Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
18:18
B. Miličić - Vesti A

U ateljeu od osnovne škole

U galeriji Museums Kvartir u Tiršenrojtu nedavno je otvorena samostalna izložba slika Tome Brankovića iz Vajdena. kojom umetnik obeležava 55 godina bavljenja slikarstvom, ali i 70. rođendan.

B. Miličić
Predstavio 40 radova: Toma Branković uz ikonu Sv. Đorđa

Iako u ovoj sredini važi za umetnika koji najčešće slika ikone, ovaj put je pored ikona Branković izložio i druge radove, koji predstavljaju svojevrsnu retrospektivu njegovog stvaralaštva. Izložbu je obeležio ciklus "Impresije sa Svete gore", nastao posle posete Atosu i predstavlja petu fazu umetnikovog stvaralačkog angažmana.

- Na ovoj izložbi publici sam predstavio 40 svojih radova od šezdesetih godina do danas i oni obeležavaju pet perioda u mom slikarskom opusu. Značajan deo izložbe zauzimaju ikone, među kojim je prestona ikona Sv. Đorđa dimenzija 1,5x1 metar. Tu je veći broj ikona rađenih na drvetu, kamenu i porcelanu, koje je izradila poznata firma Rozental - kaže Toma Branković.

B. Miličić
Gradonačelnik Štal (prvo zdesna) uz Tomu i goste

Na otvaranju izložbe bilo je skoro stotinu posetilaca, a posebno lepim rečima umetniku se obratio gradonačelnik Tiršenrojta Franc Štal.

On je između ostalog rekao da je mu je čast što u ovoj sredini živi i svoje slike izlaže Toma Branković, poznat u okruženju, ali i mnogo šire.

Zanimljivo je da je Toma sa 14 godina imao prvu izložbu sa grupom tada poznatih obrenovačkih slikara. Oni su koristili zajednički atelje u koji je rado dolazio Toma, tada učenik osnovne škole koga je slikarstvo posebno interesovalo. Kad su otkrili njegovu ljubav prema kistu i štafelaju, slikari su i njegove radove uvrstili u svoju zajedničku izložbu.

B. Miličić
Posetioci na otvaranju izložbe

Od prve izložbe sa obrenovačkim slikarima početkom 60-ih godina prošlog veka Toma je nastavio da slika sve do danas. Budući da je imao od koga da nauči tenhniku, jer su neki od tadašnjih slikara napravili uspešnu karijeru u SAD, Holandiji i Francuskoj, Toma je sve to spojio u ono što danas radi i predstavlja publici.

Samostalna izložba Tome Brankovića otvorena je do 14. januara.

Izlagali i gosti

Kao Tomini gosti na izložbi su sa 10 radova učestvovali i Štefani i Hans-Georg Šulce. Štefani Šulce je kao članica umetničkog udruženja gde je aktivan i Branković, pohvalila njegovu kreativnost i stvaralačku energiju koji traju 55 godina. Muzičku podlogu izložbi slika dali su Andreas Sagšteter (klavir) i Štefani Hajnrih (violina).


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online