Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.03.2019.
16:00
K. Marković - Vesti A

Slovo ljubve na engleskom

Dve godine posle izlaska iz štampe njegovog "Prvog srpskog bukvara Vuka Stefanovića Karadžića" na engleskom, iz radionice Vasila Anđelkovića Špilke stigao je još jedan dragoceni biser. Ovog puta, pred čitaocima je "Slovo ljubve" despota Stefana Lazarevića, na tri pisma i tri jezika - staroslovenskom, srpskom (ćirilici) i engleskom. Knjiga je obogaćena i opširnom biografijom jednog od najvećih srpskih vladara i pesnika, a uz to i važnim istorijskim podacima o srpskom narodu.

K. Marković
Na dar Srbima svih generacija: Vasil Anđelković Špilka

Kao što je poznato, u svom književnom delu despot Stefan Lazarević peva o Božijoj, agape ljubavi bez premca i granica. U nastojanju da tu srednjovekovnu književnost približi, Anđelkovićevo delo je stoga ne samo deo književnog već i kulturnog i istorijskog značaja za srpskog ili čitaoca na engleskom jeziku.

Vasil kaže da je jedan od motiva da predstavi "Slovo ljubve" na engleskom jeziku, uz prateću književnu analizu, da ovdašnja deca koja možda ne vladaju najbolje srpskim jezikom upoznaju jednu od najpoznatijih srpskih pesama. Takođe i da saznaju da je Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu Srbije, te osnovao Resavsku školu u manastiru Manasija koji je njegova zadužbina. Tu školu je vodio Konstantin Filozof.

- Iako deca ovde uče srpski jezik, činjenica je da oni bolje vladaju engleskim nego srpskim. Knjiga je, takođe, namenjena svim Srbima, ali i ljudima sa engleskog govornog područja, da bi im približila najbolju srednjovekovnu pesmu. Takođe, ima i Australijanaca koji su zainteresovanu za našu književnost - kaže Vasil Anđelković za "Vesti".

Kao i prethodnu knjigu "Prvi srpski bukvar", autor planira da i drugu pokloni đacima srpske škole i zainteresovanim čitaocima širom sveta, pošto će i ona biti dostupna i u elektronskom obliku.
- "Prvi srpski bukvar" bio je besplatan u "pdf" formatu i najveći broj preuzimanja registrovan je u Americi, odnosno u okolini Čikaga. Tvrdi povez se prodavao po simboličnoj ceni. Knjiga je štampana isključivo iz nekomercijalnih razloga. Ovde nema zarade, najveća nagrada za mene je da neko pročita knjigu i podeli svoje utiske sa mnom - veli Vasil Anđelković.

K. Marković
Vredna knjiga despota Stefana

Kako naručiti

Zainteresovani čitaoci za Vasilovu analizu "Slobo ljubve" mogu da dođu do kopije kontakitanjem autora na e-mail adresu: abfineprint@gmail.com, a uskoro će se naći i u arhivi Nacionalne biblioteke Australije.

Obimna građa

Pripremajući se za analizu "Slovo ljubve" na engleskom jeziku, autor kaže da je pročitao obimnu istorijsku građu gde je došao do zanimljivih i malo poznatih detalja o Stefanu Lazareviću.
- Tokom istraživanja naišao sam na malo poznate podatke o životu despota Stefana Lazarevića i različite podatke o mestu gde je sahranjen. U vreme Stefana Lazrevića, Srbija je bila u vazalnom odnosu Mađarske i Turske. Kako se okretala politika, tako se i Lazarević okretao. Srbija je zahvaljujući njemu imala unutrašnju samostalnost i još uvek je Turci nisu zauzeli, sve do 1459. godine kad počinju da vladaju celom Srbijom - navodi Anđelković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.03.2019. 20:49
Имајући у виду како Енглези и Англиканци уопште, "воле" Словене а нарочито Русе, имамо пуно оправдање да им се увлачимо тамо где не треба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online