Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.06.2018.
20:11
O. Đoković - Vesti A

Za decu Kosova od srca 5.000

Folkloraši SKD Izvor, koji deluje pri pariskoj parohiji Sv. Save, devetu godinu zaredom organizuju akciju Srcem za srce Srbije. Trenutno imaju prikupljenih 5.000 evra, a taj novac će tokom leta biti raspodeljen onima kojima je najpotrebniji.

O. Đoković
Igra i pesma za Kosovo: ansambl Izvora

- A to su naša deca na Kosovu i Metohiji. Namenjena im je novčana pomoć, uručićemo je uz smernice i blagoslov monaha iz manastira Dečani - navodi Dalibor Ignjatović, predsednik SKD Izvor, koji dodaje da akcija i dalje traje.

Oduvek su članovi Izvora bili temeljiti i od reči, a to, između ostalog, znači i da, kad najave humanitarnu akciju, sve mora da bude bez ijedne greške.

Humanost pojača slogu

- Zakazali smo i na zadovoljstvo svih uspešno odradili naš tradicionalni, deveti po redu, skup prikupljanja pomoći za decu Kosova i Metohije. Mi jesmo složno udruženje, ali i na samu pomisao reči humanost naša složnost se višestruko pomnoži. Na to sam mnogo ponosan - objašnjava Dalibor, veoma agilni čelnik Izvora.

Majstor do majstora

Na ovom skupu, obojenom srcem, muzikom i pesmom, posebno su se istakli akademski obrazovani gitarista Srđan Grujičić i "kolega harmonikaš Rajko Gligorijević", tako ga je predstavio, potom izuzetno nadarena učenica Muzičke škole, saksofonistkinja Maja Petrović (15). Najveće i najprijatnije iznenađenje bio je premijerni nastup novoformiranog orkestra SKD Izvor, sve majstor do majstora: Bogdan Stepanović, Ninoslav Ninković, Nikola Lukić, Nikola Mitrović, Nenad Aksentijević i Miloš Glišić i pevačka grupa u sastavu Marina Petronijević, Jelena Genčić, Sofija Stojančević, Dubravka Stijović, Žaklina Matić i Sunčica Stefanović.

Nekada je pomoć prikupljana samo na javnom koncertu, a ove godine pozvani su članovi i vernici da se, tokom jednodnevnog okupljanja u svečanoj sali pri Crkvi Sv. Save, druže, prezalogaje, zapevaju i zaigraju i u kasicu ubace novac za decu kojoj,
nažalost, sudbina nije namenila bezbrižno i srećno detinjstvo.

Sa strane stolovi, na stolovima majstorstva domaćica, bolje reći Izvorovih mama i baka, a to znači da je svaka od njih, sa mislima na kosovsku decu, dala svoj lični slani i slatki gastronomski prilog. Tu su i lutkice u narodnim nošnjama, pa dečji crteži, rakijica, vino, čaj, voće, sve se prodavalo i sve se moglo kupiti po uputstvu "srcem za Kosovo".
U sredini svetle sale je brisani prostor, teren za etno-nadigravanja. I, jurnuli svi pomalo. Sviralo se, pevalo, igralo, a onda bi svako prilazio velikoj simboličnoj crvenoj srce-kutiji, u tu kasicu ubacivao novčanice ili kovanice, nakupilo se, eto - 5. 000 evra.

U mislima uz zemljake

- Zahvaljujemo svima i na odzivu, "širokoj ruci" i dobrom srcu. Hvala Hramu Sv. Save, starešini hrama proti Nikoli Škrbiću, sveštenicima i ljudima iz hrama koji godinama, od osnivanja, podržavaju SKD Izvor. Prihvatili su nas kao svoju decu, a mi u njima vidimo druge roditelje - nabraja mladi predsednik Dalibor.

Akcija traje

Kako se akcija Srcem za srce Srbije 렠nastavlja, iz SKD Izvora obaveštavaju da svi zainteresovani mogu svojim prilogom da pojačaju poklon našim najmlađim Kosovarima i to lično, čekom ili putem linka:
https://njnjnj.leetći.com/c/srcem-za-srce-srbije-2018

Na to dodaje:
- Hvala svim donatorima! Hvala divnim roditeljima naših članova, uvek spremnim da pomognu i sve što čine - čine udruženim snagama, pa po pravilu svojim prisustvom i učinkom uveličaju svaku akciju, bez njih su naše realizacije nezamislive.
Naravno, zahvalio je predsednik i svakom članu SKD Izvor, sa uživanjem je odgledao uvežbani program dečjeg, omladinskog i prvog ansambla koji su dobili mnogo aplauza, a posle objašnjavali kako su nekako podsvesno svu tu toplinu zemljaka prosledili do mlađanih sunarodnika na Kosmetu. Čula se i zajednička poruka:
- Ne stajemo, mi smo humanitarci. Uvek u mislima imamo naše zemljake, mi ljubav prema matici izražavamo i pomaganjem mladosti Kosova i Metohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online