Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
15:00 >> 13:03h
D. Timarac A

Sunce obasjalo spektakl

Preko noći kišobrani su postalu suncobrani, a hiljade posetilaca Srpskog festivala u Sidneju su se iz divnog nedeljnog dana napajali dodatnom energijom i nadoknadili sve što im je uskratila siva i kišovita subota. Najmasovniji događaj srpske dijaspore na svetu završio je svoje izdanje za 2019. godinu u velikom stilu, uz obilje dobrog raspoloženja, osam neprestanih sati srpske muzike, tradicionalnih igara i nezaboravna druženja u Tambalong parku.

D. Timarac
I ukus zavičaja: Ko brže jede ćevape

I zaista je Sidnej mirisao na Srbiju tokom celog proteklog vikenda. Luka Darling Harbor bila je destinacija koja je ukrašena srpskim i australijskim zastavama, pesmom, igrom, nosnjama I lepotom ljudi, koji su došli da se susretnu sa prijateljima, da vide i budu viđeni, da pojedu, popiju, zaigraju...

U najavi festivala razgovarali smo sa Draganom Veselinovićem, članom Organizacionog komiteta, kojeg smo sreli i na završetku događaja. Dragan nije skrivao koliko su on i njegove kolege zadovoljni kako je sve proteklo.

- Mi smo kao organizatori izuzetno zadovoljni festivalom i publikom, koja je po običaju bila i srpskog porekla, ali i mnogobrojnih drugih kultura, nacija i rasa - kaže Veselinović. - U subotu smo baš pokisli, ali smo se i dobro provodili, jer ništa nije mnogo da spreči naše ljude da dođu i da prkoseći lošem vremenu igraju i pevaju. U nedelju je bio mnogo lepši dan i stvorili su se svi uslovi za istinsko uživanje i još veći broj posetilaca, što nam je svima pričinilo još veće zadovoljstvo.

D. Timarac
Uvek ima vremena da se prelistaju novine

U nedelju popodne je bilo još rano da se govori o ukupnim brojkama kada je reč o poseti, ali je glavni utisak da je festival bio organizovan na vrhunskom nivou, gotovo bez i jednog pogrešnog detalja. Na ukupno 27 štandova Srbi iz Australije i matice predstavili su svoje raznovrsne proizvode, nacionalno nasleđe i stvaralaštvo. Odevni predmeti, slike, umetnički predmeti od drveta, prikazi inovacija u građevinskoj industriji, suveniri... U prostoru nazvanom "Bar Biblioteka" nudila su se srpska piva, vina i rakija, razgovaralo se glasno na maternjem jeziku i sticao se osećaj kao da se svi nalazimo u nekoj velikoj kafani, tamo daleko...

Ekipa Srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA) i ove godine zaslužila je sve pohvale za organizaciju. Izvođači koje su odabrali za ovogodišnji festival bili su na nivou vrhunskog događaja upriličenog u jednom od najposećenijih turističkih centara Sidneja. Folklorne grupe i muzički sastavi i solisti uložili su veliki trud i zadovoljili čak i one najprobirljivije goste. 

Da smo imali dva velika srpska dana u srcu Sidneja, potvrdili su i govornici. Ugledni članovi srpske zajednice i australijskih državnih institucija odali su priznanje izvanrednom događaju. Sa pozornice su svoje želje za što dugovečniji i još uspešniji festival u budućnosti uputili Njegova ekscelencija generalni konzul Srbije u Sidneju Branko Radošević, Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan, zatim poslanik u parlamentu Novog Južnog Velsa Pol Linč i mnogi drugi koji su biranim rečima izrazili zadovoljstvo što su prisusustvovali ovakvoj manifestaciji.

J. Gajeskov
"Vesti" svuda gde su Srbi

Teodora pobrala aplauze

U sastavu "Nasleđe" solista na harmonici je Teodora Đukić koja je danas osim sa grupom nastupila I samostalno, spletom narodnih kola.
- Od malih nogu sviram harmoniku, to je moja velika ljubav. Zaista uživam u tome i nastaviću sa sviranjem i usavršavanjem - obećala je Teodora posle nastupa koji je izmamio salve aplauza i naterao mnoge posetioce da zaigraju na travi Tambalong parka.

Samo muškarci protiv ćevapa

Po već staroj dobroj tradiciji na Srpskom festivalu održano je i takmičenje u brzom jedenju ćevapa. Iako su organizatori ove godine, kako zbog rodne ravnopravnosti, tako i zbog pokušaja da privuku i ženske takmičare da se prijave, promenili ime nadmetanja iz "Man vs ćevap" u "People vs ćevap", pripadnice lepšeg pola odlučile su da ne ulaze u ovu "utakmicu" sa muškarcima. Za velikim stolom na pozornici našla su se osmorica mladića, koji su za minut pokušali da pojedu što više ćevapa. Rekord od 14 nije oboren ni ove godine, pošto je pobednik uspeo da pojede "samo" 11 komada...

D. Timarac
Deca ukras festivala

"Zvezdice" iz Adelajda

U nedelju je publika uživala slušajući i one najmlađe. Dečiji hor "Anine zvezdice" iz Adelajda, pa odlična Teodora Đukić na harmonici, kao i mladi bend "Nasleđe", nastao u Srpskom centru iz Boniriga, zaslužili su svaki aplauz koji se nakon njihovih izvedbi prolomio Tambalong parkom.
Ana Nedeljković Branković je sa njenim "Zvezdicama" došla iz Adelajda i prikazala koliki talenat se krije u deci srpskog porekla iz Južne Australije.

- Inspirisana čuvenim dečijim horom "Kolibri" iz Srbije i potrebom da se deca na kulturan način upoznaju sa srpskom muzikom, kako dečijom, tako i popularnom, odlučili smo se da osnujemo ovaj hor za najmlađe. Želja nam je da deca kroz muzičko obrazovanje putuju, druže sa vršnjacima i obogate svoje detinjstvo. Imali smo do sada dva velika koncerta u Adelajdu, a ovo nam je bio prvi put da smo se predstavili u Sidneju. Deca su jako uzbuđena i srećna zbog nastupa na festivalu i svi se iskrenoo nadamo da ćemo dobiti podršku i da ćemo ponovo dolaziti na ovaj divan događaj koji mnogo znači za celu srpsku zakjednicu u Australiji - istakla je Ana.

I "Nasleđe" se menja...

I grupa "Nasleđe" imala je svoj veliki dan. Izvođenjem odlično osmišljenog repertoara, spletom pesama i kola u koje se uhvatilo nekoliko stotina ljudi ispred pozornice, ostavili su izvanredan utisak. Njihov učitelj Željko Glamočanin, već niz godina radi sa ovom grupom koja je očigledno spremna za velike, pa čak i samostalne nastupe.

- Vreme prolazi, deca rastu i "Nasleđe" se menja. Članovi su sve manje deca, neki na probe dolaze svojim automobilima, neki počinju da rade i uskoro će oni nastaviti svojim putem. Srpska zajednica i ja ćemo u skoroj budućnosti imati zadatak da stvaramo neko drugo "Nasleđe", s nekim novim klincima. Ova grupa sada već ima repertoar od nekih dva sata, a želja mi je da se svi zajedno potrudimo da ovladaju sa još dva sata dobre muzike. Njima to sada ide sve lakše, oni su sada već ozbiljni muzičari, što su i potvrdili na festivalu - ne bez razloga ponosan je Željko Glamočanin.

Nisu zaostajali ni stariji muzičari. Balkanski orkestar koji je izvodio romsku muziku, pa trubački ansambl koji je podiugao atmosferu do usijanja, dali su nemerljiv doprinos potpunom užitku mnogobrojnih posetilaca.

Promocija lepog lica Srbije

Na jednom od štandova na Srpskom festivalu u Sidneju svoje usluge predstavila je Jelena Kiš, migracioni agent iz Sidneja. Ona je za "Vesti" govorila o značaju ovog događaja za naš narod.
- Festival je istinski veliki događaj za našu zajednicu u Australiji, jer promoviše lepo lice Srbije u ovom jedinstvenom, multikulturalnom društvu. Ovaj događaj omogućava da sve ono što je od značaja predstavimo ovde u Australiji, ali i da se kao zajednica okupimo i povežemo - kaže Jelena i dodaje da je nedelja bila predivna.

"Bilo mi je mnogo lepo tokom celog vikenda, družeći se sa našim ljudima. Zadivljena sam i prisustvom prioadnika drugih naroda, koji nisu samo iz znatiželje prolazili festivalom, već su se sa interesovanjem zadržavali na štandovima, upoznavali i razgovarali s našim ljudima i probali srpsku hranu."

Jelena je tokom festivala predstavila srpskoj zajednici načine dobijanja privremenih i iseljeničkih viza za Australiju, kao i pomoć pri apliciranju za državljanstvo.
- Migraciona politika se često menja, zahtevi za dobijanje viza su sve veći, traži se dobro poznavanje jezika, kao i mnogi drugi uslovi. Trudim se da pomognem našim ljudima i često sam u komunikaciji sa njima. 

Na istom štandu, uz Jelenu je i organizacija "Nest inc" predstavlja dizajnerku Mariju Ivanković Jurišić iz Šapca, koja je došla u Australiju da promoviše etno modu. 
- Kulturu i tradiciju je moguće negovati i na način na koji to Marija radi. Ona će uskoro imati i izložbu i reviju ovde u Sidneju. Marija je poznata i po tome što u Srbiji zapošljava žene iz ruralnih sredina, koje na tradicionalan način izrađuju odevne predmete koji nisu za jedan dan - objašnjava Jelena Kiš. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online