Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
20:12
O. Đoković - Vesti A

Bratimljenje, sloga i zajedništvo

Mi - vama, vi - nama. Sv. Savi u čast, pa se i tako bratime zemljaci, a uz gozbu kojoj nema premca.

O. Đoković
Slavljenici sa gostima iz Holandije

Slavimo u miru

- Dovoljno je reći: "Slavimo u miru" i shvatiti koliko smo srećni što su rat i zlo iza nas. Ništa lepše nego biti kolačar u miru - stav je kuma Suzane i Dobrile.

Prozivka se odvijala u svečanoj sali pri hramu Sv. Sava, gde su slavili članovi Svesrpske zajednice Francuske (SZF), počasni gost je došao iz dalekog Najmehena (Holandija), a domaći su bili internacionalnog sastava. Ambasadu su zastupali izaslanik odbrane puk.

Miroslav Nikolić i konzul Srđan Nastasijević, Savez Srba Francuske - čelnik Romeo Milošević, srpsku dijasporu u Evropskom parlamentu - Mića Aleksić, Kulturni centar Srbije - direktor Radoslav Pavlović, a osmočlanu ekipu čine zvanični zastavničari Francuzi i Grci. Njihov Antonios Gorcilois ovako opisa prijateljstvo:

- Hvala na pozivu i razumem zašto nas pozivate. Grci i Srbi su najbliži narodi, pravoslavci, kroz istoriju smo isto reagovali protiv Turaka, u Prvom svetskom ratu smo sarađivali i danas smo na istoj strani.

O. Đoković
Uvek složni: Članovi SZF

Zvanice je dočekala trpeza šarena i dekorisana, sa 16 ovala i tortom, poklon restorana Kod dve sestre. Majka te dve sestre, Branka Prlina, ovako objašnjava.

- Član sam penzionera SZF, znači ovo je i moja slava i pred gostima treba obraz osvetlati. Svi članovi SZF-a priložili su svoj udeo.

O. Đoković

Mlade snage

Tačno je da je među SZF mnogo sredovečnih, ali ima i poletaraca, oni su im snaga, kao Nemanja Dimitrijević (14), koji je u dahu odrecitavao čarobno lepu pesmu Laze Kostića "Santa Marija de la Salute".

Nanizana polja pita, kiflica i rolata, pa sarma i prasetina. Sve je prota Nikola blagosiljao i pomolio se za pravedni srpski narod, za članove SZF-a, sve okupljene. U krug je krenula slavska pogača, koju su majstorski napravile kolačarke Suzana Reljić i Dobrila Živković. Komad je nasledila Stana Bilbija, uh, biće joj teško da iduće godine umesi sličnu.

Dok se širio miris tamjana, prota je dodao:

- Vi u SZF-u često putujete, neka vam Sv. Sava bude zaštitnik, putovođa. Putujte s dobrim namerama i neka vas Bog čuva.

Bilo je i zdravica, Mićina je govorila o neophodnom zajedništvu, Romeo je podsetio na prijateljstvo francuskog i srpskog naroda, a predsednica SZF-a Stana Bilbija zahvalila svima što "od slave prave slogu" .
 

Izvinjenje uz aplauz

Zakasnivši zbog nesporazuma (rezervacija hotela), delegacija iz Holandije u sastavu Bane i Snežana Divac, Žiča i Bart Kron i Desa Knežević propustila je molitveni deo, a kad su zauzeli svoje mesto, čelnica Bilbija im se u dobrodošlici izvinjavala:
- Danas je dan za oproštaj, molim vas, oprostite!
Gromki aplauz prisutnih je molbu potvrdio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online