Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2018.
20:18
O. Đoković - Vesti A

Uz sarmu se i ljubavi rađaju

Ove godine se brzo ukiselio srpski kupus, pa je našim Parižanima iz udruženja Beli anđeo (nedavno su slavili slatko izdanje kupusa) stigao poziv iz, od Pariza 180 kilometara udaljenog, Obinji sir Nera.

O. Đoković
Sarma je prijala svima: Udruženi Obinji i Pariz

Kako se o toj tamošnjoj Sarmijadi pročulo nadaleko, domaćini nastavljaju da joj iz godine u godinu pojačavaju ugled, dakle, eto i novina. Ove godine su novu ulogu obavili Slavica i Miladin Pešić iz Livri Gargana, došli nekoliko dana ranije s namerom da pomognu u spravljanju prve ovosezonske sarme, pa navalili na posao.

U Obinjiju ulogu uzornih domaćina po tradiciji obavljaju Slavica i Vojislav Pavić, koji ljubaznost rasipaju već na dočeku pariskog autobusa (vlasnik je Zoran, prezime mu niko ne zna) kad svakome, a stiglo je 40 gostiju, ponaosob zažele dobrodošlicu.
Sala je opštinska, smesti se u nju nikad manje od sto raspoloženih zemljaka, pojačaju ih prijatelji drugih nacionalnosti.

- Svima nam je zajedničko da istom jačinom volimo sarmu - prijavljuje Mica Marković, članica pariskog udruženja Beli anđeo koje je organizovalo ovo jednodnevno putovanje.
Tačno je da se sve vrtelo oko sarme, ali po srpskoj gostoljubljivosti i željom da od svega napravimo "Ivkovu slavu", na stolu su se našla i razna predjela, pite, sirevi, raznovrsne torte, kolači i razna pića.

O.Đoković
Domaćini Sarmijade: Slavica i Vojo Pavić

Klavir, harmonika, pevači, pesma i kolo ni u jednom trenutku nisu zakazali i predahnuli. Svi su pevali, svi se u kolo hvatali, pa i jedan trogodišnji dečak, potvrđujući da se Srbin rađa zaražen "Moravcem".

U poslednje vreme se potvrđuje da ovako veseli skupovi ne idu bez aktivistkinje Slavice Loran iz mestašca Taverni, nekad i predsednice Svesrpske zajednice Francuske.
- Ja sam uvek za druženja zemljaka. Čak se potrudim da u moje selo Taverni dođu i srpski mlađani vaterpolisti. Meni je puno srce kad nas vidim na okupu - drži se Slavica svojih opredeljenja.

Vera, Rade, Stole, Donka, Ljubo, Neša sa Biljom, Ljubiša, Snežana... u punoj sali je duga lista veseljaka. Svima njima bi draga i tombola, svako ponešto dobio. A u pauzi za cigaretu se načulo da se dešavaju i zaljubljivanja. Ok, a imena? Ne htedoše da odaju, jer, "nije fer tajne otkriti", pa pojednostaviše:

- Napiši samo da je bilo sklapanja prijateljstva na bliži način.
Još dodadoše:

- Bi i razmenjivanja telefonskih brojeva.
Sve tako napisasmo. Ko bi rekao da sarma može da izazove toliko različitih učinaka!
 

O.Đoković
 

Mahanje Žutim prslucima

Na polasku iz Pariza i u povratku, usput smo sretali konvoje Žutih prsluka, odnosno štrajkače protiv poskupljenja cena goriva, kojima su se pridružili i drugi nezadovoljni vidljivim padom standarda života.
- Grejali su se na saobraćajnicama, bilo im je hladno, mahali su nam kao i mi njima, mi smo uz njih - prokomentarisala je Slađana Stamenović.

Nadmetanje muzičara

U Obinji su iz Pariza stigli harmonikaši Željko i Zoran, koji su tokom vožnje autobus pretvorili u muzičku kutiju, a na Sarmijadi je sve okupljene dočekala lokalna grupa sa pevačicom. I nadmetanju muzičara nikad kraja, ono, vi i mi, a u stvari svi zajedno.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online