Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
20:10
M. Gnjatović A

Slava rodnog kraja

Na crkvenom imanju u Rosmoru kod Liverpula nedavno je održan veliki narodni zbor 5. obrovačko-bukovački sabor povodom Velike Gospojine, slave manastira Krupa kod Obrovca u Dalmaciji. Ovom velikom godišnjem, sad već tradicionalnom okupljanju Srba iz Krajine, započetom pre pet godina, u organizaciji našeg zavičajnog udruženja Obrovačko-bukovački sabor iz Sidneja, odazvali su se mnogobrojni gosti, ne samo iz Krajine već i iz svih krajeva bivše otadžbine.

M. Gnjatović
Ukrasili manifestaciju: Članovi KUD Bonirig

Sabor je započeo lomljenjem slavskog kolača. Časni oci su osveštali slavsko žito i trpezu i presekli slavski kolač, te čestitali slavu domaćinima. Sabor je otvorio profesor Mišo Gnjatović, koji nas je podsetio da se svake godine 28. avgusta u manastiru Krupa održava tradicionalni sabor u čast i slavu Uspenja Presvete Bogorodice.

Tada se u manastiru, po tradiciji, okupi nekoliko hiljada ljudi. Ova tradicija je duga, a manastir Krupa ne samo da je najstariji hram na tim prostorima već je i najzapadnija zadudžbina blagorodne dinastije Nemanjića, sagrađena davne 1317. godine, za vreme kralja Milutina.

Od tada pa do danas, evo već više od 700 godina, u manastiru se služi Sveta liturgija, a voštanica koju je upalio sveti kralj Milutin nikad neće biti ugašena jer je Krupa - taj biser pravoslavlja, bila i ostala simbol srpskog trajanja i opstanka Srba na tim prostorima. Kroz bogatu, ali stradalnu istoriju, manastir Krupa je nosio zajednički krst pravoslavnih Srba tog kraja i bio veliki, ne samo duhovni već i kulturni i prosvetni centar Srba u Dalmaciji.

U nastavku, profesor Gnjatović se osvrnuo i na rad našeg Udruženja, koje je osnovano pre pet godina u čast i slavu manastira Krupa, a s ciljem da obnovimo našu zavičajnu bukovačku tradiciju i običaje. Udruženje ima i humanitarni karakter jer učestvuje u mnogim humanitarnim akcijama i novčanim sredstvima pomaže obnovu ne samo manastira, već i drugih naših porušenih svetinja, naše bolesne sunarodnike u otadžbini, ali je i donator zvona za Crkvu Svetog Luke u Liverpulu.

Udruženje je u ovom kratkom periodu doniralo oko 44.000 dolara.

Pored tople dobrodošlice i zdravice, učesnike je na bini sačekalo i znamenje iz starog kraja, koje su Bukovčani poneli u srcu i duši: ikona Presvete Bogorodice i manastira Krupa, drvena stolica i stoci-tronošci, bukara za vino, litra, dvolitra, domizana, narodna nošnja iz rodnog kraja i crvena dalmatinska kapa.

Domaćini slave bili su Ljube Ćalić i Srđo Ležaja, a sledeće godine biće Predrag Mrkela, predsednik Crkvenog odbora "Sv. Luka" Liverpul. Iz Organizacionog odbora poručuju da su neizmerno zahvalni svima koji su nesebično uložili veliki trud da ovo tradicionalno saborovanje protekne uspešno, kao i svim prijateljima i gostima koji su svojim dolaskom učinili veliku čast i zadovoljstvo za pamćenje. Svima njima Organizacioni odbor se još jednom zahvalio uz veliki pozdrav: "Vidimo se dogodine!"

Bogata trpeza

Dolazak na Bukovački sabor je nešto što se ne propušta, gosti se dočekuju bratskom dobrodošlicom, starim bukovačkim običajima i širom otvorenih vrata. A sve to uz bogatu trpezu na kojoj su se našli domaći specijaliteti - pršuta, sir, jagnjeće i praseće pečenje, ćevapi, kiseli kupus, lovački kotlić, domaći kolači, a posebna atrakcija je pečeni vo na ražnju čiji je donator ove godine bio Mlađo Komazec.

Folklor i balote

Saborovanje je nastavljeno bogatim kulturno-zabavnim programom uz nastup naših folklornih grupa Izvor iz Liverpula i Srpskog centra Bonirig, kao i Slavena Kokića koji se gostima i ovaj put predstavio na violini. Na opšte zadovoljstvo svih prisutnih goste su zabavljali i naši Krajišnici Sidneja, Snežana Radojković i "Lili Marlen" uz pratnju orkestra Vladana Milovanovića.

Istovremeno, održan je turnir u bućama - balotama, a za decu je bio organizovan Jamping castle
. Pobednicima su uručene prigodne nagrade, a prvo mesto u bućama osvojila je ekipa Ravni Kotari, ispred drugoplasiranog Srpsko-boćarskog društva Liverpul.

Zahvalnice

Organizacioni Odbor Obrovačko-bukovačkog sabora je za dugogodišnju uspešnu saradnju, nesebičnu pomoć i doprinos u radu Udruženja dodelio Zahvalnice:
1. Kolu srpskih sestara crkve Sv. Luka Liverpul
2. KUD Izvor Liverpul
3. Vlados Continental Butcherdž Mt Pritchard

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
AUSTRALIJA Gozba na +40
AUSTRALIJA K'o nekad u osam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online