Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
18:15
O. Đoković - Vesti A

Radost veća kad se deli

Vaskrs je radost, radost se deli, a u potpisu može da stoji ulica Simplon i Hram Sv. Save u Parizu. Hiljade vernika došlo je da pozdravi vaskrsenje, celiva ikone, zapali sveće, daruje ili primi šareno jaje, svako od njih ponavljao je: "Hristos vaskrse" i dobijao odgovor: "Vaistinu vaskrse."

O. Đoković
Maja, Radoš, Novak, Bojana i Veso

Lepo je biti pravoslavac. Na dan najvećeg hrišćanskog praznika pomenuta ulica bila je preslikana matica, sve je kao u otadžbini, a to prenosimo i na prijatelje Francuze, kupuju jaja uvereni da su čokoladna, a kad im se objasni naš način tucanja, obraduju se više od deteta.

- Mama Goca i ja obojili smo 2.000 jaja, dirigovala nam je moja jedanaestomesečna Viktorija. Molim vas, objavite joj fotos, ovo je njen prvi "radni" Vaskrs - razdragana je Diana Bogdanović sa štanda ispred restorana Zavičaj.

O. Đoković
Prvi Viktorijin Vaskrs

Pogled Antoana Petrovskog zalepio se za maštovito ulepšana jaja, gleda u mamu Lauru Maksimović. Iz Banje Koviljače je, a prstićima pokazuje da ima pet godina, da može da pojede pet jaja, a još više čokoladnih.

Dvogodišnjeg Leona Bulana dovela je mama Kristina, Šapčanka je, sedam godina žiteljka Pariza, suprug Kami je Francuz, prihvata on sve pravoslavno, ipak ona priznaje:

- Više on voli svoj Uskrs.

Slavica i Srbijanka su članice Kola srpskih sestara, zajedno su obojile 2.500 jaja, a u njihova majstorstvo uverio se svako ko je na izlazu iz crkve dobio po jaje. Aktivistkinja Letica Živković (KUD Mladost) daruje crkvu jajima i odlazi u žurbi:

- Supruga prijatelja Andrije je u Srbiji, pa ga sa sinom Aleksom (20), košarkaš je, pozvah na ručak, neće, valjda, na Vaskrs u Mekdonalds. A znam da će se pričati o košarci i Nikoli Jokiću.

Aktivista je i Predrag Janković (SZF), koji prijavljuje:

- Kod nas u Čačku je običaj da napraviš razmenu svojih sa crkvenim jajima, to donosi sreću i napredak.

Aktivista je i Veselin Mijatović (SKD Izvor), njegova Bojana je išarala jaja i napravila slavski ručak za ćerku Maja, zeta Radoša i unuka Novaka.

Ni godinu nisu u braku, sreća iz njih isijava, kupio Petar Šabić svojoj Milici korpicu sa jajima, prvi im je zajednički Vaskrs, ona pripremila ručak, a on, osmehujući se, ponavlja da je "strašno dobra domaćica, zato je oženio", da bi zaključio:

- Uzgred je i dobra žena.

Štand SKD Izvora bi se mogao nazvati Kosovo jer je izložena humanost kojom pomažu drugare iz Osojana.

- Sa našim najmlađim, pčelicama, pravila sam figurice, ukrase i jaja, prodajemo ih i zarađeni novac, po tradiciji, u avgustu nosimo na Kosovo. A vidite kako su oni nama poslali lepe vaskršsnje čestitke - u ime Izvora govori Elizabeta Božić.

Puna je ulica Simplon. Sve vedro i veselo, samo se malo snuždila Radmila Šaponja:
- Prodajem ruže, živim od toga, ali slabo ide, novčanici otanjili.

O. Đoković
Pomoć Srbima u Osojanu: Članovi SKD Izvor

"Betoniranje" na Monmartru

Jezdimir Vujičić je profesor violine, supruga Francuskinja Lorans je pijanista, a sin Godfroa priznati violončelista. Na ručku u San Lisu su bile i njihove dve ćerke, zet i unuk, sve po pravoslavnim običajima, uz porodični koncert na kraju.

Ispred restorana Kod Suzane je gužva kao da se džabe deli. U društvu čuvara slavnih srpskih jubileja Petra Pepija Petrovića su slikari Beograđanin Voja Malenić i Trebinjac Vojo Popržen. A kako slave?

- Počeli smo sa rakijom i pivom, to se zove "beton", kući treba ići samo pravo, ipak ćemo skrenuti na Monmartr, da nastavimo "betoniranje" - šeretski najavljuje raspoloženi trio.

Rakija, pa prasetina

Ivan Saković i Marko Lončar su Čačani, Emilija Jovanović je iz Ćuprije, 49 dana su postili, nimalo im nije bilo teško, u ruci im jaja, a kucnuše se čašicama rakije da bi najavili "radost-ručak", naziv mu rumena prasetina.

O. Đoković
Ivan, Marko i Emilija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online