Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
00:54
N. Popović - R. Patković - R. Lukić A

Krajiška koža imuna na ose

Dugo, suvo i žarko leto donelo je žiteljima zapadne Evrope i niz neugodnosti. Jedna od njih su ose koje su se zbog vremenskih prilika toliko namnožile da su postale prava napast. Posebno ako čovek želi da nešto prezalogaji na izletu u prirodi, u bašti ili na balkonu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čim se hrana i piće raspakuju, za tili se čas stvori po ceo roj ovih insekata koji zazuje oko ljudi, a većina se plaši da će zaraditi neugodan i često bolan ubod.

Dobra vest glasi da, za veliku većinu, ubod jeste neugodan, ali uglavnom bezopasan. Neki su ljudi, međutim, alergični, a oni ko to znaju morali bi uz sebe uvek da imaju pripremljene odgovarajuće medikamente jer ubod može da bude i koban.

Nagrabusio kolega

Dostavljač paketa DHL-a u Hanoveru, koji nam se predstavio kao Zvonko Šumadinac, kaže da se sa osama sreće svakodnevno, ubod nije do sada doživeo, ali njegov kolega pre nekoliko dana nije bio te sreće.

- Osa mu se bukvalno zaletela u vrat. Ubod je vrlo brzo postao bolan pa je morao da zatraži pomoć lekara, jer se i u nemačkim medijima ovih dana navodi da ubodi na tim mestima mogu biti opasni čak i po život.

Kolega je dobio injekciju i za kratko vreme bio je dobro, otok je splasnuo, a sledećeg dana je došao na posao - priča ovaj naš zemljak.

- Imala sam susrete svake vrste sa osama, što privatno, što poslovno. Iskustva su različita, od blage reakcije na mestu uboda (crvenilo, svrab, peckajući bolovi), do teških alergijskih reakcija sa buluznim otocima i znacima tromboflebitisa. Imala sam i nekoliko slučajeva anafilaktičnih šokova sa padom pritiska i otežanim disanjem, uglavnom kod uboda na glavi, vratu i gornjim delovima tela. Lekaru u tim slučajevima treba otići svakako, a terapija je različita u zavisnosti od težine simptoma - kaže za "Vesti" dr Jasminka Živojinović, lekar opšte medicine iz Esena.
Naš zemljak, Branimir Brane Babić, "ljuti Krajišnik" iz nemačkog Vupertala, međutim, nije jedan od alergičnih. Naprotiv!

Beže od dimnih sveća

- Što se tiče uboda osa, na sreću nisam do sada imao loše isksustvo, ali da je prava najezda osa i drugih insekata, to se vidi. Branim se od osa pa i insekata dimnim svećama koje se mogu kupiti u prodavnicama. Te dimne sveće rasteraju pre svega komarce, ali i ose. Sprej sa nekim otrovima ne koristim, jer nisu baš najzdraviji za ljude, a truju i pčele koje ne bi smele da stradaju - kaže za "Vesti" Rajko Vujić iz Apencela u Švajcarskoj.

- Bolestan nisam nikada, a ni sa osama nemam problema. Ima ih doduše ove godine dosta, ponekad me i ubodu. Ali, izgleda da je ova moja krajiška koža otporna na njih. Ubodu i odmah uginu, a ja nemam nikakvih posledica: niti boli, niti otiče - imun sam valjda na njihov otrov. Tako da me ta stvorenja, poučena iskustvom "drugarica" u poslednje vreme i zaobilaze - kaže kroz osmeh Babić.

Radenko Lazarević, šef restorana ĐK Sparta u Langenhagenu kaže da poneka osa preleti preko kioska gde se peku nemačke kobasice, bratvursti.

- Veće rojeve osa primetio sam kod kontejnera. Tamo su i prazne boce od slatkih pića i sokova. Na tom mestu nije dobro razmahivati rukama, jer u tom slučaju postaju agresivne i znaju da ubodu. Meni se to, na sreću, nije dogodilo, jer ih nisam izazivao - kaže Lazarević.

Napadaju i u Srbiji

I Siniša Matić iz Ciriha primećuje da je u Švajcarskoj povećan broj osa, "valjda zbog toga što je ove godine i ovde bilo veoma toplo vreme".
- Ali boraveći nedavno u Srbiji nedelju dana i tamo sam se susreo sa neprijatnim osama. Čim bi se nešto iznelo na sto, hrana ili voće imao sam problema da ih sklonim i oteram. U nekim momentima bilo ih je toliko da sam bio u strahu da me neka ne ubode, a kao da nemaju straha kad ih teraš od stola - vajka se naš zemljak

Bez parfema i ne duvajte u njih!

Za one koji nisu "žilavi" kao naš zemljak Brane Babić, objavljujemo savete koje su za građane pripremili članovi nemačkog Saveznog udruženja za zaštitu prirode.

- Na ose, u pokušaju da ih oterate sa torte recimo, nipošto ne smete da duvate! To je, jedino što ih čini zaista agresivnim, a naučnici su ustanovili da je za to krivac ugljen-dioksid koji istiskujemo iz pluća.

- Ako nameravate da boravite u prirodi, ne stavljajte na telo i u kosu mnogo kozmetike, mirisa i parfema koji su pravi mamac za ove insekte.

- Može biti važan i izbor odeće. Šarene bluze sa cvetnim motivima sigurno će privući insekte pre nego neki taman ili jednobojan komad garderobe.

- Piće bilo koje vrste na stolu ne bi trebalo da bude otvoreno. Čaša se može pokriti, recimo, podmetačem. Izbegavajte da pijete piće direktno iz konzerve jer ne možete kao u staklenoj čaši primetiti da se unutra nalazi "nezvani gost". Ako već morate da pijete iz konzervi, koristite slamčicu.

- Ako ste rešili da sebe i goste u prirodi počastite kolačima, odlučite se za čokoladni umesto voćnog. Naučnici su, naime, dokazali da ose ne vole čokoladu. Ose možete udaljiti od stola i mamcem koji možete da pohranite u udaljenijem ćošku terase ili bašte: prezrela banana ili zgnječene bobice grožđa za tu će namenu odlično poslužiti.

- Čak i ako je teško, ponašajte se mirno jer ose osete strah, praktično ga namirišu. Hladan znoj je sigurno nešto što će ih privući vašem telu. Ne činite nikakve nagle pokrete poput razmahivanja rukama, to ose čini nervoznim i spremnim za napad. Najbolje je sačekati da se one same udalje kada uzmu komadić hrane, a ako već morate da ih uklonite blago ih pogurajte salvetom ili novinama. Ali i taj manevar treba primeniti u skladu sa maksimom - u mirnoći leži snaga!
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online