Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.03.2019.
17:31
Đ. Barović - Vesti A

Smotra srpskog folklora u Italiji: Sanjaju nastup u Beogradu

U organizaciji Saveza Srba u Italiji, u Udinama je održana 4. smotra srpskog folklora Italije koja je ove godine okupila šest društava. Nastupili su SKSO Kruna iz Skija, SKUD Pontes-mostovi iz Trsta, KUD Jelek iz Arzinjana, KUD Sloga Vićenca i Basano del Grapa i dva udruženja iz Udina "Nikola Tesla" i Sloga srpske dijaspore.

Savez Srba u Italiji
SKUD Pantes-mostovi iz Trsta

Smotra nije bila takmičarskog karaktera, a manifestaciji je prisustvovala dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog kako bi stručno propratila nastupe i spremnost ansambala za predstojeću Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u Beogradu.

"Četiri folklorna ansambla u ovom trenutku dostižu nivo Evropske smotre, te bih ih preporučila za takmičarski, odnosno revijalni deo, kako oni sami odluče. To su Sloga iz Vićence, Pontes-mostovi iz Trsta, Jelek iz Arzinjana i Kruna iz Skija", napisala je u izveštaju dr Vesna Bajić Stojiljković.

Ansambli koje je navela dr Bajić Stojiljković predstavljaće folklore iz Italije na Evropskoj smotri.

- S nestrpljenjem sva četiri društva iščekuju dolazak u Beograd. Velika je čast biti deo te manifestacije koja objedinjuje aktivnosti srpske dijaspore u Evropi - kaže Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba Italije.

Savez Srba u Italiji
Domaćini: "Nikola Tesla"

Domaćini ovogodišnje Smotre srpskog folklora Italije bila su udruženja "Nikola Tesla" i Sloga srpske dijaspore, a omladinski ansambli predstavili su se pesmom i igrom iz Leskovačke Morave, Bosilegradskog krajišta, Crne Trave, Beogradske posavine, Pčinje i Vlaškog kraja.
Igrače i goste pozdravila je Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu.

- Posle samo nekoliko meseci provedenih na novoj dužnosti vrlo sam ponosna na dijasporu u Italiji koja čini sve da srpsku kulturu i tradiciju prikaže na najlepši način - istakla je Ivana Stojiljković.

Pohvale i podršku svim učesnicima Smotre uputili su i protojerej-stavrofor Raško Radović paroh tršćanski Rade Milivojević, predsednik Crkveno-pravoslavne opštine iz Trsta.
Loreta Bađo, počasna konzulka Srbije sa regiju Veneto nije krila oduševljenje organizacijom i prikazanim programom, ocenivši da posle 11 godina, srpski narod "više ne doživljava kao prijatelje već kao svoju braću i sestre".

Bađo je navela i da je 7. marta, zajedno sa profesorom Stefanom Pilotom, u Rimu predala peticiju italijanskoj Vladi i Parlamentu sa zahtevom da Italija povuče priznanje takozvane države Kosovo.

- Od srca se nadam da je došlo vreme da se ispravi nepravda koja je učinjena srpskom narodu - kazala je Bađo.

Fabricio Ćigolot, predstavnik za kulturu Opštine Udine podržao je peticiju i uputio pohvale srpskoj zajednici u Udinama koja je odlično integrisana i aktivna u kulturnim događajima, ali i verno čuva svoj identitet i veru.

Savez Srba u Italiji
KUD Sloga Vićenca

Evropa da vas više poštuje

Paolo Peticiol, predsednik udruženja Mitteleuropa
iz regije Friuli Venecija Đulija, organizacije koja je i u najtežim trenucima štitila interese Srbije i Srba u Italiji, rekao je prisutnima da mu je srpski narod uvek bio blizak.
- Smatram da bi cela Evropa trebalo da ima više poštovanja prema Srbima, a to, nažalost, još nije slučaj.

Specijalni gosti

Kao specijalni gosti, nastupili su članovi italijanske folklorne grupe Stelutis di Udin koji su predstavili tradicionalne igre iz regije Friuli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online