Sreda 01.11.2017.
20:55
O. Đoković - Vesti

"Vesti" u Francuskoj: Ponovo zaiskrilo jedinstvo

O. Đoković
Decenijama aktivisti: Jablanović, Jakovljević, Loran, P. Janković, Bilbija, I. Janković, Milošević, Komnenović, Reljić

Uloga predsedavajućeg u svečanoj sali pri crkvi Sv. Save pripala je počasnom predsedniku Ivanu Jankoviću, a do njega, naspram neočekivano mnogo okupljenih, smestili su se aktivisti koji su tokom 25 godina gradili ovaj "istorijski put". U starešinu hrama, protu Nikolu, svi su gledali kao u Svevišnjeg, a na gostoprimstvu mu zahvalili moćnom horskom molitvom "Očenaš".

Poput epske lepe priče delovao je izveštaj u kojem je čelnica Stana Bilbija nabrajala činke sa kojim se mogu podičiti pred celim svetom. Uz mnogo emocija bivša predsednica Slavica Loran setila se preminulih i nezamenjivih članova Bojane Zagorac, Vlade Vukmirovića, Petra Milića, Ivana Niklanovića, Vitomira Bilbije, Erve Lorana ili konzulke Milke Burkić, a i velikog srpskog prijatelja generala Pjer-Mari Galoa.

O. Đoković
Nazdravlje za slogu

Rad sa decom

- Pred nama je i razgranavanje rada sa našom decom - naglasila je Stana Bilbija, na šta iz publike poskoči "veliko dete" Nikola Todorović i u mikrofon izdiktira:
- Ne brinite, možemo mi da radimo, ostavili ste nam dobar teren. A možemo i da putujemo sa vama i da svi budemo kao jedan.

Preduga bi bila lista pohvala sa ponekom samokritikom, a vedro raspoloženje prouzrokovalo je i duhovitosti, pa se, na primer, veteranu Milanu Jakovljeviću (vlasnik članske karte broj 4) učinilo da je u društvu "AFŽ", na šta se Loranova prisetila da je na startu bila jedina žena među muškarcima, a sad se muškarci mogu na prste izbrojati, što iz publike protumačiše: "Zato smo i opstali."

Posle izveštaja, na red je došla bogata slavljenička gozba za koju su se žene SFZ domaćinski naradile, među njima je prednjačila Suzana Reljić, a kad su tanjiri počišćeni prešlo se na trošenje energije. Kolce nezaustavljivo, pa članovi oslikaše da će i SZF trajati, ili kako rekoše: "Bili, jesmo i bićemo."

O. Đoković
Sada je i više žena SZF

Saveti za budućnost

Uz srpsku i francusku trobojku i "Bože pravde" stigao je savet Romea Miloševića, čelnika Saveza Srba Francuske:
- Bratimite se sa gradovima u Srbiji, dovodite francuske investitore u maticu.
Spominjana su putovanja u brojne zemlje i humanitarne akcije, saradnja sa udruženjima i za svakoga otvorena vrata, podvučeno je utemeljivanje sloge Srba i Francuza, da bi Ivan Janković zadao zadatak:
- Srpsko ime, jezik, pismo, pravoslavlje, rodoljublje, čovekoljublje i jedinstvo srpskog naroda, to treba čuvati...
Razumljivo je što je to nagrađeno gromkim aplauzom.

2024 © - Vesti online