Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.05.2018.
00:40
D. Pašić - Vesti A

Svi probali, pa nestalo šljivovice

Divili su se Austrijanci i brojni gosti u Radničkoj komori grada Beča polaznicima Socijalne akademije, koji su nedavno bili na jednomesečnoj sindikalnoj praksi u 12 zemalja Evrope. Među njima je i dvoje naših polaznika, Danijel Radić i Mara Marković. Oni su od 12. aprila do 4. maja boravili u Srbiji, najviše u Beogradu, gde su se upoznali s radom tamošnjih sindikalnih organizacija i firmi.

D. Pašić
Dobrodošlica gostima: Danijel i Mara sa delegacijom iz Srbije

Posebno se tokom školovanja u Akademiji istakao Danijel, koji je inače rođen i odrastao u Lincu, ali je i te kako vezan za Srbiju. Odlično poznavanje istorije države svojih predaka mnogo mu je značilo u ovom nivou školovanja i tokom boravka u Beogradu.

On je dugo radio u firmi Gebauer Griler u Lincu, gde je predsednik sindikata, a od prošle godine je na Akademiji u Beču, na 12-mesečnom usavršavanju. On i koleginica Marom, koja je rođena i odrasla u Beču, izazvao je posebnu pažnju na prezentaciji u Radničkoj komori gde je bilo 12 štandova, a njihov je bio najposećeniji.

Danijel i Marom su obučeni u narodne nošnje, po starom srpskom običaju goste su dočekivali hlebom, solju i rakijom, a služene su i pite, gibanice, ratluk, slatko... Sve je "začinjeno" harmonikom, koju je u tročasovnom trajanju manifestacije svirao Marko Avramović, student u Beču, inače rodom iz Kraljeva.

Sindikalci, stari znanci

Među gostima u Radničkoj komori glavnog grada Austrije bili su i predstavnici Ujedinjenih granskih sidikata Nezavisnost iz Srbije. Predvodili su ih Aleksandar Todić i Milorad Panović. Njih i sve ostale prisutne su pozdravili Renata Anderl, predsednica Radničke komore Beča i Erih Foglar, prvi čovek Sindikata Austrije.

Foglar je posebno obišao svaki štand, ali najviše se zadržao upravo kod našeg i razgovarao između ostalog i sa Aleksandrom Todićem, kojeg poznaje već godinama i sa domaćinom Danijelom Radićem.

Poznato je da je srpska domaća rakija, najviše šljivovica, deo naše tradicije. Da se radi o omiljenom napitku među Austrijancima najbolje su potvrda i činjenica da su za vreme manifestacije u Radničkoj komori popijene tri flaše. Nije bilo učesnika ovog događaja koji je nije probao, a mnogi od njih su se nekoliko puta vraćali da popiju još poneku:

- Iskreno nismo očekivali ovoliko interesovanje. Da smo znali nabavili bismo neku flašu više - uz osmeh je zaključio Danijel.

On smatra da su dobro iskoristili priliku da prikažu deo naše tradicije.

- Zahvalni smo ljudima i kolegama s Akademije i zaposlenima u Radničkoj komori. Dali su nam mogućnost da predstavimo deo našeg gostoprimstva - zadovoljan je Danijel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online