo note, nego je shvatio da muzika dolazi iz duše i pogađa slušaoca - priča nam Lukina mama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online