Sreda 22.11.2017.
18:36
Vesti

Nema mira u Frankfurtu posle odluka vladike Andreja: Podele tresu eparhiju

R. Lukić
Nemile scene: Vernici u žustroj raspravi s vladikom u manastiru u Hilmelstiru

Povodom mera koje je uveo vladika i među sveštenicima i među vernicima nastale su podele, jer jedni podržavaju promene, a drugi im se žestoko protive.

Mada su direktan povod za skandal u Himelstiru bile smena igumana Germana i otpuštanje iz službe blagajnika i sekretara - što grupa vernika ove crkvene opštine nikako nije mogla da "preboli" - pismo do kojeg su "Vesti" došle pokazuje da su podele dublje nego što se mislilo.

Na adresu patrijarha srpskog Irineja 13. novembra upućeno je pismo sa potpisima 31 sveštenika iz Nemačke, od nešto više od 50 koliko ih je na službi u ovo eparhiji. Ono pokazuje da situacija u Himelstiru nije jedino što opterećuje ovdašnju SPC i vernike u Nemačkoj.
Pomenuto pismo prenosimo u celosti.

Nemir među klirom i narodom

"Vaša Svetosti, Vaše Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, sa velikom zabrinutošću, strepnjom, ali opet i iznad svega verom i nadom u vaskrsloga Gospoda Isusa Hrista, dužni smo Vas izvestiti o događajima koji su se ovih dana odigrali u našoj Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke.

Dobro Vam je poznato da nas 31 sveštenoslužitelja ove eparhije, nakon radikalnih poteza preduzetih od strane njegovog Preosveštenstva adiministratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke g. Andreja, i to prvoga dana po preuzimanju administracije nad našom eparhijom, koji su uneli nemir kako među klir tako i među verni narod i nekoliko Uprava crkvenih opština naše eparhije, obratili smo se pismenim putem vladiki Andreju sa željom da se sastanemo i da u ljubavi i miru porazgovaramo o svemu.

Već predate dve tužbe

"Ovom prilikom želimo da Vam predočimo i to da su eparhijskim službenicama najavljeni otkazi. One će se braniti svim legalnim pravnim sredstvima, što znači da će naša eparhija nepotrebno biti oštećena za najmanje 100.000 evra (otkazni rok, sudski troškovi, otpremnine). Dve tužbe, zbog radikalizma ep. Andreja, već su predate nemačkom sudu.
Stoga molimo Sv. Arhijerejski Sinod naše najsvetije Srpske Pravoslavne Crkve da prekine put pogibli Eparhije frankfurtske i sve Nemačke na koji je izvodi ep. Andrej i iznad svega Njegovi "saradnici-savetnici'. U to ime, nas 31 (trideset jedan) kanonski sveštenoslužitelj Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, spremni smo doći u Srpsku Patrijaršiju u Beograd, kako bi se rešila ova neodrživa situacija u našoj eparhiji", kaže se u pismu patrijarhu srpskom Irineju.

Tačnije, razlozi našeg pismenog obraćanja njegovom Preosveštenstvu g. Andreju, o kojim smo hteli da porazgovaramo, 'licem k licu' bili su sledeći:

1. Uručen otkaz dvojici eparhijskih službenika (sveštenoslužitelja) i njihovo proterivanje iz eparhije, prvoga dana po preuzimanju administracije nad našom eparhijom

2. Sazivanje sednice EUO (Eparhijskog upravnog odbora) bez pozivanja 10 (deset) članova i zamenika ovog eparhijskog tela

3. Davanje 'nasilnog' kanonskog otpusta igumanu manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, o. Germanu, koji je razrešen svih dužnosti u manastiru.

Do sastanka je došlo u Diseldorfu 3. novembra 2017. Kako onomad u pismenoj formi, tako i sada usmenim putem, po staroj apostolskoj tradiciji, "suprostavismo se u lice' izneli smo otvoreno svoje viđenje stvari ep. Andreju i svim prisutnim sveštenicima.

Sinovska odanost

Tom prilikom, što je najvažnije, iskazali smo svoju sinovsku odanost prema svome episkopu i majci Crkvi, držeći do poslednje jote poredak i predanje pravoslavne Crkve. Isto tako, izrazili smo svoju zabrinutost nad činjenicom da pojedini parohijski sveštenici imaju presudan uticaj na odluke vladike Andreja, što smatramo za ozbiljno narušavanje apostolsko-svetootačkog poimanja Crkve.

Rezultat je bio ohrabrujući: ep. Andrej je pred svima okupljenima rekao da će povući svoje odluke, i da će uvažiti i rešiti zabrinutost 31 potpisanog sveštenoslužitelja. Tačnije, ep. Andrej je rekao sledeće:

1. Da će već sledeće sedmice pozvati na razgovor otpuštene eparhijske službenike i rešiti pitanje njihovog zaposlenja

2. Da će staro eparhijsko knjigovodstvo ostati u svojoj funkciji

3. Da će radi mira i sabornosti smeniti arhijerejskog zamenika o. Milana Pejića

4. Da će sa narednog sastanka Eparhijskog upravnog odbora (EUO) proslediti izveštaj arhijerejskim namesnicima na znanje.

Nažalost, od svega ovoga obećanog ništa nije učinjeno. Koliko čujemo, pojedini "savetnici" vladike Andreja, na tom sastanku EUO održanom 4. novembra 2017, predlagali su ep. Andreju da raščini neke sveštenike i da će tako doći do smirivanja situacije (ovo je uobičajena retorika savetnika ep. Andreja). Smatramo, Vaša Svetosti i Vaša Preosveštenstva, da je klir Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, najblaže rečeno, obmanut od strane ep. Andreja.

Zato Vas molimo, Vaša Svetosti, Vaše Visokopreosveštenstvo i Vaša Preosveštenstva, da što hitnije pomognete pri rešavanju situacije u našoj eparhiji", navodi se u pismu patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu SPC.

2020 © - Vesti online