Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
02:11
B. Miličić - Vesti A

Odlučno protiv laži o Srbima

Istoričar dr Dario Vidojković iz Regenzburga u nedelju je u sali Crkvenog centra u Minhenu sazvao Srpski sabor za koji je pripremio teme za razgovor i raspravu. Među tridesetak prisutnih bili su jer je Ilija Romić i Jelena Stojanović, konzul Generalnog konzulata Srbije. Osnovni razlog sazivanja skupa je analiza problema i nedostataka u aktivnostima srpske dijaspore o čemu je detaljno i sa dosta konkretnih primera govorio dr Dario Vidojković.

B. Miličić
Novi susret u februaru: Učesnici Srpskog sabora u Minhenu

On je ukazao na izostanak adekvatnog odgovora i reagovanja na antisrpske aktivnosti u Minhenu, kao što je aktivnost hrvatskih studenata u Minhenu na negiranju i krivotvorenju istine o stradanju grada Vukovara i okolnostima u kojima su vođene borbe. Pomenuta je i manifestacija Dani Balkana, za koju je dr Vidojković rekao da su ove godine na toj manifestaciji Srbi označeni kao silovatelji muslimanki u ratu u Bosni. On je pozvao srpske organizacije i udruženja u Minhenu da svojim učešćem ne daju legitimitet takvim aktivnostima. On se osvrnuo i na prikazivanje antisrpskih filmova iz Srbije, a za neke od njih sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture Srbije.

Kao jedan od izazova za srpsku dijasporu u Minhenu i Bavarskoj, Vidojković je označio i osnivanje reprezentativnih tela BiH u deset zemalja sveta. Cilj je da se doznake dijasporaca poreklom iz BiH dijaspore usmere na Centralnu banku BiH u Sarajevu čime bi se gradila i ojačala BiH koja kao takva treba da uđe u Evropsku uniju i NATO.

Blagoslov i pozdravi

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije pozdravio je pismom učesnike Srpskog sabora i podržao nastojanje dr Vidojkovića da se radi na objedinjavanju svih naučnih i kulturnih delatnika u Nemačkoj koji bi evropskoj javnosti trebalo na pravi način da predstave naše nacionalne i kulturne vrednosti. Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske je dr Vidojkoviću i učesnicima Sabora poručio: "Ja vas od srca podržavam i možete u moje ime reći da sam saglasan i da podržavam vaše ideje i stavove."
Blagoslov za održavanje i uspešan rad Sabora dao je i protonamesnik Predrag Gajić starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu.

- To je suprotno interesima Republike Srpske - naglasio je Vidojković i pozvao srpsku dijasporu da se ne uključuje u ove aktivnosti.

Među temama koje su bile na dnevnom redu Sabora je i potreba da se srpska dijaspora aktivnije uključi u promovisanje osnovnih vrednosti svoje matice umesto što se povlači i vrlo malo primećuje u nemačkoj javnosti, kao i saradnja dijaspore sa organizacijama i institucijama u matičnim zemljama, ali i sa našom crkvom i Generalnim konzulatom Srbije u Minhenu.

Vidojković je govorio i o položaju srpskog jezika i organizovanju Dopunske nastave na srpskom jeziku za našu decu u Minhenu i Bavarskoj gde bi mogao da pomogne GKRS u Minhenu.
Formirane su tri komisije i nadzorno telo koji bi trebalo da sačine konkretne predloge i sadržaje aktivnosti kako bi se stanje popravilo. Dogovoreno je da se Srpski sabor održi ponovo u februaru do kada bi bile konkretno razrađene aktivnosti na popravljanju uočenih slabosti i nedostataka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online