Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
08:11
R. Lukić - Vesti A

Vladika odbio ultimatum

U utorak je u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru vladika Andrej, administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke primio predstavnike vernika, potpisnika peticije, koji nisu zadovoljni nekim njegovim odlukama.

R. Lukić
Himelstir: Nema mira u srpskoj duhovnoj kući

Episkop je, prema rečima prisutnih, odbacio sve zahteve, odbio je da u ruke uzme papir na kom su napisani, ali je pristao da o njima razgovara.

Prema rečima Ljubomira Ćetkovića, koji je ovlašćen da u ime grupe vernika govori za javnost, oni su od vladike zahtevali da u manastir vrati igumana Germana (Bogojević) i dva sveštenika, kao i dva otpuštena službenika. Od vladike i monahinja, dalje, zahtevaju da napuste manastir do maja kada će Sinod SPC birati novog episkopa. Ranije je ova grupa vernika zahtevala da manastir napuste do kraja januara. U njihovim zahtevima nalazi se i proslava Savindana, koju bi oni organizovali bez prisustva monahinja i vladike.

U nedelju o novim koracima

Budući da vladika nije ispunio nijedan njihov zahtev, Inicijativni odbor, koji zastupa više od 300 potpisnika peticije, odlučio je da u nedelju održi sastanak. Tada će se razmatrati sledeći koraci za rešavanje nastalog problema.

Vladika je sve ove zahteve odbio, osim proslave Savindana koji, po njegovom blagoslovu, mogu da slave, ali zajedno s monahinjama.

Potpisnike peticije zastupali su Mirko Duvnjak, Dušan Ivanović i tutori Ljubomir Filipović i Božidar Erić, a s vladikom je na sastanak došao i sveštenik Đorđe Pantelić.

R. Lukić

Izvinjenje pre pomirenja

Na pitanje prisutnih kada će Ljubomiru Ćetkoviću, koji ga je na lekarskoj slavi uhvatio za ruku, ukinuti zabranu ulaska u manastir, vladika je rekao da Ćetković treba da dođe pred manastir i da ga pozove, a on će izaći da se jedan drugom izvinu, zagrle i bratski pomire. Ćetković bi vladici trebalo da se izvini što ga je uhvatio za ruku, koju je ispružio u nameri da se rukuje s lekarima, a vladika njemu za pozivanje policije.
- Cenim crkvu i manastir, ali nemam nameru da se grlim s vladikom zato što potpuno ignoriše naše zahteve, koji izražavaju volju 300 vernika - rekao je za "Vesti" Ćetković.

Ne tolerišem nasilje

R. Lukić
Episkop Andrej

Zahvaljujući Karolu Lupuu, portparolu episkopa Andreja, u sredu kasno po podne dobili smo izjavu vladike.

- Ovo je bio četvrti susret sa tom grupom. Želim konstruktivno rešenje, koje poštuje sve interese. Naši susreti trebalo bi da kakarakterišu poštovanje i dijalog, ali ja dobijam samo maksimalističke zahteve, od kojih je jedan da isele monahinje. Možete li da zamislite, da vernici u manastiru Žiča zahtevaju da se monahinje isele? Kao što to ne može ni u jednom manastiru, ne može ni u Himelstiru - ističe vladika Andrej.

On navodi da mu nije lako da se sretne sa grupom koja se nije distancirala od nasilja koje je lično osetio.

- U mojoj okolini kao i u manastiru ne mogu nimalo da tolerišem nasilje - naglasio je episkop Andrej.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online