Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
05:00
M. Stanković - Vesti A

Kapela, dijamant duhovnog života

Vernici osnabričke parohije proslavili su nedavno slavu kapele Svetog arhangela Mihaila u Lingenu i ujedno veliki jubilej, šest decenija ove najstarije srpske bogomolje na tlu Nemačke. Vernici brižljivo čuvaju svoju svetinju i okupljaju se molitveno u velikom broju. Uvaženi gost, gradonačelnik Lingena, Diter Krone, prisustvovao je liturgiji i slavskom ručku. Pozdravljajući svečare on je istakao veliki ugled koji srpski građani uživaju u ovoj sredini.

Liturgiju je služio vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, sa protojerejom Duškom Spasojevićem (iz Diseldorfa) i ruskim sveštenikom Evgenijem Iljušinom (iz Osnabrika). Osnabrički protojerej-stavrofor Marinko Rajak je nažalost izostao zbog nesrećnog slučaja u porodici.

Kumovi slave

Slavska znamenja su kao kumovi pripremili Elena i Antonio Bužarovski sa ćerkom Marijom i sinom Damjanom, a kumstvo za narednu godinu su predali porodici Umićević, Dejanu i Slađani i njihovoj deci Aleksandri i Draganu.

Vladika Andrej je naglasio značaj Lingena kao istorijskog mesta za srpski duhovni život, jer je upravo tu sagrađena prva srpska bogomolja u Nemačkoj, a graditelje je nazvao "osnivačka generacija".

- Danas nema lepšeg mesta u Nemačkoj nego što je Lingen, gde smo među senima onih koji su ovde ostavili trag. Ne bismo smeli da ih zaboravimo.Oni su dijamanti našeg naroda - rekao je vladika.

Toj generaciji pripada i njegov otac protojerej-stavrofor Dobrivoje Ćilerdžić koji je u ovoj parohiji službovao od 1957. do 1962. godine.

Vladika Andrej se u propovedi i kasnijem obraćanju vernom narodu osvrnuo na detinjstvo koje je proveo u Osnabriku, gde je i rođen i nije krio radost što je među starim znancima. Komunikacija s narodom bila je prisna, a svima je prijalo prisustvo protinice Marijane (92), vladičine majke, koja je uprkos godinama veoma vitalna.

Novica Andrejić, dugogodišnji predsednik Crkvene opštine Osnabrik je podsetio na bogat istorijat kapele u Lingenu.

Velimir najstariji parohijanin

Na liturgiji i slavlju je bio i najstariji parohijanin iz Lingena, Velimir Stančić (85), koji je ujedno jedan od najstarijih parohijana u osnabričkoj parohiji, a sa njim je bio i Ćirović Dobrosav (68), veliki donator u obnovi kapele 2004.

Kulturno-umetnički program su izveli učenici polaznici nastave veronauke i Srpske dopunske škole koji su ujedno i članovi folklorne sekcije Božur iz Osnabrika. Teodora Dabić je najavila nastup najmlađih melodijom "Tamo daleko" na klavijaturi.

Zdravicu je govorio Milorad Miščević, a zatim su izvedena dva scenska prikaza. Nastup folklora je sve razvedrio. Đaci su episkopu Andreju poklonili zbirku svojih crteža na temu anđeli. Program su pripremile i vodile Biljana Dabić, Violeta Lukovac i Milica Stanković. Oduševljena publika je za dečju kasu spontano sakupila 345 evra.

Istorijat

Kapela Svetog arhangela Mihaila postoji od 1957. i osnovali su je emigranti koji su posle Drugog svetskog rata ostali na ovim prostorima i za svoje verske potrebe najpre koristili bogomolje drugih crkava. Pravoslavni vernici Lingena: Srbi, Rusi, Ukrajinci i Grci su udruženim snagama iznajmili i preuredili mali građevinski objekat. Dograđen je toranj i zvonik, postavljen ikonostas, renovirana unutrašnjost, dozidana prostorija sa sanitarnim čvorom, takoreći, sagrađena je kapela . Najveći udeo u svim poslovima imali su Srbi, a uvek su imali i svog duhovnika. Krajem prošlog veka objekat je kupljen sredstvima dobrovoljnih priloga i u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve. Kapela je renovirana 2004, 2007. i 2008. Veliki doprinos očuvanju i održavanju svetinje dale su porodice iz Lingena: Milisavljević, Zubko, Simin, a naročito porodica Stančić koja i danas brine o kapeli. Veliki je doprinos i ruske braće koji se okupljaju oko bogomolje.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online