Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
07:50
R. Lukić - Vesti A

Vaskršnje jutrenje u Hramu Svetog Save u Hanoveru

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavljen je u hramu Svetoga Save na Listu, a budući da se pored srpskog nalazi grčki hram, porta je bila puna pravoslavaca iz cele Evrope, dok su u srpskom hramu bili i pravoslavci iz Afrike i Azije! Liturgiju, koja je u 22 sata počela troparnom litijom oko hrama, služili su sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić sa čtecom, pravoslavnim Nemcom Matijasom Borherdom. Dobar deo liturgije služen je i na nemačkom, a uzvike "Hristos vaskrse" ponavljan je i na nemačkom "Hristos ist erštanden". Liturgija je istim pozdravom oko ponoći i završena.

R. Lukić
Litija: Troparni ophod oko hrama

U severni deo Nemačke sa Vaskrsom su stigli i prvi prolećni dani, pa su vernici tokom litije mogli da nose sveće bez bojazni da će se ugasiti, a takvo vreme bilo je i za druženje ugodnije. Đuro Preradović sa suprugom Dragicom mišljenje o Vaskrsu razmenio je sa Marijom i Milutinom Bajićem. Milutin, poreklom iz Šipova u Republici Srpskoj, u Nemačku je došao pre 45 godina, pa kaže da se Vaskrsa iz rodnog kraja i ne seća u detalje. Ipak, zna da je Vaskrs najveći praznik i da je masovno slavljen i u njegovom Šipovu.

Njegova životna saputnica Marija, po rođenju Mađarica, poreklom iz Srpskog Itebeja kod Zrenjanina. Seća se da je u njenom mestu oko jednog Vaskrsa snimana Ćopićeva "Osma ofanziva", a Vaskrs je, kako kaže, počela da slavi tek kada je upoznala Milutina.

Đuro Preradović je poreklom sa Banije u Hrvatskoj, a supruga mu Dragica iz Međuvođa u Srpskoj. Oni kažu da tu nema neke velike razlike i da je proslava gotovo ista i u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj, a to potvrđuju i Mira Šunić iz Čaprazlija kod Livna i njena prijateljica Bosa Jovičić, poreklom iz okoline Knina.

U sali ispred bogomolje, koja je za Vaskrs i sama pretovarena u prostoriju za molitvu, sa svećama u rukama stoje Dragan Majstorović iz Futoga i Slavko Radišić iz Veternika.
- Proslava Vaskrsa u rodnom kraju je lepša zato što se slavi sa porodicom i prijateljima. Ipak, jednako u srcu nam je i Hristovo vaskrsenje u Nemačkoj - saglasni su Dragan i Slavko.

Draganova supruga Sanja sa desetogodišnjim sinom Lukom i Slavkova Tanja sa sinovima Dejanom (19) i Sendijem (14) nekako se dokopala mesta u bogomolji, a oni u toj masi sveta i ne pokušavaju da ih nađu. U porti je bila još veća gužva jer su pred ponoć kao reka počeli da pristižu i Grci koji će, kako kaže tutor Nikola Popović, slaviti od ponoći do jutra.

Srećni Jakob iz Rusije

Jakob iz Rusije u srpski hram je došao sa sedmogodišnjom ćerkom Anastazijom i četvorogodišnjim sinom Georgijem kojem se liturgija odužila, pa je na stolici predviđenoj za stare i bolesne malo i odremao.

- Danas nam je svima bilo naporno, ali i veselo. Moja supruga Jevgenija pre dva sata rodila mi je sina. Da stvar bude zanimljivija, porodila ju je medicinska sestra poreklom iz Srbije! Moje prvo dvoje dece se rodilo u nedelju, a najmlađi je, eto, došao na Blagovesti, samo koji sat pre Vaskrsa - priča presrećni Jakob koji je uoči Vaskrsa postao otac po treći put.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online