Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
20:55
O. Đoković - Vesti A

"Vesti" u Francuskoj: Ponovo zaiskrilo jedinstvo

U noći proslavljanja četvrt veka postojanja, Svesrpska zajednica Francuske (SZF) bila je prava lepotica. Ne zbog toga što su se članice doterale kao da su izašle iz modnog žurnala, već što je iz njih, posle nedavnih nesuglasica, ponovo zaiskrilo zajedništvo i deviza "samo sloga Srbina spasava".

O. Đoković
Decenijama aktivisti: Jablanović, Jakovljević, Loran, P. Janković, Bilbija, I. Janković, Milošević, Komnenović, Reljić

Uloga predsedavajućeg u svečanoj sali pri crkvi Sv. Save pripala je počasnom predsedniku Ivanu Jankoviću, a do njega, naspram neočekivano mnogo okupljenih, smestili su se aktivisti koji su tokom 25 godina gradili ovaj "istorijski put". U starešinu hrama, protu Nikolu, svi su gledali kao u Svevišnjeg, a na gostoprimstvu mu zahvalili moćnom horskom molitvom "Očenaš".

Poput epske lepe priče delovao je izveštaj u kojem je čelnica Stana Bilbija nabrajala činke sa kojim se mogu podičiti pred celim svetom. Uz mnogo emocija bivša predsednica Slavica Loran setila se preminulih i nezamenjivih članova Bojane Zagorac, Vlade Vukmirovića, Petra Milića, Ivana Niklanovića, Vitomira Bilbije, Erve Lorana ili konzulke Milke Burkić, a i velikog srpskog prijatelja generala Pjer-Mari Galoa.

O. Đoković
Nazdravlje za slogu

Rad sa decom

- Pred nama je i razgranavanje rada sa našom decom - naglasila je Stana Bilbija, na šta iz publike poskoči "veliko dete" Nikola Todorović i u mikrofon izdiktira:
- Ne brinite, možemo mi da radimo, ostavili ste nam dobar teren. A možemo i da putujemo sa vama i da svi budemo kao jedan.

Preduga bi bila lista pohvala sa ponekom samokritikom, a vedro raspoloženje prouzrokovalo je i duhovitosti, pa se, na primer, veteranu Milanu Jakovljeviću (vlasnik članske karte broj 4) učinilo da je u društvu "AFŽ", na šta se Loranova prisetila da je na startu bila jedina žena među muškarcima, a sad se muškarci mogu na prste izbrojati, što iz publike protumačiše: "Zato smo i opstali."

Posle izveštaja, na red je došla bogata slavljenička gozba za koju su se žene SFZ domaćinski naradile, među njima je prednjačila Suzana Reljić, a kad su tanjiri počišćeni prešlo se na trošenje energije. Kolce nezaustavljivo, pa članovi oslikaše da će i SZF trajati, ili kako rekoše: "Bili, jesmo i bićemo."

O. Đoković
Sada je i više žena SZF

Saveti za budućnost

Uz srpsku i francusku trobojku i "Bože pravde" stigao je savet Romea Miloševića, čelnika Saveza Srba Francuske:
- Bratimite se sa gradovima u Srbiji, dovodite francuske investitore u maticu.
Spominjana su putovanja u brojne zemlje i humanitarne akcije, saradnja sa udruženjima i za svakoga otvorena vrata, podvučeno je utemeljivanje sloge Srba i Francuza, da bi Ivan Janković zadao zadatak:
- Srpsko ime, jezik, pismo, pravoslavlje, rodoljublje, čovekoljublje i jedinstvo srpskog naroda, to treba čuvati...
Razumljivo je što je to nagrađeno gromkim aplauzom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online