Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
20:00
D. Timarac A

Zajednički do novog hrama

Tradicionalni deseti banket misionarske parohije Svetog Luke u Liverpulu održan je minule subote u velikoj sali Srpskog centra u Bonirigu. Veliki broj parohijana i njihovih prijatelja iz drugih sidnejskih parohija okupio se s ciljem da pruže podršku izgradnji novoga hrama koji bi uskoro trebalo da bude pokriven crepom koji je već stigao na gradilište.

D. TIMARAC, N. JOVIĆ
Organizacija za čistu desetku: Ugledni članovi zajednice

Kratku "istoriju" parohije je po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa mitropolije australsko-novozelandske gospodina Siluana priredio protonamesnik Aleksanadar Milutinovć koji je rekao da ideja o osnivanju crkvene opstine u Liverpulu potiče iz šezdesetih godina prošlog veka. 

- Usled raskola koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu 1963. godine, obe crkvenoškolske opštine u zapadnom delu Sidneja, CŠO Sveti Nikola u Blektaunu i CŠO Sveti Georgije u Kabramati su se opredile za raskol. Zbog toga nastaje ideja među vernima odanim matici Crkvi da osnuju CŠO srpske pravoslavne crkve u Liverpulu. Tada se novosnovana CŠO Sveti Stefan, sticajem raznih okolnosti, seli u Ruti Hil gde je i sagrađen novi hram. U lokalnim novinama opstine Liverpul 2008. objavljen oglas o prodaji objekta pentakostalne crkve mnogi su se zainteresovali jer su uvideli da bi najzad mogla da bude osnovana CŠO Liverpul - rekao je protonamesnik Aleksandar Milutinović.

On je dodao da je otac Srboljub Miletić preuzeo inicijativu i održao nekoliko sastanaka na kojima je razmotrena mogućnost kupovine ovog hrama, a posle odluke da hram bude kupljen po ceni od 470.000 dolara, dobijen je blagoslov od episkopa Irineja.

- Bankovni žiranti pri kupovini su bili gospoda Momir Dubočanin i Milorad Spasojević. Cela oblast ovog dela zapadnog Sidneja nosi naziv po Svetom Luki, te je episkop Irinej ovoj novoosnovanoj misionarskoj parohiji dodelio upravo ime tog nebeskog zaštitnika za ovaj hram - kazao je protonamesnik.

Neposredno posle kupovine, episkop Irinej je postavio jereja Aleksandra Milutinovića za paroha. Prva služba je održana na Svetog Iliju 2008, a malo osvećenje hrama je obavio episkop Irinej 16. avgusta iste godine. U aprilu 2009. ukazala se prilika da se kupi kuća pored crkve, a posle odluke uprave i blagoslova episkopa Irineja, kuća je kupljena za 330.000 dolara. Bankovni žirant za kupovinu kuće bila je Eparhija australsko-novozelandska, koja ubrzo postaje i žirant za crkvu. Kreće se mnogim aktivnostima i piknicima, a prvi je održan 2009. godine. Osnvani su, takođe, škola veronauke, srpskog jezika i folklorna sekcija. 

Poziv na slogu

- Blagoslovom episkopa Irineja, a po molbi uprave ove misionarske parohije, započelo se i sa realizacijom ideje o izgradnji novoga hrama. Prilikom posete Australiji, Njegova svetost patrijarh Irinej osveštao je zemljište i položio kamen temeljac za novi hram. Tom prilikom je poklonio ikonu Svetog Luke našoj parohiji. Povelju o polaganju kamena temeljca potpisali su patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, episkop Irinej i episkop Georgije. Pregalačkim radom uprave i prilozima vernika radovi su napredovali. Hram je složno građen, kupljena su i osveštana zvona, a uskoro će hram dobiti i krov - besedio je pronamesnik Milutinović.

Program je vodio profesor Gnjatović, a predsednik Upravnog odbora crkve Predrag Mrkela je i ovom prilikom prisutne upoznao s napretkom radova i pozvao na slogu i saradnju svih koji mogu i žele da pomognu da radovi što pre budu završeni. 

- Svaka, pa i najmanja pomoć nam je dobrodošla. Zato pozivam sve vas, iz svih naših krajeva, da se uključite shodno mogućnostima da nam ovaj naš hram karakterističnih zvonika bude završen i da nam bogosluženja u njemu što pre započnu.Večeras su s nama i naša braća iz Gruzije koji dele prijateljstvo s našim članom odbora, gospodinom Goranom Kitićem, koji su zadivljeni velikim brojem prisutnih kao i gostoprimstvom - istakao je Predrag Mrkela.

Na službi dobio četvoro dece

Sveštenik Aleksandar Milutinović je pre deset godina došao u Liverpul iz Srbije sa svojom popadijom Jelenom. Tada su bili sami, a prošle subote je sa njima bilo četovoro njihove dece koje su izrodili u međuvremenu! Mila, Ana, Sara i Miloš dolaze u crkvu na bogosluženja, a prošle subote su se važno osećali u druženju sa starijima. 

Podrška sa svih strana

Podršku ovoj parohiji dale su i druge CŠO, a u subotu uveče su organizovano za stolom sedeli članovi i njihov predsednik iz crkve Sveti Nikola iz Blektauna gospodin Dušan Čečez. On je za "Vesti" rekao da se svi iz njegove crkve raduje uspesima parohije u Liverpulu. 
- Nadamo se da ćemo se uskoro pridružiti na bogosluženju u novome hramu. U svakom slučaju, čestitke od srca - kazao je gospodin Čečez.

Aplauz za glumce

Učešće minule subote u divnoj večeri uzeli su i članovi pozorišne grupe "Pilipenda" Sergej Kožul i Boris Mitrović sa desetak minuta dugim skečom "Priča iz našeg kraja" koji je do suze zasmejao goste. Članovi "Pilipende" duže vreme učestvuju u programima koji uprava organizuje i na taj način pomažu u raznolikosti banketa i piknika na kojima se prikupljaju sredstva za nastavak radova. Zbog svega toga prisutni gosti su ih u subotu uveče nagradili velikim i dugačkim aplauzom. 

Među gostima je bio i Dragiša Pavlović, član prve uprave ove parohije koji je našim zemljacima poznat i kao izrađivač ikona u duborezu.

- Da, bio sam od samog početka uz ljude koji su započeli aktivnosti na jačanju ove zajednice. Raduje me kada danas vidim koliko je učinjeno. Sloga ljudi koji ovde žive je vidljiva. Mi koji smo se u međuvremenu preselili u druge krajeve grada rado dolazimo na bogosluženja u Liverpul i jedva čekamo da bogosluženja započnu u novom hramu, a zadovoljstvo mi pričinjava što u tome pomažem - kazao je Pavlović.

Kolo srpskih sestara ove parohije izuzetno je zaslužno jer sva okupljanja nekako podrazumijevaju posluženja, a veći piknici i banketi traže zaista veliku angažovanost kako u pripremi, tako i u posluženju. Na licima gostiju se videlo zadovoljstvo kulinarskim vestinama žena koje su pripremile tradicionalna srpska jela.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
AUSTRALIJA Gozba na +40
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online