Petak 07.12.2018.
20:18
O. Đoković - Vesti

Uz sarmu se i ljubavi rađaju

O. Đoković
Sarma je prijala svima: Udruženi Obinji i Pariz

Kako se o toj tamošnjoj Sarmijadi pročulo nadaleko, domaćini nastavljaju da joj iz godine u godinu pojačavaju ugled, dakle, eto i novina. Ove godine su novu ulogu obavili Slavica i Miladin Pešić iz Livri Gargana, došli nekoliko dana ranije s namerom da pomognu u spravljanju prve ovosezonske sarme, pa navalili na posao.

U Obinjiju ulogu uzornih domaćina po tradiciji obavljaju Slavica i Vojislav Pavić, koji ljubaznost rasipaju već na dočeku pariskog autobusa (vlasnik je Zoran, prezime mu niko ne zna) kad svakome, a stiglo je 40 gostiju, ponaosob zažele dobrodošlicu.
Sala je opštinska, smesti se u nju nikad manje od sto raspoloženih zemljaka, pojačaju ih prijatelji drugih nacionalnosti.

- Svima nam je zajedničko da istom jačinom volimo sarmu - prijavljuje Mica Marković, članica pariskog udruženja Beli anđeo koje je organizovalo ovo jednodnevno putovanje.
Tačno je da se sve vrtelo oko sarme, ali po srpskoj gostoljubljivosti i željom da od svega napravimo "Ivkovu slavu", na stolu su se našla i razna predjela, pite, sirevi, raznovrsne torte, kolači i razna pića.

O.Đoković
Domaćini Sarmijade: Slavica i Vojo Pavić

Klavir, harmonika, pevači, pesma i kolo ni u jednom trenutku nisu zakazali i predahnuli. Svi su pevali, svi se u kolo hvatali, pa i jedan trogodišnji dečak, potvrđujući da se Srbin rađa zaražen "Moravcem".

U poslednje vreme se potvrđuje da ovako veseli skupovi ne idu bez aktivistkinje Slavice Loran iz mestašca Taverni, nekad i predsednice Svesrpske zajednice Francuske.
- Ja sam uvek za druženja zemljaka. Čak se potrudim da u moje selo Taverni dođu i srpski mlađani vaterpolisti. Meni je puno srce kad nas vidim na okupu - drži se Slavica svojih opredeljenja.

Vera, Rade, Stole, Donka, Ljubo, Neša sa Biljom, Ljubiša, Snežana... u punoj sali je duga lista veseljaka. Svima njima bi draga i tombola, svako ponešto dobio. A u pauzi za cigaretu se načulo da se dešavaju i zaljubljivanja. Ok, a imena? Ne htedoše da odaju, jer, "nije fer tajne otkriti", pa pojednostaviše:

- Napiši samo da je bilo sklapanja prijateljstva na bliži način.
Još dodadoše:

- Bi i razmenjivanja telefonskih brojeva.
Sve tako napisasmo. Ko bi rekao da sarma može da izazove toliko različitih učinaka!
 

O.Đoković
 

Mahanje Žutim prslucima

Na polasku iz Pariza i u povratku, usput smo sretali konvoje Žutih prsluka, odnosno štrajkače protiv poskupljenja cena goriva, kojima su se pridružili i drugi nezadovoljni vidljivim padom standarda života.
- Grejali su se na saobraćajnicama, bilo im je hladno, mahali su nam kao i mi njima, mi smo uz njih - prokomentarisala je Slađana Stamenović.

Nadmetanje muzičara

U Obinji su iz Pariza stigli harmonikaši Željko i Zoran, koji su tokom vožnje autobus pretvorili u muzičku kutiju, a na Sarmijadi je sve okupljene dočekala lokalna grupa sa pevačicom. I nadmetanju muzičara nikad kraja, ono, vi i mi, a u stvari svi zajedno.

 

2024 © - Vesti online