Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.11.2017.
18:36
Vesti A

Nema mira u Frankfurtu posle odluka vladike Andreja: Podele tresu eparhiju

Posle nemilih događaja u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, prošlog vikenda, kada je tokom obeležavanja lekarske slave grupa vernika čak i fizički napala vladiku Andreja Ćilerdžića, administratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, o čemu su "Vesti" opširno izveštavale, i neupućenima je postalo jasno da je situacija u ovoj eparhiji veoma eksplozivna.

R. Lukić
Nemile scene: Vernici u žustroj raspravi s vladikom u manastiru u Hilmelstiru

Povodom mera koje je uveo vladika i među sveštenicima i među vernicima nastale su podele, jer jedni podržavaju promene, a drugi im se žestoko protive.

Mada su direktan povod za skandal u Himelstiru bile smena igumana Germana i otpuštanje iz službe blagajnika i sekretara - što grupa vernika ove crkvene opštine nikako nije mogla da "preboli" - pismo do kojeg su "Vesti" došle pokazuje da su podele dublje nego što se mislilo.

Na adresu patrijarha srpskog Irineja 13. novembra upućeno je pismo sa potpisima 31 sveštenika iz Nemačke, od nešto više od 50 koliko ih je na službi u ovo eparhiji. Ono pokazuje da situacija u Himelstiru nije jedino što opterećuje ovdašnju SPC i vernike u Nemačkoj.
Pomenuto pismo prenosimo u celosti.

Nemir među klirom i narodom

"Vaša Svetosti, Vaše Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, sa velikom zabrinutošću, strepnjom, ali opet i iznad svega verom i nadom u vaskrsloga Gospoda Isusa Hrista, dužni smo Vas izvestiti o događajima koji su se ovih dana odigrali u našoj Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke.

Dobro Vam je poznato da nas 31 sveštenoslužitelja ove eparhije, nakon radikalnih poteza preduzetih od strane njegovog Preosveštenstva adiministratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke g. Andreja, i to prvoga dana po preuzimanju administracije nad našom eparhijom, koji su uneli nemir kako među klir tako i među verni narod i nekoliko Uprava crkvenih opština naše eparhije, obratili smo se pismenim putem vladiki Andreju sa željom da se sastanemo i da u ljubavi i miru porazgovaramo o svemu.

Već predate dve tužbe

"Ovom prilikom želimo da Vam predočimo i to da su eparhijskim službenicama najavljeni otkazi. One će se braniti svim legalnim pravnim sredstvima, što znači da će naša eparhija nepotrebno biti oštećena za najmanje 100.000 evra (otkazni rok, sudski troškovi, otpremnine). Dve tužbe, zbog radikalizma ep. Andreja, već su predate nemačkom sudu.
Stoga molimo Sv. Arhijerejski Sinod naše najsvetije Srpske Pravoslavne Crkve da prekine put pogibli Eparhije frankfurtske i sve Nemačke na koji je izvodi ep. Andrej i iznad svega Njegovi "saradnici-savetnici'. U to ime, nas 31 (trideset jedan) kanonski sveštenoslužitelj Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, spremni smo doći u Srpsku Patrijaršiju u Beograd, kako bi se rešila ova neodrživa situacija u našoj eparhiji", kaže se u pismu patrijarhu srpskom Irineju.

Tačnije, razlozi našeg pismenog obraćanja njegovom Preosveštenstvu g. Andreju, o kojim smo hteli da porazgovaramo, 'licem k licu' bili su sledeći:

1. Uručen otkaz dvojici eparhijskih službenika (sveštenoslužitelja) i njihovo proterivanje iz eparhije, prvoga dana po preuzimanju administracije nad našom eparhijom

2. Sazivanje sednice EUO (Eparhijskog upravnog odbora) bez pozivanja 10 (deset) članova i zamenika ovog eparhijskog tela

3. Davanje 'nasilnog' kanonskog otpusta igumanu manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, o. Germanu, koji je razrešen svih dužnosti u manastiru.

Do sastanka je došlo u Diseldorfu 3. novembra 2017. Kako onomad u pismenoj formi, tako i sada usmenim putem, po staroj apostolskoj tradiciji, "suprostavismo se u lice' izneli smo otvoreno svoje viđenje stvari ep. Andreju i svim prisutnim sveštenicima.

Sinovska odanost

Tom prilikom, što je najvažnije, iskazali smo svoju sinovsku odanost prema svome episkopu i majci Crkvi, držeći do poslednje jote poredak i predanje pravoslavne Crkve. Isto tako, izrazili smo svoju zabrinutost nad činjenicom da pojedini parohijski sveštenici imaju presudan uticaj na odluke vladike Andreja, što smatramo za ozbiljno narušavanje apostolsko-svetootačkog poimanja Crkve.

Rezultat je bio ohrabrujući: ep. Andrej je pred svima okupljenima rekao da će povući svoje odluke, i da će uvažiti i rešiti zabrinutost 31 potpisanog sveštenoslužitelja. Tačnije, ep. Andrej je rekao sledeće:

1. Da će već sledeće sedmice pozvati na razgovor otpuštene eparhijske službenike i rešiti pitanje njihovog zaposlenja

2. Da će staro eparhijsko knjigovodstvo ostati u svojoj funkciji

3. Da će radi mira i sabornosti smeniti arhijerejskog zamenika o. Milana Pejića

4. Da će sa narednog sastanka Eparhijskog upravnog odbora (EUO) proslediti izveštaj arhijerejskim namesnicima na znanje.

Nažalost, od svega ovoga obećanog ništa nije učinjeno. Koliko čujemo, pojedini "savetnici" vladike Andreja, na tom sastanku EUO održanom 4. novembra 2017, predlagali su ep. Andreju da raščini neke sveštenike i da će tako doći do smirivanja situacije (ovo je uobičajena retorika savetnika ep. Andreja). Smatramo, Vaša Svetosti i Vaša Preosveštenstva, da je klir Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, najblaže rečeno, obmanut od strane ep. Andreja.

Zato Vas molimo, Vaša Svetosti, Vaše Visokopreosveštenstvo i Vaša Preosveštenstva, da što hitnije pomognete pri rešavanju situacije u našoj eparhiji", navodi se u pismu patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu SPC.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.11.2017. 19:40
Хм., овде се не ради о екуменском питању. Познато је да је вл. Андреј екумениста и Буловићев кадар. Овде се ради о класичнохј непослушности свештеника који су годинама у овој епархији и који су се ОБОГАТИЛИ на овај или онај начин. Чим им се дирне у новчаник они се удруже и пишу Београду. Ајде да се провери шта ови свештеници кокји су се потписали од покретне и непокретне имовине. Буне се они због свог личног интереса, и то само због тога. Канонски отпуст па нека траже боље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online