Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.12.2017.
00:55
Z. M. - Vesti A

Jezik je hranitelj naroda

U organizaciji Inicijativnog odbora za osnivanje SPKD Prosvjeta - odbora u Štutgartu, u izdanju Konzulata Srbije, održana je nedavno promocija književnog stvaralaštva profesora Svetlane Matić, potpredsednice bečke Prosvjete.

Vesti
Učesnici promocije

Božidar Vučurović, generalni konzul u Štutgartu pozdravljajući publiku i autorku istakao je da ga njena poezija i dečji iskazi podsećaju na knjigu "Olovka piše srcem".

Milica Jovanović Berlot, profesorka Srpske dopunske škole u penziji govorila je o poeziji, književnom i pedagoškom ostvarenju Svetlane Matić i istakla da njena poezija obiluje rimom i pedagoškom porukom, u kojoj je dete centralna ličnost.

Promociji su prisustvovali, između ostalih, najviši predstavnici Generalnog konzulata u Štutgartu, Milana Rakić, profesorka u dopunskoj školi u Berlinu, pisci iz Minhena i Štutgarta, nekoliko učenika dopunske srpske škole u Štutgartu i predstavnici kulturnog i javnog života u Cirihu.

Zahvalnost "Vestima"

- Posebno se zahvaljujem redakciji "Vesti" na velikom razumevanju i saradnji, jer iz njih crpim velika znanja i srećna sam i ponosna što ih imamo u našoj dijaspori - kazala je Desa Burazor-Aslanidu.

Vesti
Neumorno stvara: Svetlana Matić

Profesorka Matić je predstavila rad SPKD Prosvjeta - odbora u Austriji i podsetila na značaj očuvanja srpskog jezika u rasejanju, a u raspravu po tom pitanju uključila se i Desa Burazor Aslanidu predsednik inicijativnog odbora za osnivanje SPKD Prosvjeta u Nemačkoj.

- Naša deca koja idu jednom nedeljno u dopunsku školu, po sat ili dva sata, koliko im traje nastava ne mogu dobro da nauče svoj maternji jezik. I na susretima kakav je ovaj danas, gde je zastupljena i dečja poezija, mogu takođe nešto da nauče - istakla je Desa Burazor-Aslanidu i dodala da u Štutgartu ima veliki broj pisaca koji pišu isključivo dečju poeziju.

Knjige za decu

Promovisane su knjige za decu "Igra", "Dečji biseri", "Majka" i knjiga aforizama i dečjih iskaza "Od ljubavi s ljubavlju", koju je autorka Svetlana Matić napisala sa književnikom i aforističarem Aleksandrom Čotrićem, a objavila je čačanska "Pčelica".

- I sam Vuk Karadžić je živeo i stvarao u dijaspori i bio veliki prijatelj sa braćom Grim. A Vuk je i zapisao da je jezik hranitelj naroda i da pisci moraju da se vladaju po čistom govoru naroda srpskog - kazala je Desa Burazor- Aslanidu koja je vodila program.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online