Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
18:33
O. Đoković - Vesti A

Sarma mamac za Parižane

Zamirisala sarma sve do metropole Francuske, ne možeš da odoliš, pa put Obinjija, 180 kilometara udaljenog od Pariza, krenula dva autobusa. Samo zbog sarme? Tačno, na sarmu!

O.Đoković
Urnebesni provod: Igra oko "Trampovog koferčeta"

Lane su je probali, pozvali ih prijatelji iz udruženja Jedinstvo, proveli se kao na najlepšem vašaru, uspomene ne blede, pa ih evo opet na istom mestu, nezaborav da se nastavi.

Svesrpska zajednica Francuske (SZF) je veoma aktivan skup zemljaka.

U članstvu su žene brojnije, moglo bi biti više muškaraca, ali upravo oni koji su u ovom društvu ušuškani, ne bi da im konkurenti kvare ugođaje, neguju ih damice bolje od najrođenije majčice.

Mlađi da nastave druženja

- Mi njima, a oni će nama, za Sv. Savu, slavu naše Zajednice. Kako smo u autobusima imali i petnaestak mlađanih, draga nam je pomisao da će se ovo prijateljstvovanje nastaviti i u dolazećim godinama i sa budućim generacijama - mudro ocenjuje Stana.
Ovako je zaključila:
- Neko voli popa, a neko popadiju, ali nema onoga ko ne voli sarmu.

Tako 113 pariskih Srba krenu jutrom, da bi se vratili sutradan, naglašavaju, na prvi jutarnji metro. Sve je to organizovala Stana Bilbija, predsednica SZF, uvek zadužena ne za obični, već za urnebesni provod za koji navija vragolasti Slobo - Šumadinac Janković.

Ovaj put je svoju crvenu torbicu proglasio Trampovim koferčićem. Ili, popeo se mali Slobo na stolicu, pa mu okupljeni horski pevali:

"Ko to kaže, ko to laže, da je Slobo mali."

Do faze vrenja stigli su i Slavica Loran, Ljiljana Cvetković, Slavica i Milan Pešić i svi njihovi pratioci.

Pevaju kao profesionalci

Stoislavka - Kosovka Lukić i Igor Srećković bili su bolji od profesionalnih pevača, ali su među okupljenim imali i mnogo konkurenata, pa je tako penzionerka Milka Karan izgubila glas, po povratku je jedva proškripala:"Samo sam pevala."

O.Đoković
Domaćin Vojislav Pavić je prigrlio dame

Pozivničari-domaćini bili su Vojislav i Slavica Pavić, majstori su za prve rane sarme.

Uz pomoćnike su ih spremili u izobilju, stavili ih da se usporeno krčkaju i taj veseli tradicionalni susret nazvali su Sarmijada, ali ipak su u ponudu gospodski stavili i praseće pečenje, predjela, sir bri, kolač od jabuka...

- Prošle godine smo im doneli jestive poklone, ove godine smo se opredelili za kupovinu ulaznice (20 evra) u koju je uračunata večera, a može biti i repete. Tako ispade vuk sit i ovce na broju - razrađuje čelnica Stana.

A zaista nije mala stvar da su iz Pariza na Sarmijadu krenula dva puna autobusa.

Prvim je komandovala Stana, drugim Slađana Stamenković i uspele su da se svi putnici naviju na vedro raspoloženje.

Ne, nije njima toliko do sarme, uskoro će biti sarme u svakom domaćinstvu, već se radost zvala novo druženju u novoj sredini, a u toj opštinskoj sali u Obinjiju nanizalo se više od 300 duša.

O.Đoković

Cveće na spomenik kralju

Na putu do Obinjija naši Parižani, udruženi sa decom, položili su cveće u parku u Orleanu.

Cveće je položeno pred spomenik kralja Petra Karađorđevića.

To je ocenjeno kao lep gest patriotizma.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online