Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.03.2019.
18:16
Z. Mirković - Vesti A

Promocija knjige Arnoa Gujona u Beču: Naše čedo sa dva srca

Francuski humanitarac u prepunom Hramu Vaskrsenja Hristovog ispričao o sudbinskim vezama sa srpskim narodom na Kosmetu, kome je dosad dostavio pomoć vredniju od pet miliona evra

Z. Mirković
Svi Gujonovi putevi vode ka Srbima

Humanitarac francuskog porekla Arno Gujon predstavio je u subotu uveče u Beču, u organizaciji Prosvjete, svoju knjigu "Svi moji putevi vode ka Srbiji" i preneo priču o patnjama našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Gujon je, u prepunom Hramu Vaskrsenja Hristovog, rekao da i pored svih teškoća Srbi na Kosovu i Metohiji ne odustaju, već se bore, opstaju i imaju više dece nego u centralnoj Srbiji.

Gujon je podsetio da je povod da pomogne srpskom narodu bio pogrom od 17. marta 2004.

- Kao dete sam mnogo od oca čuo o Srbima i Srbiji, kao i priču o nekadašnjem princu, a kasnijem kralju Petru koji se borio na strani Francuske. Bio je spreman da žrtvuje život za zemlju koja mu nije domovina, zbog prijateljstva sa francuskim narodom - objasnio je on.

Kaže da su mnogi Francuzi, kada su videli slike paljenja crkava i proterivanja, shvatili da stvar nije crno-bela, već kompleksnija, pa su neki čak govorili i o etničkom čišćenju nad Srbima. Revoltirani martovskim pogromom, brat i on su odlučili da pomognu, jer su paljenje crkava osećali kao svoj bol i tugu što se tako nešto dozvoljava usred Evrope.

Kada je prvi put išao u enklave, koje je Francuzima opisao kasnije kao okruženo "galsko selo" poput onog u crtanim filmovima, ali čiji stanovnici nemaju čarobni napitak, video je kako Albanci krađama pokušavaju da "ugase" sela.

- Oni su krali traktore, krave i drva. Zbog tih krađa čitavo selo je bilo ugroženo.

Rekao je da je odlučio da uči srpski jezik nakon što je sreo meštanina Paju, koji je govorio tečno francuski koji je naučio od vojnika Kfora.

- Pomislio sam tada da ako je Paja uspeo u malom metohijskom selu da nauči francuski, valjda ja mogu da naučim srpski. Kupio sam knjigu "Srpski bez muke" i shvatio šta je snaga marketinga. Učenje jezika bilo mi je bitno da razumem još bolje muke srpskog naroda, a važno mi je da mogu da svedočim o njihovom položaju.

I pored činjenice da je 10. septembra prošle godine, kada je nameravao da ide u Novo Brdo da otvori farmu i kada je bio privremeno pritvoren na administrativnom prelazu Merdare, nakon što mu je izrečena mera zabrane ulaska na Kosovo, ne odustaje od pomaganja srpskom življu.
- Ja sam sa ljudima kojima smo pomagali postao prijatelj i niko ne preispituje sebe kad treba da pomogne svojim prijateljima i braći. To je nešto što se podrazumeva.

Gujon je preneo da je u prethodnih 15 godina organizovao 44 konvoja pomoći, pokrenuo desetine projekata, renovirao 33 škole, podigao šest farmi, otvorio mlekaru i mnogo toga drugog što je potrebno srpskom narodu da preživi na Kosovu i Metohiji. Ukupna vrednost humanitarne pomoćii prevazišla je pet miliona evra.

Z. Mirković
Mali hor Prosvjete

- To je mnogo, i ujedno malo. Malo, jer su potrebe ogromne, ali je mnogo jer iza svakog uloženog evra u školu, farmu i drugo stoji po jedan donator. Okupili smo oko 12.000 francuskih donatora koji nisu zaboravili na Srbe na Kosovu, i zato je ova pomoć još vrednija, jer nije samo materijalna, već i moralna podrška - naglasio je on.

Marko Sarić, potpredsednik Prosvjete u Austriji, predstavljajući gosta, pozvao je prisutne da se uključe u rad ove organizacije koja se bori da Srbi u Beču imaju svoju školu.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zamolio je prisutne da s organizacijom Solidarnost za Kosovo učestvuju u akciji prikupljanja novca za kupovinu plastenika za više srpskih porodica. Samo tokom ove večeri prikupljeno je 4.452 evra.

U programu je učestvovao i Mali hor Prosvjete koji je izveo pesme sa Kosova i Metohije pod dirigentskom palicom Vere Simić. Darija Stefanović, u ime prisutnih, posebno se zahvalila Gujonu na svemu što je uradio za srpski narod na Kosovu.

- Ti si naše čedo sa dva srca, jedno francusko i jedno srpsko - rekla je ona.

Među prisutnima, koji su stajali u redu sa željom da se upoznaju sa Gujonom i dobiju posvetu u njegovoj knjizi, bilo je mnogo onih koji su govorili:

- Gde bi bila Srbija da imamo Gujona za predsednika!

Donacije Narodnim kuhinjama

Predsednik Crkvene opštine Radoslav Mitrović istakao je da je veoma važno da se i u Beču čuje o stanju na Kosovu i Metohiji. On je preneo da crkva iz Beča šalje mesečno 2.100 evra - svaka crkva po 700 evra - za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji, i to već skoro deceniju.

Istina uvek pobedi

Z. Mirković
Darija Stefanović

Gujon je rekao da se bombardovanje NATO dogodilo kada je imao 13 godina i da su francuski mediji tada prikazivali crno-belu sliku, uz mnoštvo izgovorenih neistina o srpskom narodu. Prisetio se da je u to doba organizovana i debata u njegovoj školi i da je jedan njegov profesor opravdao bombardovanje RTS-a time što je bio legitimna meta zbog širenja propagande, na šta je, pošto je zahvaljujući ocu znao da to nije istina, rekao da medijska kuća kakva god da je ne sme biti vojni cilj.

- Tada je malo falilo da me profesor izbaci. Nekoliko godina kasnije prepoznao me je u jednoj knjižari i priznao da sam bio u pravu i izvinio se. On je promenio mišljenje. To pokazuje da uvek treba braniti svoje stavove, jer istina kad-tad ispliva na površinu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online