Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
18:10
D. Nikolić - Vesti A

Iz Kragujevca se preselio u Beč: U kampu kao bubrezi u loju

Aleksandar Đorđević iz Gložana kod Svilajnca u Austriji je od 1991. godine. Tamo je upoznao suprugu Slavicu sa kojom ima trinaestogodišnju kćerku Aleksandru, koja želi da postane policajka.

Foto: Lična arhiva
Sve manje zemljaka dolazi na odmor: Aleksandar u Gložanu

Njih troje žive u Tulnu, 45 kilometara od Beča, a ovih dana su u Aleksandrov zavičaj došli da bi proslavili krsnu slavu.

- Promenio sam tri firme, a sada već 19 godina radim u turističkom kampu u Tulnu. Radim sve, od šišanja trave do popravljanja toaleta. Kamp je veličine 10 hektara. Polovina je za turiste, a na drugoj polovini su privatne vikendice. Godišnje imamo oko 36. 000 prenoćišta. Sezona je od maja do septembra. Naša firma ima i kamp u Klosterneuburgu, udaljen 20 kilometara od kampa u kome ja radim. On je manji, nema vikendaše, ali je otvoren duže, pa ima više od 40.000 prenoćišta - kaže Aleksandar za "Vesti".

Biciklom do zavičaja

Aleksandar i njegov šef Franc Liban, menadžer kampova Tuln i Klosterneuburg, su septembra 2012. godine u Gložane došli bicklima. Putovali su četiri dana, prešli 780 kilometara i u proseku vozili 22 kilometra na sat.

- Nije lako sedeti na biciklu. Najteža deonica bila nam je od Subotice do Beograda, jer je kiša padala čitav dan. Bili smo mokri do gole kože. Svratili smo u jednu kafanu da se presvuccemo, džaba, jer smo posle 10 minuta opet bili potpuno mokri. Ali, bilo je to lepo iskustvo. Doduše, vratili smo se službenim automobilom - otkriva Aleksandar za "Vesti".

Poslušao dedu

On dodaje da se u Austriji puno radi, ali da je to manje nego u Srbiji i da tamo žive kao "bubrezi u loju". U Srbiji je završio ekonomsku školu, upisao Pravni fakultet u Kragujevcu, ali su poccele demonstracije, pa su profesori počeli da izostaju s nastave.

Tada mu je pokojni deda rekao da ovde "nema 'leba", već da ode kod oca Miodraga i majke Živane koji su u Austriji od 1972. godine. Poslušao je dedu i nije se pokajao.

- Roditelji su mi razvedeni, pa sam otišao kod majke. Papire sam dobio posle samo dva meseca. Bio je to poslednji voz kada nije trebala ni viza. Da sam ostao ovde, mogao sam samo da namaknem čarapu na glavu. Imam hektar imanja. Šta da radim s njim - priča Aleksandar pomalo u šali, pomalo u zbilji.

Foto: Lična arhiva
Lepo iskustvo: Franc i Aleksandar su biciklom išli u Gložane

Devet sati na granici

Đorđevichi navode da su nedavno na mađarskoj granici satima čekali i da to nije u redu, jer je sedeti osam-devet sati u automobilu u kome je gotovo 50 stepeni, nepodnošljivo.

- Nisam ja ker. Sat vremena je neko najduže vreme koje treba da se provede na granici. Naša vlada to mora da reši. Mađari, Grci i Makedonci imaju trake za svoje građane i brže prolaze, samo mi nemamo. S druge strane, ako naši puste šest terminala, moraju i Mađari. Ako nemaju, neka ih naprave - negoduje Aleksandar.

Naš sagovornik ne veruje da će u Srbiju da se vrati ni kada ode u penziju, jer je demokratija na zapadu, a narod se mnogo manje muči. U Beogradu, rodnom gradu supruge Slavice napravili su kuću u kojoj su samo dva dana godišnje. Samo ga dažbine, poput kablovske i interneta za kuće u Beogradu i Gložanu i u Tulnu, meseno koštaju 3. 500 evra. Ali, kćerka neće da dođe u Srbiju ako nema najbrži internet.

Mladi ne dolaze

- Koja vam je šifra, to je prvo što mladi pitaju kada dođu negde. U Tulnu imamo stan od 75 kvadrata. Ni ja baš nisam bio za takav način života, ali mi je on nametnut. Mojim roditeljima je bilo mnogo lakše da uštede.

Živeli su u jednoj sobi, nisu znali ni kada sam bio bolestan, dolazili su jednom godišnje, vozom ili autobusom i donosili pare. U međuvremenu su slali novac, ali ja im nisam bio na teretu. A moja ćerka hoće patike koje koštaju više od 400 evra - iskren je Aleksandar.

On još kaže da se mnogo šta promenilo i da zemljaci na privremenom radu u inostranstvu sve ređe dolaze u zavičaj, dok mladi, koji su tamo rođeni, gotovo da uopšte ne dolaze.

- Od 240 domova u Gložanu, najmanje 110 porodica su u inostranstvu. U Tulnu je 30 porodica, a evo u najvechem jeku sezone došlo je samo deset porodica. Zašto da dođu? Nemamo vodu, ni kanalizaciju, ni signal za mobilnu telefoniju, a dažbine plaćamo kao i drugi koji imaju sve. Uličnu rasvetu smo sami platili... - rekao je Aleksandar.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online