Nedelja 17.03.2019.
17:31
Đ. Barović - Vesti

Smotra srpskog folklora u Italiji: Sanjaju nastup u Beogradu

Savez Srba u Italiji
SKUD Pantes-mostovi iz Trsta

Smotra nije bila takmičarskog karaktera, a manifestaciji je prisustvovala dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog kako bi stručno propratila nastupe i spremnost ansambala za predstojeću Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u Beogradu.

"Četiri folklorna ansambla u ovom trenutku dostižu nivo Evropske smotre, te bih ih preporučila za takmičarski, odnosno revijalni deo, kako oni sami odluče. To su Sloga iz Vićence, Pontes-mostovi iz Trsta, Jelek iz Arzinjana i Kruna iz Skija", napisala je u izveštaju dr Vesna Bajić Stojiljković.

Ansambli koje je navela dr Bajić Stojiljković predstavljaće folklore iz Italije na Evropskoj smotri.

- S nestrpljenjem sva četiri društva iščekuju dolazak u Beograd. Velika je čast biti deo te manifestacije koja objedinjuje aktivnosti srpske dijaspore u Evropi - kaže Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba Italije.

Savez Srba u Italiji
Domaćini: "Nikola Tesla"

Domaćini ovogodišnje Smotre srpskog folklora Italije bila su udruženja "Nikola Tesla" i Sloga srpske dijaspore, a omladinski ansambli predstavili su se pesmom i igrom iz Leskovačke Morave, Bosilegradskog krajišta, Crne Trave, Beogradske posavine, Pčinje i Vlaškog kraja.
Igrače i goste pozdravila je Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu.

- Posle samo nekoliko meseci provedenih na novoj dužnosti vrlo sam ponosna na dijasporu u Italiji koja čini sve da srpsku kulturu i tradiciju prikaže na najlepši način - istakla je Ivana Stojiljković.

Pohvale i podršku svim učesnicima Smotre uputili su i protojerej-stavrofor Raško Radović paroh tršćanski Rade Milivojević, predsednik Crkveno-pravoslavne opštine iz Trsta.
Loreta Bađo, počasna konzulka Srbije sa regiju Veneto nije krila oduševljenje organizacijom i prikazanim programom, ocenivši da posle 11 godina, srpski narod "više ne doživljava kao prijatelje već kao svoju braću i sestre".

Bađo je navela i da je 7. marta, zajedno sa profesorom Stefanom Pilotom, u Rimu predala peticiju italijanskoj Vladi i Parlamentu sa zahtevom da Italija povuče priznanje takozvane države Kosovo.

- Od srca se nadam da je došlo vreme da se ispravi nepravda koja je učinjena srpskom narodu - kazala je Bađo.

Fabricio Ćigolot, predstavnik za kulturu Opštine Udine podržao je peticiju i uputio pohvale srpskoj zajednici u Udinama koja je odlično integrisana i aktivna u kulturnim događajima, ali i verno čuva svoj identitet i veru.

Savez Srba u Italiji
KUD Sloga Vićenca

Evropa da vas više poštuje

Paolo Peticiol, predsednik udruženja Mitteleuropa
iz regije Friuli Venecija Đulija, organizacije koja je i u najtežim trenucima štitila interese Srbije i Srba u Italiji, rekao je prisutnima da mu je srpski narod uvek bio blizak.
- Smatram da bi cela Evropa trebalo da ima više poštovanja prema Srbima, a to, nažalost, još nije slučaj.

Specijalni gosti

Kao specijalni gosti, nastupili su članovi italijanske folklorne grupe Stelutis di Udin koji su predstavili tradicionalne igre iz regije Friuli.

2024 © - Vesti online