Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2018.
10:00
J. Gajeskov A

Svečarski za svetog Nikolu

U sredu 19. novembra Svetog Nikolu, jednog od najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i velikog protivnika jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi, svečano su obeležili Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u otadžbini i svetu. Kao što je poznato, Sveti Nikola je kod Srba jedna od najčešćih slava i zaštitnik pravoslavnih porodica. Iako je bio radni dan, svi naši hramovi širom Australije bili su puni vernika i slavara.

Evo kako je Sveti Nikola obeležen u tri srpske crkve na teritoriji Sidneja.

J. Gajeskov
Prota Nikola Bilić osvećuje slavsko znamenje kabramatskim slavarima

Kabramata

Na praznik Svetog Nikole naš Saborni hram Svetog velomučenika Georgija u Kabramati, bio je prepun vernika i slavara a među njima i veliki broj dece, što je za svaku pohvalu. Da je zaista bilo veličanstveno, najbolje svedoči podatak da su ovdašnji sveštenoslužitelji pre i posle svete liturgije slavarima osveštali i presekli preko 200 kolača.
Kabramatska crkvena opština je upravo odštampala raspored bogosluženja u ovdašnjem hramu za sve predstojeće praznike do 3. februara iduće godine, kada će biti proslava školske slave - Sveti Sava, kao i početak nove školske godine za učenike Srpske nedeljne škole "Vuk Karadžić".

J. Gajeskov
Rezanje kolača slavarima u sidnejskoj Lazarici

Aleksandrija

Mnogobrojni vernici i slavari ispunili su protekle srede sidnejsku Lazaricu i na najlepši način obeležili veliki hrišćanski praznik - Svetog Nikolu.
Uprava naše Crkvene opštine poziva sve parohijane i vernike na praznik Detinjici u nedelju 23. decembra ove godine, kada će prisutnoj dečici biti uručeni vredni poklon paketići dobrotom i prilogom Anastasije i Vojislava Ilića, sa njihovim sinovima Aleksandrom, Andrejem i Stefanom.
Pored uobičajenih dečjih radosti, paketići sadrže i prikladne knjižice za decu, kao što su Dečiji molitvenik, Azbukvar Srbije, Biblijske priče i Pravoslavni priručnik za decu, ali i "USB memory stick" sa MP 3 fajlovima duhovnih i srpskih dečijih pesama.  

J. Gajeskov
Lomljenje slavskog kolača u Grenvilu

Grenvil

Vredni članovi uprave Udruženja boraca "Draža Mihailović" u sidnejskom kvartu Grenvil, organizovali su i ove godine svečanu proslavu krsne slave jedne od naših najstarijih nacionalnih organizacija na tlu Australije - Svetog Nikolu.
Obred rezanja slavskog kolača i osvećenja slavskog žita je izvršio prečasni jerej Aleksandar Popadić, paroh kanberski i administrator sidnejski Slobodne srpske pravoslavne.
Ovogodišnji kum - domaćin slave bio je predsednik Udruženja boraca Dragan Ćuk, istaknuti srpski nacionalni borac i ugledni član srpske zajednice u Sidneju.
Za sve prisutne članove i prijatelje pomenute organizacije, bio je pripremljen ukusan slavski ručak i bogat asortiman raznih pića.
Kao što je poznato, Sveti Nikola bio je krsna slava generala Dragoljuba-Draže Mihailovića, čije ime ovaj naš klub u Grenvilu sa ponosom nosi već više od pola veka.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Slava rodnog kraja
AUSTRALIJA Gozba na +40
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online