Sreda 07.02.2018.
20:12
O. Đoković - Vesti

Bratimljenje, sloga i zajedništvo

O. Đoković
Slavljenici sa gostima iz Holandije

Slavimo u miru

- Dovoljno je reći: "Slavimo u miru" i shvatiti koliko smo srećni što su rat i zlo iza nas. Ništa lepše nego biti kolačar u miru - stav je kuma Suzane i Dobrile.

Prozivka se odvijala u svečanoj sali pri hramu Sv. Sava, gde su slavili članovi Svesrpske zajednice Francuske (SZF), počasni gost je došao iz dalekog Najmehena (Holandija), a domaći su bili internacionalnog sastava. Ambasadu su zastupali izaslanik odbrane puk.

Miroslav Nikolić i konzul Srđan Nastasijević, Savez Srba Francuske - čelnik Romeo Milošević, srpsku dijasporu u Evropskom parlamentu - Mića Aleksić, Kulturni centar Srbije - direktor Radoslav Pavlović, a osmočlanu ekipu čine zvanični zastavničari Francuzi i Grci. Njihov Antonios Gorcilois ovako opisa prijateljstvo:

- Hvala na pozivu i razumem zašto nas pozivate. Grci i Srbi su najbliži narodi, pravoslavci, kroz istoriju smo isto reagovali protiv Turaka, u Prvom svetskom ratu smo sarađivali i danas smo na istoj strani.

O. Đoković
Uvek složni: Članovi SZF

Zvanice je dočekala trpeza šarena i dekorisana, sa 16 ovala i tortom, poklon restorana Kod dve sestre. Majka te dve sestre, Branka Prlina, ovako objašnjava.

- Član sam penzionera SZF, znači ovo je i moja slava i pred gostima treba obraz osvetlati. Svi članovi SZF-a priložili su svoj udeo.

O. Đoković

Mlade snage

Tačno je da je među SZF mnogo sredovečnih, ali ima i poletaraca, oni su im snaga, kao Nemanja Dimitrijević (14), koji je u dahu odrecitavao čarobno lepu pesmu Laze Kostića "Santa Marija de la Salute".

Nanizana polja pita, kiflica i rolata, pa sarma i prasetina. Sve je prota Nikola blagosiljao i pomolio se za pravedni srpski narod, za članove SZF-a, sve okupljene. U krug je krenula slavska pogača, koju su majstorski napravile kolačarke Suzana Reljić i Dobrila Živković. Komad je nasledila Stana Bilbija, uh, biće joj teško da iduće godine umesi sličnu.

Dok se širio miris tamjana, prota je dodao:

- Vi u SZF-u često putujete, neka vam Sv. Sava bude zaštitnik, putovođa. Putujte s dobrim namerama i neka vas Bog čuva.

Bilo je i zdravica, Mićina je govorila o neophodnom zajedništvu, Romeo je podsetio na prijateljstvo francuskog i srpskog naroda, a predsednica SZF-a Stana Bilbija zahvalila svima što "od slave prave slogu" .
 

Izvinjenje uz aplauz

Zakasnivši zbog nesporazuma (rezervacija hotela), delegacija iz Holandije u sastavu Bane i Snežana Divac, Žiča i Bart Kron i Desa Knežević propustila je molitveni deo, a kad su zauzeli svoje mesto, čelnica Bilbija im se u dobrodošlici izvinjavala:
- Danas je dan za oproštaj, molim vas, oprostite!
Gromki aplauz prisutnih je molbu potvrdio.

2024 © - Vesti online