Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
21:15
O. Đoković - Vesti A

Hvala junacima za našu slobodu!

Odavno se Srbi Pariza i okoline pripremaju za obeležavanje završetka Velikog rata, a imaju tradicionalno mesto okupljanja - groblje srpskih solunaca u od Pariza 20 kilometara udaljenom Tijeu.

O. Đoković
Grobovi srpskih ratnika u Tijeu

Tamo su sa 748 belih unificiranih krstova obeleženi grobovi ratnika i jedan turbe, prijatelja Srba Esad-paše. Zastave su ranije kupljene za sve slične manifestacije, biće tamo i prijatelji Francuzi, Grci i drugi koji verno i nesalomivo uvažavaju i cene srpsko vojno junaštvo.

Poziv je upućen i našim veteranima, penzionerima, zemljacima raznih profesija i zanimanja, brojnim školarcima, folklorašima, fudbalerima amaterima, vlasnicima prodavnica i kafana u kojima se naši ljudi okupljaju... Svima je upućen poziv.

- Uradili smo letak, razaslali ga na stotine adresa, postavili na vidljiva mesta gde se naši kreću, stavili na Fejsbuk stranicu Saveza Srba Francuske, na Tviter i Instagram. Moramo se sabrati u velikom broju i na groblju srpskih solunaca, koje decenijama savesno neguju francuske vlasti, i glasno izgovoriti: "Hvala, junaci! Vaši položeni život omogućili su nam život u slobodi" - pozivne su reči Đure Ćetkovića, predsednika Saveza Srba Francuske, organizatora proslave završnog pobedonosnog savezničkog pohoda iz Prvog svetskog rata.

Zbor je zakazan za 10.30 na groblju Tije (261 Route de Fontainebleau, 94320 Thiais), tačno u 11.11. (simbolično) počeće ceremonija, intoniraće se himne, biće tu, predvođeni ambasadorom Srbije Rajkom Ristićem, rodoljubi koji su čuli, učili i upamtili veličinu srpskog herojstva i cvećem će obeležiti mesto njihovog večnog boravišta.

Aktivisti srpske dijaspore su do u detalje razradili obeležavanje kraja Velikog rata, pa se pomen i organizuje dan pre velike državne ceremonije u Francuskoj. Preostaje još samo da dijasporci, u što većem broju dođu na mesto memorijalnog okupljanja, nošeni željom da slika naših zastava i zajedništva prenese svetu poruku da za slobodu i mir nema zamene.

Pomen i u Lionu

Skupština dijaspore Srba Južne Francuske sa sedišten u Lionu i hram Svetih Kirila i Metodija organizuju komemoraciju povodom 100 godina od završetka Velikog rata. Tim povodom, u ime organizatora, "Vestima" se obratio Dragan Kotarac:
- Pozivamo sve zemljake, rodoljube i prijatelje, decu i starine, da nam se pridruže, da na dostojan način odamo poštu borcima koji položiše živote za slobodu, otečenstvo i našu budućnost.
Pomen junacima biće održan 11. novembra, prema sledećem rasporedu:
7.45 - Polaganje ploče na srpski i francuski spomenik na groblju Sen Ženi Laval ( rue du Frere Benoit, 69230 Saint-Genios-Laval)
10.00 - Liturgija i parastos u crkvi Kirilo i Metodije u Lionu (27 rue de Conde, 69002 Lyon)
12.00 - Tribina Veliki rat u prostorijama crkve
13.00 - Koktel za sve prisutne

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online