Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.03.2019.
14:00
J. Dinić A

Čuvari srpske tradicije

Folklor - tradicionalna umetnost! A kada se ta umetnost razvija i neguje, ona postaje moćna lepota jednog naroda. Baš po tome je Srbija bogata. Narodna pesma i igra su glavna osnova našeg naroda, što se najbolje oslikava i unutar srpske zajednice širom Australije.

J.Dinić
Ispunio im želju: Aleksandar Branković (u sredini) sa muškom grupom Folklornog ansambla Oplenac

Tako je i u Adelajdu, gde sa velikim uspehom bitiše Folklorni ansambl Oplenac, koji se na najbolji način predstavio širokom auditorijumu na nedavnom Srpskom festivalu u Sidneju. 

Koreograf ovog društva Aleksandar Branković u sali Crkvene opštine Vudvil Park u Adelajdu prenosi svoje umece na decu i odrasle. 

Poseduje izuzetnu energiju koja je predstavlja jedan od pokretača Oplenca, ansambla koji trenutno ima više od 250 članova. Njegova energija prenosi na igrače i oni sa lakoćom pronalaze svoj ritam i korak. Svako kolo je jedna narodna priča, svaka nošnja protkana lepotom srpskog naroda, a folkloraši daju sve od sebe da se igra sačuva od zaborava. 

Tako je bilo i u Sidneju, jednom od najlepših gradiva sveta, gde se tradicionalno s kraja leta sva čula mogu napajati lepotom, mirisima i ukusima srpske tradicije.

- Tradicija van sale za probe je kada se ona prenese u život, kada se igrači obuku u nošnje, kad osete uzbuđenje pred nastup. Tada se duh tradicije prenosi na gledaoce. A Sidnej je jedno od najlepših mesta za tako nešto, festival je u centru grada, masovno je posećen i samim tim svako od tih ljudi koji su prošli tuda, saznao je nešto lepo o srpskom narodu - kaže Aleksandar Branković za "Vesti". 

Društvo iz Adelajda ostavilo je izuzetan utisak pred hiljadama posetilaca sidnejskog festivala.

- Naša ženska grupa je odigrala kolo vojvođanskih cigana, a muška trojnu igru. Prvi put imamo i mušku grupu igrača, koji su želeli da igraju "muške" igre. To ne postoji nigde, ali ja sam ispoštovao njihovu želju za odvajanjem od ženskog dela ansambla. To su momci koji su se posle duže pauze vratili igri. Imali su veliku tremu pred nastup, ali im se samopouzdanje vratilo jer su bili podržani velikim aplauzom od strane publilke. 

J.Dinić
Odigrale kolo vojvođanskih cigana: Prelepe članice ženske grupe Oplenca na Srpskom festivalu u Sidneju

Branković kaže da kao koreograf i umetnički rukovodilac mora da zadovilji želju igrača, ali sa druge strane i da se cela grupa predstavi na najbolji način kroz igru I muziku. 

- Ženska pevačka grupa je takođe učestvovala na festivalu, po pozivu i na insistiranje publike, koja je imala priliku da ih čuje u Sidnejskoj operi pretprošle godine. Pevale su pesme iz svih regiona gde su živeli Srbi - kaže Aleksandar.

Folklorno društvo "Oplenac" je za 46 godina postojanja u 2018. prvi put gostovalo u Srbiji kao kulturno-umetničko društvo. Bila je to uspešna turneja na kojoj je bilo čak 80 članova, od kojih su 42 bili učesnici na koncertima. 

- Održali smo pet koncerata u pet  gradova iz tri različita regiona. Upoznali smo se sa članovima tri kulturno-umetnička društva, obišli divne kultujrne znamenitosti, manastire, prirodna bogatstva i upoznali divne ljude. U planu su nam nova putovanja i to po Severnoj Americi - Njujork, Hamilton, Čikago... Četnicki pokret iz kanadskog grada Hamiltona pozvao nas je sa željom da uzvrati gostoprimstvo. Oni su bili naši gosti u novembru prošle godine, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a bili su i na našem festivalu  pod nazivom "Igrom kroz svet". Radujemo se ovoj turneji. Biće to prilika za upoznavanje srpske omladine sa njihovim vršnjacima iz drugih delova sveta - kaže Aleksandar Branković, koji je kroz karijeru bio solista, igrač i pevač narodnog ansambla Kolo od 1997. do 2015. godine, kada je postao umetnički rukovodilac Oplenca. Pored folklora on se bavi i slikanjem. 

J.Dinić
Stub srpske zajednice: Reklamni plakat Folklornog ansambla Oplenac, koji deluje punih 46 godina

U subotu svečani koncert tri grupe

U subotu, 9. marta u Srpskom centru "Sveti Sava" u Vudvil Parku u Adelajdu, Ansambl "Oplenac" biće domaćin velikog zajedničkog koncerta tri srpske folklorne grupe. 

- U subotu sa početkom u 7.30 uveče održaćemo svečani koncert tri srpska ansambla. Dolaze nam folkloraši "Avale" iz Melburna sa kojima "Oplenac" sarađuje već pet godina, a po prvi put gosti će nam biti i članovi "Morave" iz Brizbejna. Na repertoaru će biti 15 koreografija, a potom sledi i zabava za sve goste. Mnogo je grupa koje žele da dođu kod nas, jer smo svuda poznati po gostoprimstvu - kaže Branković.

"Anine zvezdice" očarale Sidnej

Žensku pevačku grupu "Oplenac" vodi Ana Nedeljković Branković, magistar etnomuzikologije, odsek za narodno pevanje na Mokranjcu, koja je diplomirala na flauti i vodi pevačke grupe još od 2004. godine. Ana vodi i dečiji hor "Anine zvezdice", koji je osvojio srca posetilaca sidnejskog festivala.

- U Sidneju sam prvi put nastupila sa dve grupe - ženskom pevačkom grupom i dečijim horom"Anine zvezdice". Oduševljena sam festivalom, lokacijom, gostoprimstvom - kaže Ana za "Vesti". - Iako je prvog dana vreme bilo jako loše, to nije pokvarilo našu želju da se što bolje predstavimo, a i publika je bila veoma uporna i zbog kiše nije odustala od uživanja u programu. Obe grupe su predstavile srpsku zajednicu Adelajda u najboljem svetlu i jako sam srećna što smo imali priliku da nastupimo u centru Sidneja i predstavimo srpsku kulturu.

J.Dinić
Ana Brankovic i hor Anine zvezdice na festivalu u Sidneju

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Slava rodnog kraja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online